Νέα δεδομένα στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης και σε αυτόν του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος της Super League 1, καθώς και γενικότερα στον χώρο των media δημιουργεί η πρόταση που κατέθεσε η Alter Ego στις δανείστριες τράπεζες, στην προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την εξαγορά μέρους των μετοχών του ομίλου Forthnet.
Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, τότε ο όμιλος ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη θα πάρει στον έλεγχό του και την εταιρεία των συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών Nova. Η πρόταση αυτή, που αφορά την αγορά του συνόλου των δανείων, καθώς και μέρος των μετοχών που κατέχουν (το οποίο είναι μεγαλύτερο του 30%), φέρεται να ανέρχεται σε 40 με 45 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που η κατάληξη αυτής της υπόθεσης είναι θετική και η συμφωνία εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί στο τηλεοπτικό τοπίο φαντάζει δεδομένο πως θα διαφοροποιηθούν.
Η Alter Ego με την απόκτηση της Forthnet/Νοva θα αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης και παράλληλα σε αθλητικό περιεχόμενο. Μάλιστα, αυτή θα είναι ακόμη μια σημαντική εξέλιξη για τις κινήσεις που επιχειρεί ο όμιλος στον χώρο των media, καθώς πριν μερικές ημέρες η Ολομέλεια του ΕΣΡ έκρινε ότι το One Channel θα λάβει την οριστική άδεια παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εθνικής εμβέλειας.
Το παρασκήνιο για την πρόταση εξαγοράς μετοχών της Forthnet
Τον Οκτώβριο του 2016, όταν οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha Bank, Attika Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) απέκτησαν μέσω της κάλυψης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, τον δυνητικό έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου. Το 2008 είχε συμφωνηθεί δανεισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ, ο οποίος αποσκοπούσε στην εξαγορά της πλατφόρμας της Nova από την εισηγμένη εταιρία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τη Forthnet. Με δύο διαδοχικές μετατροπές μέρους του ομολογιακού δανείου, οι τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου.
Από τα τέλη του 2016 οι τράπεζες ξεκίνησαν διαδικασία εύρεσης επενδυτή (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της εταιρείας και προσέλαβαν ως σύμβουλό τους μια επενδυτική τράπεζα, τη Nomura.
Μετά από σχεδόν τρία χρόνια διαδικασίας και έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών με το σχήμα Vodafone/Wind, οι τράπεζες βρέθηκαν τον Ιούλιο του 2019 σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα ΑΝΤ1/Blackstone. Μάλιστα, στην πορεία απορρίφθηκαν και αρκετοί ενδιαφερόμενοι, αλλά και δύο συγκεκριμένες προτάσεις από δύο μεγάλα επενδυτικά funds, καθώς ήταν εκτός της διαδικασίας Nomura.
Και η πρόταση της Alter Ego υποβλήθηκε εκτός της διαδικασίας Nomura. Όμως, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον όμιλο που ανήκεις στον γνωστό εφοπλιστή, καθώς η αποτυχία της πολυετούς διαδικασίας με την επενδυτική τράπεζα είχε απομειώσει σημαντικά την αξία των δανείων που κατέχουν στην εταιρεία. Κοινώς, οι δανείστριες τράπεζες είναι αυτές που αποφασίζουν τόσο για το πού και σε ποιον θα πουλήσουν το ποσοστό των μετοχών της Forthnet που τους αναλογεί, αλλά και σε ποια τιμή θα γίνει κάτι τέτοιο.
Όλα αυτά θα απαντηθούν το προσεχές διάστημα, με το δεδομένο αυτήν τη στιγμή να είναι πως σαφώς και υπάρχει ενδιαφέρον για να προχωρήσει από πλευράς Alter Ego η εξαγορά αυτή, όπως και η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι.