Είναι ένα από τα πιο γνωστά περιοδικά παγκοσμίως για το πάντα εντυπωσιακό περιεχόμενό του. Τώρα, το National Geographic ομολογεί πως η κάλυψη των ανθρώπων και των φυλών σε όλο τον κόσμο υπήρξε… ρατσιστική.

Αγνοούσε τους μη λευκούς Αμερικανούς και έδειχνε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων ως κάτι το εξωτικό και το άγριο, αναπαράγοντας «κάθε είδους κλισέ», ανέφερε η αρχισυντάκτρια Σούζαν Γκόλντμπεργκ.

Για αυτό τον λόγο, το τεύχος του Απριλίου είναι αφιερωμένο στη φυλή. Στο εξώφυλλο φωτογραφίζονται οι δίδυμες Μάρσια και Μίλι Μπιγκς, οι οποίες δηλώνουν ότι δεν έχουν υποστεί ποτέ ρατσισμό, απλώς έχουν έρθει αντιμέτωπες με την περιέργεια και την έκπληξη του κόσμο για τις δύο δίδυμες αδερφές με το διαφορετικό χρώμα δέρματος.

nat

Το περιοδικό ζήτησε από έναν αστυνομικό να μελετήσει τα παλιότερα τεύχη του και την κάλυψη που παρείχε με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

«Ας αντιμετωπίσουμε τη σημερινή ντροπιαστική χρήση του ρατσισμού ως μια πολιτική στρατηγική και ας αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από αυτό», έγραψε η Γκόλντμπεργκ σε ένα άρθρο της με τον τίτλο «Επί δεκαετίες, η κάλυψή μας ήταν ρατσιστική».

nat1

Η εξέταση της θεματολογίας του περιοδικού ζητήθηκε από τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Τζον Έντουιν Μέισον, σύμφωνα με τον οποίο το National Geographic έχει βοηθήσει στην ενίσχυση των ρατσιστικών συμπεριφορών μέσω ενός περιοδικού «με τρομερή δύναμη». Ο ίδιος έδειξε ότι το περιοδικό, μέχρι τη δεκαετία του 1970, αγνοούσε τους μη λευκούς Αμερικανούς, παρουσιάζοντάς τους αποκλειστικά ως εργάτες ή οικιακό προσωπικό.

Ο καθηγητής Μέισον υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τις φωτογραφίες ιθαγενών που συναντούν τη δυτική τεχνολογία, οι οποίες δημιουργούν έναν «εμείς και εκείνοι» διαχωρισμό ανάμεσα σε «πολιτισμένους και απολίτιστους».

Επισήμανε όμως και την καλή δουλειά που έχει κάνει το αμερικανικό περιοδικό, δείχνοντας στους αναγνώστες του έναν περισσότερο ευρύ κόσμο.