Τέλος εποχής για τον παραδοσιακό τύπο σηματοδοτούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον ιστορικό Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και στην Πήγασο.
Αυτή τη φορά είναι αβέβαιο το μέλλον μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου που πρωταγωνίστησαν στη σύγχρονη Ελλάδα και την πολιτική ζωή του τόπου.
Οι 390 εργαζόμενοι του ΔΟΛ έχουν κηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στα ηλεκτρονικά μέσα του οργανισμού, ενώ σε απεργία βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον Πήγασο, δηλαδή στο Έθνος, την Ημερησία και τα site του ομίλου.
Ο κλάδος της ενημέρωσης είναι ο βαρύτερα πληττόμενος της ελληνικής οικονομίας και τα «χτυπήματα» με τον ΔΟΛ και τον Πήγασο, ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχουν, φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια τα προβλήματα και τις ανακατατάξεις στο χώρο.
Ήδη τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν για διάφορους λόγους το Alter, η Ελευθεροτυπία, ο Ελεύθερος Τύπος (και άνοιξε πάλι), η Απογευματινή, η Βραδυνή, ο Αδέσμευτος Τύπος, ενώ σήμερα το άλλοτε κραταιό Mega βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Την ώρα λοιπόν που το Mega ουσιαστικά δεν λειτουργεί, αφού δεν παρέχει ενημέρωση, οι εξελίξεις είναι αλυσιδωτές στα κανάλια, καθώς το ΕΣΡ έβαλε φρένο στον Βαγγέλη Μαρινάκη αποκλείοντας την πρόσβαση στον σταθμό «One Channel» στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μέσω της DIGEA.
Είναι εμφανές ότι το τοπίο στον χώρο του τύπου και της τηλεόρασης βρίσκεται ήδη μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις.
Χθες λοιπόν και σήμερα δεν κυκλοφόρησαν τα Νέα, ενώ δεν μεταδίδει πρόγραμμα ο ΒΗΜΑ FM, ακόμη και το in.gr. Ο ΔΟΛ το ισχυρότερο συγκρότημα της χώρας, βρίσκεται σε δίνη, με δεσμευμένους τους εταιρικούς του λογαριασμούς και με ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσει υπό τον έλεγχο των τραπεζών. Και εκεί είναι το μεγάλο ερώτημα; Τι θα κάνουν οι τράπεζες τους τίτλους του ΔΟΛ; Ποιος θα τους αγοράσει και πώς θα μοιραστεί από την αρχή η πίτα της ενημέρωσης και της δύναμης που έχει το Συγκρότημα.
Περίεργη είναι η κατάσταση και στον Πήγασο. Απεργούν όσοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «GOAL NEWS», στις ιστοσελίδες «ethnos.gr», «imerisia.gr», «sentragoal.gr», «life.gr», «womenonly.gr», «elle.gr», «cinema.gr» και «caranddriver.gr», καθώς και σε όλες τις περιοδικές εκδόσεις του Ομίλου.
Η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές, που αντιστοιχούν στο β’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και στο α’ δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβητούνται και οι κυκλοφορίες των εφημερίδων. Συγκεκριμένα, τη «συνεχιζόμενη, εκτεταμένη και σκόπιμη παραποίηση» των πραγματικών αριθμών κυκλοφορίας, τόσο των ημερήσιων όσο και των εβδομαδιαίων εφημερίδων, με αποτέλεσμα «την πλήρη στρέβλωση της αγοράς», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατικός Τύπος, η οποία εκδίδει τις εφημερίδες Δημοκρατία, Εστία, Espresso, Κυριακάτικη Δημοκρατία και Ορθόδοξη Αλήθεια.
Η εκδοτική εταιρεία, αφού σημειώνει ότι η αλλοίωση των κυκλοφοριών αποτελεί παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού και προσβολή του εκδοτικού αντικειμένου και της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημοσιογράφων, αναφέρει ότι θα αναζητήσει κάθε ζημία ή διαφυγόν κέρδος που προκαλείται από την ανακοίνωση ψευδών στοιχείων.
Επίσης, καλεί όλους τους εμπλεκομένους, στην εφαρμογή της μεθόδου του barcode, «η οποία αποτελεί κατ’ αρχάς το μοναδικό ενδεδειγμένο τρόπο διασφάλισης της εγκυρότητας των πωλήσεων», προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή του και στον Τύπο έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτελεί πλέον υποχρέωση εκ του νόμου».
Η εταιρεία γνωστοποιεί, τέλος, ότι μέχρι την υποχρεωτική χρήση του barcode, προτίθεται να προχωρήσει στην πιστοποίηση των δικών της κυκλοφοριών από αναγνωρισμένη εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών.
Στο Spiegel η κρίση στο ΔΟΛ
Η κρίση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη δεν περνά απαρατήρητη από τον γερμανόφωνο τύπο. Ακόμη και το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι «ελληνική ιστορική εφημερίδα δεν κυκλοφορεί», σχολιάζοντας ότι «η ελληνική οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στον Τύπο: Επειδή οι συντάκτες δεν πληρώνονται εδώ και μήνες, η εφημερίδα “Τα Νέα” δεν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από το 1922».
Το Spiegel σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι «αποφάσισαν να σταματήσουν να εργάζονται έως ότου λάβουν τουλάχιστον ένα μέρος των δεδουλευμένων τους. Πολλοί δεν έχουν πληρωθεί από τον Αύγουστο», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.
«Η σοβαρή οικονομική κρίση οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια στο κλείσιμο πολλών ελληνικών εφημερίδων», σημειώνει η Der Standard, αναφέροντας τα παραδείγματα της Ελευθεροτυπίας και της Απογευματινής.
Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής
Στον χορό των κινητοποιήσεων, όμως, αναμένεται να μπουν άμεσα και οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου.
Χθες, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και αποφάσισε ομόφωνα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργάνωση μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων, με στόχο την επαναφορά της «κανονικότητας» στις πληρωμές των εργαζομένων. Στόχος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, να τελειώσει η εργοδοτική αυθαιρεσία και να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
«Αλήθεια, που είναι η “ανεξάρτητη” και “τυφλή” Δικαιοσύνη, που είναι η “αριστερή” κυβέρνηση, στις περιπτώσεις των απλήρωτων επί 4 μήνες συναδέλφων του ΔΟΛ, στους επίσης απλήρωτους συναδέλφους του ΠΗΓΑΣΟΥ, της Ελευθεροτυπίας, της ΙΜΑΚΟ, του Λυμπέρη;» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Στα πρακτορεία Τύπου, οι εργοδότες χρωστούν ήδη στους εργαζόμενους πάνω από έναν μισθό και δεν φαίνεται από τις προθέσεις τους ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει. Η διοίκηση του σωματείου δεν πρόκειται να κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν ξεχνάμε ότι με πρόσχημα την επαναφορά της κανονικότητας στις πληρωμές, οι εταιρείες επέβαλλαν μονομερώς μειώσεις στους μισθούς μας. Δεν θα αφήσουμε η απληρωσιά να εξελιχθεί και να γιγαντωθεί. Το τελευταίο απεργιακό συλλαλητήριο στις 08/12, έδειξε ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν την ανάγκη αντίστασης σε αυτήν την πολιτική και ότι κανένα σωματείο, κανένας Κλάδος μόνος του, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε».