Με μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, ξεκίνησε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας το πρώτο διεθνές συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία.
Στο συνέδριο αναμένεται να μιλήσουν σημαντικοί καθηγητές του χώρου, από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και πλήθος εργαστηρίων, τα οποία θα βοηθήσουν τους νέους δημοσιογράφους να εντρυφήσουν στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στις αρχές της παραδοσιακής δημοσιογραφίας.
Την έναρξη του συνεδρίου έκανε η δημοσιογράφος και καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, – εκ των συνδιοργανωτών του συνεδρίου – Σοφία Ιορδανίδου. Η κ. Ιορδανίδου αναφέρθηκε στο στοίχημα να ακολουθούμε συνέχεια τις εξελίξεις, καθώς ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Η καθηγήτρια του ΑΠΚΥ σημείωσε, ότι το δημοσιογραφικό επάγγελμα στην Ελλάδα βιώνει μία μεγάλη κρίση και λόγω πολιτικών δομών που χαρακτηρίζουν το τοπίο στην χώρα, ενώ ως μια πιο αισιόδοξη οπτική, αναφέρθηκε στην καινοτομία που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία. Κλείνοντας, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης, όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, καθώς και τη δια βίου και ανοικτή εκπαίδευση.
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο οικοδεσπότης του συνεδρίου, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Ο κ. Κρέτσος, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της ΓΓΕΕ για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου, που φέρνει στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα στον χώρο των ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της τεχνολογίας και το πώς αυτή επαναστατικοποιεί τη διανομή της είδησης.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, στην Ελλάδα έχουμε τάσεις παλινδρόμησης, «σε ένα καθεστώς που αναγκάζει τους δημοσιογράφους να φοράνε περούκες». «Δεχόμαστε μία μιντιακή επίθεση από όσους δεν δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, από όσους δεν αναγνωρίζουν το συνταγματικό δικαίωμα της Πολιτείας να βάλει κανόνες» τόνισε.
Η νέα γενιά στον χώρο, υπογράμμισε ο Λ. Κρέτσος, πρέπει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και να στήσει ένα πιο διάφανο λειτουργικό μιντιακό σύστημα, που θα πατάει σε κανόνες δεοντολογίας. Οι άδειες, συνέχισε, έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, ωστόσο η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να σταθούμε και εμείς (σ.σ. ΓΓΕΕ) ως ρυθμιστική Αρχή, στις νέες προκλήσεις και σε νομοθετικό επίπεδο και σε επίπεδο πολιτικής και σε επίπεδο τεχνολογίας.
Παρά την καταστροφολογία κάποιων για την παραδοσιακή δημοσιογραφία, που μιλούν για κατάργηση μισθωτών από την έλευση της τεχνολογίας, αντίστοιχη τάση έχουμε και με τη θεοποίηση του διαδικτύου, τόνισε ο κ. Κρέτσος. Πρόσθεσε ότι είναι λάθος να μην παρατηρήσουμε τις ριζικές αλλαγές στη διανομή των ειδήσεων που προκύπτουν από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. Έφερε ωστόσο ως αρνητικό παράδειγμα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το γεγονός ότι χώρες με υπαρκτά προβλήματα διαφθοράς, όπως Ελλάδα, Βραζιλία και Τουρκία έχουν το υψηλότερο ποσοστό ενημέρωσης από τα social media στις ηλικίες κάτω των 44 ετών. «Το διαδίκτυο είναι ένα θέμα προς διερεύνηση», τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, «ωστόσο εγείρει ζητήματα μονομέρειας στην ενημέρωση από δίκτυα του τύπου facebook με άτομα που “ιδρυματοποιούνται” στην ενημέρωση, και το ίδιο ισχύει και με τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα». «Με μια ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με ομήρους τους δημοσιογράφους στα αφεντικά τους, διαμορφώνοντας μονοδιάστατα τις δικές τους απόψεις». «Αντί να συζητάμε το μέλλον της δημοσιογραφίας εδώ στην Ελλάδα» συνέχισε, «μιλάμε για Βόρεια Κορέα, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη».
Ο πόλεμος στην κριτική σκέψη στην Ελλάδα, συνέχισε ο Λ. Κρέτσος, είναι κάτι που δεν ευνοεί τη δημοσιογραφία. Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, μίλησε ακόμη για τα μελλοντικά σχέδια της ΓΓΕΕ, ανάμεσα σε αυτά -σε συνεργασία με στελέχη της Γραμματείας- τη δημιουργία μιας ανοικτής βάσης δεδομένων με άρθρα και ειδήσεις του ξένου Τύπου, για την Ελλάδα, πχ το πώς προβλήθηκε στα ξένα Μέσα, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σε μια ξένη χώρα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα ήταν χρήσιμη, πρόσθεσε ο Λ. Κρέτσος και για τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας, με τη συλλογή χρήσιμων ειδήσεων.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι στη χώρα μας μπορεί να υπάρξει λαμπρό πεδίο, γενικότερα στην οπτικοακουστική τεχνολογία και «αυτό το συνέδριο είναι εδώ για να αναδείξει την ανάγκη διαμόρφωσης νέων δεξιοτήτων, καθώς η ψηφιακή δημοσιογραφία μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση».
Από πλευράς κράτους, συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας, ο ρόλος του είναι να αναδείξει τις συγκεκριμένες ανάγκες, υπογραμμίζοντας ωστόσο το γεγονός δυσκολίας στην εφαρμογή αλλαγών στο ελληνικό μιντιακό σύστημα, «ένα σύστημα που το διέπει ο ναρκισσισμός» υπογράμμισε. «Υπάρχει πολύ ταλέντο σε αυτή τη χώρα» πρόσθεσε ο Λ. Κρέτσος. Γενικότερα στον οπτικοακουστικό κλάδο, τρέχουν αυτή τη στιγμή αρκετά projects, ειδικά στη ΓΓΕΕ είναι στοίχημα να υπάρξει ένα ισχυρό audio visual community, καθώς δεν πρέπει να είναι μόνο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, «πρέπει να υπάρξουν συνέργειες, να ανοίξουμε τον κλάδο» τόνισε «καθώς το επόμενο διάστημα αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στον χώρο».