Η Ουκρανία δέχεται σήμερα επικρίσεις αφού απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε πολυάριθμους δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων τρεις του BBC, στο πλαίσιο νέων κυρώσεων με στόχο πρόσωπα που εμπλέκονται, όπως υποστηρίζει, στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και στη σύγκρουση στις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές της χώρας.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) εξέφρασε τη λύπη της για την υπογραφή από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο αυτού του διατάγματος που απαγορεύει την είσοδο στην Ουκρανία «τουλάχιστον 41 διεθνών δημοσιογράφων και μπλόγκερ για ένα χρόνο».
«Στην κυβέρνηση μπορεί να μην αρέσουν ή να μην συμφωνεί με ορισμένες ανταποκρίσεις, όμως το να χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους εν δυνάμει απειλή για την εθνική ασφάλεια δεν είναι μια απάντηση που αρμόζει. (…) Το διάταγμα αυτό αντιβαίνει στα συμφέροντα της Ουκρανίας», τονίζει η CPJ σε ανακοίνωσή της.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης σήμερα πως η απόφαση της Ουκρανίας να τιμωρήσει πολλούς εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης είναι εντελώς απαράδεκτη.
«Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης στις λίστες αυτές είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Δεν ανταποκρίνεται στις αρχές της ελευθερίας … Καταδικάζουμε δριμύτατα αυτή την απόφαση».
Ο ουκρανός πρόεδρος επικύρωσε χθες, Τετάρτη, ένα διάταγμα, που υιοθετήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας και με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε σχεδόν 400 προσωπικότητες και νομικές οντότητες που αντιπροσωπεύουν μια «απειλή, υφιστάμενη ή δυνητική, στα εθνικά συμφέροντα, στην εθνική ασφάλεια και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Ο κατάλογος περιλαμβάνει πολυάριθμους ρώσους δημοσιογράφους που εργάζονται για μέσα ενημέρωσης όπως το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα τηλεοπτικά δίκτυα Russia Today (RT) και NTV, αλλά επίσης δεκάδες ανταποκριτές προερχόμενους κυρίως από τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Μολδαβία, τη Λετονία και την Εσθονία.
Μεταξύ αυτών είναι τρεις δημοσιογράφοι του BBC με έδρα τη Μόσχα, ανάμεσα στους οποίους ο Στιβ Ρόζενμπεργκ και η Έμα Ουέλς, καθώς και πολλοί ισπανοί δημοσιογράφοι, ανάμεσα στους οποίους ο Αντόνιο Παμπλιέγκα και ο Άνχελ Σάστρε, η τύχη των οποίων αγνοείται αυτή τη στιγμή στη Συρία. Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται μεταξύ άλλων με τις γερμανικές εφημερίδες Die Zeit και Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα.
«Δεν είναι μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε ένα δημοκρατικό κράτος. Η εξουσία δεν πρέπει να υπαγορεύει πώς πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους οι δημοσιογράφοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νατάλια Λιγκάτσεβα, ουκρανή ειδικός στα μέσα ενημέρωσης.
«Στόχοι των κυρώσεων αυτών δεν είναι μόνο ρώσοι δημοσιογράφοι, αλλά και ξένοι, χωρίς κανένα επιχείρημα. Γιατί αυτοί; Σε τι είναι επικίνδυνοι;», συνέχισε.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου Αλεξέι Πουσκόφ, τον τσετσένο πρόεδρο Ραμζάν Καντίροφ καθώς και πολυάριθμους αυτονομιστές αξιωματούχους.