Σάλο έχει προκαλέσει η απόλυση του σκιτσογράφου του Guardian, Στιβ Μπελ, εξαιτίας ενός σκίτσου με πρωταγωνιστή τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο κρίθηκε ως αντισημιτικό.
Το σκίτσο έδειχνε τον Νετανιάχου να χειρουργεί το στομάχι του, κάνοντας μια τομή στο περίγραμμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο Μπελ απολύθηκε καθώς ενημερώθηκε πως το σκίτσο του παραπέμπει στη «λίβρα σάρκας» από το έργο του Σαίξπηρ «ο έμπορος της Βενετίας».
Στο εν λόγω έργο, ο Σάιλοκ απαιτούσε μια «λίβρα σάρκας» από τον έμπορο Αντόνιο, ο οποίος δεν μπορούσε να πληρώσει το χρέος του προς τον τοκογλύφο. Ο τοκογλύφος Σάιλοκ θεωρείται ένα από τα πιο διαβόητα εβραϊκά στερεότυπα στην αγγλική λογοτεχνία λόγω της άπληστης φύσης του.
Όπως εξήγησε ο ίδιος ο σκιτσογράφος στο X, παρέδωσε το σκίτσο για δημοσίευση, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας του με τον Guardian, και «τέσσερις ώρες αργότερα έλαβα ένα δυσοίωνο τηλεφώνημα από το γραφείο με ένα παράξενο κάπως κρυπτογραφημένο μήνυμα». «Λίβρα Σάρκας»… έγραφε απλώς το μήνυμα.
Ο Μπελ αδυνατώντας «πιάσει» το υπονοούμενο, απάντησε στο μήνυμα: «Συγγνώμη, δεν καταλαβαίνω». «Οι Εβραίοι μπλοκάρουν, “λίβρα σάρκας”, αντισημιτικό σχήμα λόγου», ανέφερε το δεύτερο μήνυμα που του ήρθε.
Μιλώντας στο BBC, ο Στιβ Μπελ υπογράμμισε πως η ερμηνεία του Guardian «δεν είχε κανένα νόημα». «Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σκίτσο μου που να παραπέμπει σε αυτό (σ.σ. στον Έμπορο της Βενετίας). Δείχνει τον Νετανιάχου, έτοιμο να κάνει μια χειρουργική επέμβαση στον εαυτό του φορώντας γάντια του μποξ. Πρόκειται για τις καταστροφικές συνέπειες που δεν έχουν ακόμη φανεί».
Μάλιστα όπως εξήγησε ο Μπελ, το σκίτσο το εμπνεύστηκε από τη γελοιογραφία του αείμνηστου, Ντέιβιντ Λεβίν, εκ των κορυφαίων σκιτσογράφων στην ιστορία του Τύπου. Τη δεκαετία του ’60 ο Λεβίν είχε δημιουργήσει μια γελοιογραφία με τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον (LBJ) να δείχνει την ουλή του από μια χειρουργική επέμβαση, η οποία στο σκίτσο του είχε σχήμα με το χάρτη του Βιετνάμ.
«Η απόφαση να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο Στιβ Μπελ έχει ληφθεί. Τα σκίτσα του Στιβ Μπελ ήταν ένα σημαντικό μέρος του Guardian τα τελευταία 40 χρόνια. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού μέσου.
«Είναι σχεδόν αδύνατο να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα χωρίς να κατηγορηθούμε για “αντισημιτικό σχήμα λόγου”», έγραψε στο Χ ο Στιβ Μπελ.