Δεν αποτελεί έκπληξη, πια, το γεγονός ότι πολλοί ηθοποιοί στην ιστορία των Όσκαρ έχουν προταθεί δεκάδες φορές για κάποιο βραβείο της Ακαδημίας -ανάμεσα τους η Μέριλ Στριπ με 21 υποψηφιότητες και 3 βραβεία Α’ Γυναικείου Ρόλου, καθώς και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ με 26 νίκες, καθιστώντας τον σταρ που κέρδισε τα περισσότερα Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού. Ωστόσο, αυτό που είναι πρωτάκουστο, και μοναδικό μέχρι στιγμής, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένας ηθοποιός που έχει τιμηθεί δύο φορές με βραβείο Όσκαρ για την ίδια ερμηνεία.
Η ταινία «The Best Years of Our Lives», λοιπόν, κυκλοφόρησε το 1946, και αφορά στους βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με σοβαρές αναπηρίες που προσαρμόζονται στην πολιτική ζωή, αναφέρει το grunge.com. Σύμφωνα με ένα δοκίμιο για την ταινία που δημοσιεύτηκε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η σύζυγος του παραγωγού Samuel Goldwyn του πρότεινε να διαβάσει ένα άρθρο στο Time Magazine σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι στρατιωτικοί όταν επέστρεφαν στο σπίτι. Ο Goldwyn προσέλαβε τον συγγραφέα MacKinlay Kantor, ο οποίος ήταν βετεράνος, για να συνθέσει μια σύντομη «φανταστική διασκευή». Ο Kantor δημιούργησε ένα μυθιστόρημα 300 σελίδων με τίτλο «Glory for Me».
Ο Goldwyn δεν κατάλαβε το σενάριο και παραλίγο να εγκαταλείψει το έργο. Ωστόσο, τον έπεισαν για το αντίθετο ο σκηνοθέτης William Wyler και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ θεατρικός συγγραφέας Robert Sherwood. Καθώς και ο Wyler και ο Sherwood ήταν βετεράνοι -ο Sherwood, μάλιστα, είχε τραυματιστεί στη δράση- αυτό ήταν ένα έργο πάθους για τους ίδιους. Η επιμονή τους απέδωσε καρπούς και η ταινία ήταν η πιο επιτυχημένη εμπορικά και από το το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» του 1939. Η Filmsite περιγράφει το «The Best Years of Our Lives» ως συγκινητικό, υπέροχο και εύγλωττο. Προτάθηκε, μάλιστα, για οκτώ βραβεία Όσκαρ και κατάφερε να κερδίσει τα επτά από αυτά.
Όσκαρ: Ο μοναδικός ηθοποιός στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε δύο βραβείο για την ίδια ερμηνεία
Ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο Harold Russell, ένας βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε χάσει τα χέρια του σε ένα φρικτό ατύχημα και είχε επιλέξει να τα αντικαταστήσει με γάντζους αντί για προσθετικά, αναφέρει το Entertainment Weekly. Ο Ράσελ δεν ήταν ηθοποιός, ωστόσο, η εντυπωσιακή του ικανότητα να χρησιμοποιεί τα αγκίστριά του, του χάρισε έναν βουβό ρόλο σε μια ταινία εκπαίδευσης στρατού με τίτλο «Diary of A Sergeant», για βετεράνους που είχαν υποστεί παρόμοιες απώλειες. Ο Wyler είδε την ταινία και στη συνέχεια έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «The Best Years of Our Lives» στον Russell.
Σύμφωνα με την Filmsite, η ερμηνεία του Harold Russell ως ο βετεράνος Homer Parrish του χάρισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. Επιπλέον, έλαβε ένα τιμητικό βραβείο Όσκαρ «για την ελπίδα και το κουράγιο που έδινε σε συναδέλφους βετεράνους» με την ερμηνεία του. Ο Russell είναι ο πρώτος και μέχρι στιγμής ο μοναδικός ηθοποιός στην ιστορία του θεσμού των βραβείων της Ακαδημίας που έλαβε δύο Όσκαρ για τον ίδιο ρόλο. Ο William Wyler, μάλιστα, ο σκηνοθέτης της ταινίας, σύμφωνα με τους New York Times, είπε ότι ήταν «η καλύτερη ερμηνεία που έχω δει ποτέ στην οθόνη».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Russell υπηρέτησε στην προεδρική επιτροπή για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία υπό τους προέδρους Κένεντι, Τζόνσον και Νίξον.