Έχει τη φήμη του πολύ «κακού παιδιού» της νέας γενιάς σκηνοθετών. Ο ίδιος, αν και δεν συμφωνεί, δε δείχνει και να ενοχλείται. Ο λόγος για τον Ρομέν Γαβρά, το γιο του Κώστα Γαβρά, ο οποίος «βρίζει σαν χαμάλης», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο βρετανικός «Guardian» που αναφέρεται στη δουλειά του και, συγκεκριμένα, στο βιντεοκλίπ του «Stress», του γαλλικού συγκροτήματος Justice.

Το περιεχόμενο του βιντεοκλίπ είναι ο ορισμός της βίας: μέλη μιας συμμορίας εφήβων κάνουν βανδαλισμούς στο μετρό, παρενοχλούν γυναίκες, κλέβουν από τουρίστες, λαμπαδιάζουν ένα αυτοκίνητο και δέρνουν έναν κάμεραμαν. Το βίντεο κυκλοφόρησε το 2008, λίγο μετά το κύμα αναταραχών στα προάστια του Παρισιού, και γι’ αυτό πολλοί κατηγόρησαν τον Ρομέν ότι είναι μηδενιστής. «Οι αριστεροί έλεγαν ότι είμαι ρατσιστής, οι δεξιοί ότι είμαι αναρχικός. Τελικά, όταν σε μισούν όλοι, μάλλον έχεις πετύχει κάτι» λέει ο Ρομέν στην εφημερίδα.

Και η τελευταία δουλειά του, όμως, είναι τόσο άγρια που δεν επιτρέπεται να ανέβει ούτε στο YouTube. Πρόκειται για το διάρκειας εννέα λεπτών βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Born Free» της ΜΙΑ. Το κλιπ δείχνει ένα μικρό παιδί να πυροβολείται, ομήρους να τρέχουν σε ναρκοπέδιο, ενώ σε ένα από τα τελευταία πλάνα φαίνεται ένα σώμα να εκρήγνυται.
Και πάλι ο Γαβράς τζούνιορ… καλοδέχτηκε τα αρνητικά σχόλια. «Λατρεύω το γεγονός ότι ένα 16χρονο παιδί από τη Γιουγκοσλαβία κάθεται σε υπολογιστή και είναι γεμάτο μίσος για κάτι που έκανα εγώ», δηλώνει χαρακτηριστικά. Σίγουρα, χαίρεται περισσότερο για το γεγονός ότι στο Ιντερνετ το σχετικό βίντεο έχει προβληθεί τριάντα εκατομμύρια φορές!

Ο 28χρονος γιος του Κώστα Γαβρά (που κάνει μικρού μήκους ταινίες από τα 14 του χρόνια), αν και αρνείται ότι οι δημιουργίες του είναι πολιτικές όπως του πατέρα του, είναι σίγουρα ένας θυμωμένος νέος, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα. «Πώς μπορεί να σε σοκάρει το βιντεοκλίπ της ΜΙΑ και να μη σοκάρεσαι που το Ισραήλ βομβαρδίζει για μέρες;», αναρωτιέται μιλώντας στον «Guardian».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

πηγή:Espresso