Ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, διάσημοι ρόκερ, σέξι τραγουδίστριες, κάθε μέλος της διεθνής σόουμπιζ που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, έχει ασχοληθεί με την φιλανθρωπία και τον πολιτικό ακτιβισμό. Μερικοί εξ αυτών είχαν περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων ως φιλάνθρωποι, ενώ άλλοι, όπως ο Μπόνο των U2, έχουν συστηματικά ασχοληθεί με το ζήτημα, ταυτίζοντας το όνομα τους με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Από πολλούς έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι φιλανθρωπικές αυτές δραστηριότητες είναι πράγματι αφιλοκερδείς και πίσω από αυτές δεν υποκρύπτονται άλλους είδους επιδιώξεις περισσότερο ίσως ιδιοτελείς όπως η υστεροφημία ή ακόμη και οικονομικά οφέλη για τους επώνυμους ακτιβιστές. Όπως και να έχει, οι ανθρωπιστικές εκστρατείες που κατά καιρούς έχουν διοργανωθεί, έχουν βοηθήσει ανθρώπους που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και έχουν τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης σε ζητήματα που διαφορετικά θα παρέμεναν άγνωστα.

Επειδή στη μνήμη του κοινού, συνήθως μένει το όνομα της διασημότητας και σπάνια το αντικείμενο της αγαθοεργίας, ακολουθούν δέκα από τους πλέον επώνυμους φιλάνθρωπους και το έργο τους:

ΜΠΟΝΟ

Ο ιρλανδός τραγουδιστής των U2, τα τελευταία χρόνια απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης περισσότερο για το φιλανθρωπικό παρά για το μουσικό του έργο. Από τους πρώτους διδάξαντες, ο Μπόνο ξεκίνησε να ασχολείται με τις αγαθοεργίες από τη δεκαετία του 1980 συμμετέχοντας με το συγκρότημα του στη φιλανθρωπική συναυλία «Live Aid» που στόχο είχε να ενισχύσει οικονομικά τον υποσιτισμένο λαό της Αιθιοπίας. Η συναυλία αυτή επαναλήφθηκε και το 2005 με διοργανωτή αυτή τη φορά, τον ίδιο τον Μπόνο και τον Γκέντολφ. Το όνομα που πήρε ήταν «Live 8» και σύνθημα είχε «να γίνει η φτώχια ιστορία»(«make poverty history») . Τα έσοδα της συναυλίας, στην οποία συμμετείχε πλήθος διασημοτήτων, διατέθηκαν στην ενίσχυση χωρών της αφρικανικής ηπείρου.

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του Μπόνο συνήθως περιστρέφεται γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αφρική: το χρέος των χωρών της «μαύρης ηπείρου» και η διαγραφή του, η εξάπλωση του AIDS αλλά και η οικονομική ένδεια των κατοίκων. Έτσι, έχει προχωρήσει στη σύσταση του οργανισμού DATΑ, αλλά και στη διοργάνωση πολυάριθμων εκστρατειών που στόχο έχουν την εξάλειψη όλων αυτών των προβλημάτων. Για τη φιλανθρωπική του δράση, έχει κερδίσει τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Νόμπελ, τον τίτλο του «Ιππότη» από τη βασίλισσα της Αγγλίας και πλήθος άλλων βραβεύσεων.

ΤΖΟΡΤΖ ΚΛΟΥΝΕΪ

Ο βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός, τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει την προσοχή του στην πολύπαθη χώρα του Σουδάν και στην εμφύλια διαμάχη που οδήγησε στις σφαγές στο Νταρφούρ. Έχοντας ο ίδιος ζήσει για μερικές μέρες το 2006 σε προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής μπόρεσε να διαπιστώσει από κοντά την τραγική κατάσταση που επικρατεί και έθεσε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα όσα συμβαίνουν στη διχασμένη αυτή χώρα. Στα πλαίσια της προσπάθειας του αυτής, έχει συναντηθεί με πολλούς πολιτικούς ανά τον κόσμο, όπως τον Μπάρακ Ομπάμα και την Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας την εξεύρεση λύσης όχι μόνο με γενικόλογα αλλά και προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις. Κάθε χρόνο ταξιδεύει τουλάχιστον έξι φορές στο Σουδάν και πρόσφατα χρηματοδότησε την εκτόξευση ενός δορυφόρου προκειμένου να ανιχνεύεται κάθε ύποπτη κίνηση του Βορείου Σουδάν που θα οδηγούσε σε αναζωπύρωση της κατάστασης. Καθόλου τυχαία, ο Τζορτζ Κλούνεϊ αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών τόσο για την επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ όσο και για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα στο Σουδάν.

ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ

Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η γοητευτική αμερικανίδα ηθοποιός, ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με τη φιλανθρωπία αφού ταξίδεψε στην Καμπότζη για τις ανάγκες της ταινίας της Tomb Raider. Εκεί μπόρεσε να καταλάβει από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανθρωπιστική κρίση. Έκτοτε, επισκέφτηκε πλήθος χωρών του Τρίτου Κόσμου αλλά και προσφυγικούς καταυλισμούς και με την προσωπική της δράση αλλά και με συνεχείς δωρεές μεγάλων χρηματικών ποσών προσπαθεί να συνδράμει στην ανακούφιση των κατοίκων των περιοχών αυτών καθώς και των προσφύγων. Από πολλούς θεωρείται σήμερα το κατεξοχήν πρότυπο διάσημου φιλάνθρωπου καθώς σε ψηφοφορία του 2010 με ερώτημα ποιοι σταρ έχουν συμβάλει καταλυτικά στις ανθρωπιστικές εκστρατείες, ήρθε πρώτη. Στην αναγνώριση αυτή βέβαια, συμβάλει και το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής τέσσερα παιδία από υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη.

ΣΑΚΙΡΑ

Με πλήθος εμφανίσεων σε φιλανθρωπικές συναυλίες, η διάσημη κολομβιανή τραγουδίστρια έχει ασχοληθεί συστηματικά με την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των παιδιών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου και η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε. Δημιούργησε και συγχρηματοδότησε μεταξύ άλλων το ίδρυμα «Pies Descalzos » σκοπός του οποίου είναι η παροχή εκπαίδευσης σε φτωχά παιδία της Κολομβίας, καθώς και το ίδρυμα «ALAS» το οποίο προσφέρει περίθαλψη, σίτιση και στέγαση σε παιδία που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική. Για την δράση της έχει λάβει αρκετά βραβεία αλλά και τον τίτλο της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNICEF.

ΣΟΝ ΠΕΝ

Γνωστός για τις πολιτικές του απόψεις κυρίως λόγω τις έντονης κριτικής που άσκησε στον Τζορτζ Μπους την εποχή του πολέμου στο Ιρακ, ο Σον Πεν δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα με τους διάσημους φιλάνθρωπους ακτιβιστές. Το 2005 μετά από το φονικό τυφώνα που έπληξε τη Νεα Ορλεάνη, ο Σον Πεν βρέθηκε στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσει στη διάσωση των ανθρώπων μαζί με τα σωστικά συνεργεία. Ακόμη, υπήρξε συνιδρυτής της οργάνωσης «J/P Haitian Relief Organization» που στόχο έχει την παροχή βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Αιτής μετά το σεισμό του 2010.

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΝΟΡΤΟΝ

Αν και δεν επιδιώκει να τραβάει τα φλας των δημοσιογράφων πάνω του, ο Έντουαρντ Νόρτον αποδεικνύει ότι οι φιλανθρωπίες δεν γίνονται πάντα για λόγους δημοσιότητας και προβολής. Έτσι λοιπόν, είναι μέλος μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης η οποία στόχο έχει την κατασκευή σπιτιών που δεν κοστίζουν ακριβά για τους μη έχοντες κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, υπέρμαχος ο ίδιος της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βοηθάει στην εξεύρεση πόρων για δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων σε σπίτια φτωχών οικογενειών του Λος Άντζελες.

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ

Ένας ακόμη διάσημος για τις οικολογικές του ανησυχίες ο Ντι Κάπριο έχει λάβει πλήθος ευχαριστιών από οργανώσεις για τη συνεισφορά του στην ενημέρωση του κόσμου γύρω από περιβαλλοντολογικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, χρηματοδότησε το ντοκιμαντέρ «Η 11η ώρα» που πραγματεύεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε σε συνέντευξη του ως «την νούμερο ένα πρόκληση». Μέσω ιδρύματος που χρηματοδοτεί και φέρει το όνομα του, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

ΜΑΤ ΝΤΕΪΜΟΝ

Ο Ματ Ντέιμον υπήρξε συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Water.org», η οποία στόχο έχει την παροχή βοήθειας προς τις χώρες της Αφρικής προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και να μπορούν να εξασφαλίσουν στοιχειώδης κανόνες υγιεινής. Επιπλέον, μαζί με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Μπράντ Πιτ και άλλους, έχουν ιδρύσει οργάνωση που στόχο έχει την αποτροπή γενοκτονιών όπως αυτή που σημειώθηκε στο Νταρφουρ. Τέλος, συμμετέχει ενεργά σε εκστρατείες για την καταπολέμηση του AIDS, της φτώχιας καθώς και του υποσιτισμού.

ΜΠΕΝ ΑΦΛΕΚ

Με τηλεοπτικές του εμφανίσεις, με την προσωπική του επίσκεψη στο Κονγκό και παίρνοντας ο ίδιος συνεντεύξεις από μετανάστες και τοπικούς πολιτικούς προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την ανθρωπιστική κρίση της περιοχής. Το 2010 προχώρησε στην ίδρυση οργάνωσης που στόχο έχει την παροχή βοήθειας στο λαό του Κονγκό. Ακόμη, ευαισθητοποιημένος λόγω της γνωριμίας του με ένα παιδάκι που πάσχει από τη γενετική ασθένεια Α-Τ, υποστήριξε οργάνωση που ασχολείται με την έρευνα για την ασθένεια αυτή και επιπλέον, πέρυσι διεκδίκησε ενώπιον του Κογκρέσο περισσότερα κονδύλια για τον ίδιο σκοπό.

ΑΛΙΣΙΑ ΚΙΖ

Εκτός από τη συμμετοχή της σε φιλανθρωπικές συναυλίες όπως αυτή του «Live 8» ή το 2005 με στόχο την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων της Νέας Ορλεάνης από τον τυφώνα, η διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια είναι συνιδρύτρια της οργάνωσης «Keep a Child Alive» που παρέχει φάρμακα και υποστήριξη σε φορείς της νόσου του AIDS.