O Λεό Λέανδρος απαγορεύει με εξώδικο στην κόρη του, Βίκυ Λέανδρος, να ερμηνεύσει τα τραγούδια του στο Ηρώδειο, στη συναυλία που θα δώσει στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, Λεό Λέανδρος, ο οποίος διάγει το 101ο έτος της ηλικίας του, με εξώδικό του προς την κόρη του, Βίκυ Λέανδρος, της απαγορεύει να ερμηνεύσει τραγούδια του στη συναυλία της με τίτλο «Η ζωή είναι ωραία».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «ηχηρή» παράλειψη αναφοράς του ονόματός του σε μία συναυλία που προωθήθηκε με τις «μεγαλύτερες επιτυχίες» της Βίκυς Λέανδρος, κάτι που όπως αναφέρει «υποβαθμίζει και απομειώνει τόσο έμενα ως συνθέτη και δημιουργό, όσο και τα έργα μου, προσβάλλοντας έτσι τα δικαιώματα και την προσωπικότητά μου».

Αναλυτικά ολόκληρη η δημόσια δήλωση του Λεό Λέανδρου:

«ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ του Λέανδρου Λέανδρου, συνθέτη, στιχουργού, μουσικού παραγωγού προς κάθε ενδιαφερόμενο αποδέκτη.

Είχα την ευλογία οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις που δημιούργησα ή που συνδημιούργησα σε συνεργασία με φίλους και σπουδαίους συναδέλφους, όπως ο Klaus Munro, ο Ralf Arnie και ο Μichael Κunze, μεταξύ άλλων, να ερμηνευτούν για πρώτη φορά από την κόρη μου Βίκυ Λέανδρος και να αναδειχθούν ως οι μεγαλύτερες επιτυχίες της, με τις οποίες έγινε παγκοσμίως γνωστή: “Ich liebe das Leben”, “Dann kamst du/Αprès toi” (με το οποίο η κ. Λέανδρος εστέφθη νικήτρια του 17 ου Διαγωνισμού της Eurovision), “Wo Du Bist (Da Bin Auch Ich)”, “Die Bouzouki Klang Durch Die Sommernacht”, “Drehorgelmann”, “Ich Bin”, “Karussel Amour”, για να αναφέρω μόνο μερικά τραγούδια που υπογράφω ως δημιουργός και παραγωγός (Leo Leandros, Μario Panas).

Με εξώδικο που ήδη έχω στείλει απαγορεύω τη δημόσια εκτέλεση των τραγουδιών που έχω δημιουργήσει ή συνδημιουργήσει στη συναυλία της Βίκυς Λέανδρος στο Ηρώδειο στις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Ο τρόπος με τον οποίο εξαρχής περιγράφηκε και προωθήθηκε η συναυλία αυτή με τις “μεγαλύτερες επιτυχίες” της Βίκυς, σε συνδυασμό με την τόσο “ηχηρή” παράλειψη αναφοράς του ονόματός μου, υποβαθμίζει και απομειώνει τόσο εμένα ως συνθέτη και δημιουργό, όσο και τα έργα μου, προσβάλλοντας έτσι τα δικαιώματα και την προσωπικότητά μου. Οι δε όψιμες επικοινωνιακές προσπάθειες αναφοράς σε εμένα και στο όνομά μου που μαθαίνω ότι μεσολάβησαν ύστερα από την επίδοση του εξωδίκου, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνουν την προσβολή αυτή.

Λυπούμαι που βιώνω ξανά τέτοια προσβολή. Αυτή τη φορά όμως αναγκάστηκα να επικαλεστώ τις διατάξεις του νόμου για την προστασία της προσωπικότητας και του έργου μου, διότι το οφείλω στην πορεία, την καριέρα και στον ίδιο μου τον εαυτό, εκατό και πλέον ετών.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση της συναυλίας και στην κόρη μου, Βίκυ, προσμένοντας την επίδειξη του δέοντος σεβασμού στις δηλώσεις μου.

Πευκί Ευβοίας, 29 Αυγούστου 2024, Λέανδρος Λέανδρος».