Ο άνθρωπος που σχεδίασε και κατασκεύασε μερικά από τα πλέον σημαντικά mega yachts της εποχής, όπως το «Dream» του Γιώργου Προκοπίου, το «Aifos» του Dr Γιάννη Κούστα, το «Hamlet» αλλά και το «Toy-A» μεταξύ πολλών άλλων mega yachts, μιλά αποκλειστικά στο Newsbeast για την τραγωδία και τη βύθιση του yacht Bayesian της οικογένειας Λιντς και μοιράζεται τις σκέψεις του. Πρέπει να τονιστεί πως ο έλληνας designer, με τις πάμπολλες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει συνεργαστεί αλλά και εξακολουθεί να συνεργάζεται με την εταιρεία που κατασκευάζει τα σκάφη perini, ένα εκ των οποίων ήταν και το μοιραίο Bayesian που έφερε την τραγωδία μέσα σε 16 λεπτά.

Το άκουσμα της βύθισης του υπερπολυτελούς γιοτ Bayesian βρήκε τον σχεδιαστή σκαφών, Γιώργο Βαφειάδη, στο νησί των ανέμων, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία. Η είδηση ότι χάθηκαν άνθρωποι τον τάραξε. «Όπως όλοι που ανήκουν ή κινούνται στην κοινωνία του yachting, ταράχθηκα από την είδηση ότι επτά άνθρωποι, ενώ έπεσαν να κοιμηθούν στην ηρεμία της νύχτας, ξαφνικά έχασαν τη ζωή τους στη βύθιση ενός μεγάλου ιστιοφόρου γιοτ», δήλωσε. «Πολλές φορές οι τραγωδίες συμβαίνουν ξαφνικά και φαινομενικά τυχαία, ενώ η ανθρώπινη επιθυμία να βρεθεί μια αιτία μένει αναπάντητη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια προσωπική του εμπειρία από ένα αντίστοιχο φαινόμενο, έναν τυφώνα που πέρασε από τη Φλόριντα: «Πριν από πολλά χρόνια έφθασα στο Μαϊάμι, δύο μέρες μετά από έναν μεγάλο τυφώνα. Οι δρόμοι είχαν ζημιές και εμπόδια, πήγαμε στο ραντεβού με τον πελάτη με ένα ταχύπλοο. Στο South Miami και Coconut Grove είδα για πρώτη φορά μικρά κότερα πάνω σε δένδρα, αυτοκίνητα μέσα στη θάλασσα και ό,τι είχε απομείνει από ένα σπίτι, σχεδόν τίποτα. Εκεί κοντά είδα όμως ένα άλλο σπίτι, άθικτο. Αναρωτήθηκα τότε: γιατί αυτό; Δεν υπήρχε καμία εξήγηση εκτός από αυτές τις απίστευτες εκρήξεις ενέργειας που δημιουργούνται ξαφνικά κάτω από ορισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες και η πορεία της καταστροφής τους είναι απρόβλεπτη».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε ότι η έκρηξη της ατμοσφαιρικής ενέργειας ή ο υδάτινος όγκος που έπληξε το Bayesian ήταν ένα τυχαίο φαινόμενο που κατέκλυσε σε ένα πολύ καλά κατασκευασμένο σκάφος, το οποίο ίσως να μην ήταν προετοιμασμένο να δεχθεί και να αντιμετωπίσει μια τέτοια φυσική επίθεση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις δηλώσεις της Perini Υachts περί αβύθιστου σκάφους, μετά το τραγικό συμβάν ο Γιώργος Βαφειάδης υπογραμμίζει: «Όσο για τον χαρακτηρισμό του Bayesian ως αβύθιστο σκάφους έρχεται στο μυαλό μου ο Τιτανικός: ήταν αβύθιστος αλλά κάτι απρόβλεπτο και τυχαίο δημιούργησε μία κρίσιμη κατάσταση η οποία προκάλεσε τη βύθισή του.

Αυτό που κάνει τη διαφορά σε μία τέτοια κατάσταση είναι οι πράξεις και η συμπεριφορά του πληρώματος (πριν, κατά και μετά την τραγωδία). Μπορούμε να κάνουμε πολλές εικασίες, αλλά επειδή δεν είμαστε εκεί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πραγματικά τι έγινε».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Άκουσα προσωπικές σκέψεις διαφόρων ιστιοπλόων, ειδικών ή καπετάνιων παρόμοιων μεγάλων σκαφών για το περιστατικό. Επειδή είναι σε εξέλιξη μια έρευνα, καλό θα είναι ο καθένας μας να επιλέγει σοφά να μην κάνει εικασίες δημόσια, έως ότου οι ερευνητές ολοκληρώσουν την έρευνά τους και τη συνένωση της σειράς γεγονότων που έφεραν την τραγωδία. Είναι επίσης σε εξέλιξη μια έρευνα για πιθανή ανθρωποκτονία, αλλά θέλω να πω ότι μερικές φορές δεν υπάρχει απόδοση ευθύνης. Μέχρι τότε εκφράζω τα συλλυπητήριά μου σε όλους όσοι είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται από αυτή την τραγωδία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Βαφειάδης στη μέχρι σήμερα πορεία του έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει 90 σκάφη, πολλά εκ των οποίων για έλληνες ιδιοκτήτες. Σε αρκετές πόλεις, μερικές εκ των οποίων είναι η Ρώμη, το Χιούστον, η Φλόριντα, έχει κάνει βιομηχανικό design, κατοικίες, ξενοδοχεία και ιδιωτικά αεροπλάνα.

Στην αρχή σχεδίαζε μικρά ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα, στη συνέχεια μεγαλύτερα σκάφη και mega yachts μέχρι 83 μέτρα. Εδώ και μία εικοσαετία τα yachts που κατασκευάζει έχουν συγκεντρώσει πληθώρα βραβείων τόσο στο σχέδιο όσο και στην καινοτομία, σε παγκόσμιο επίπεδο.