Οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση επιζώντων, μετά τη βύθιση του υπερπολυτελούς γιοτ Bayesian ανοικτά των ακτών της Σικελίας εν μέσω σφοδρής καταιγίδας, αν και οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός κάποιος από τους έξι αγνοούμενους λιγοστεύουν.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος και ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, όταν ανατράπηκε στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας προχθές, Δευτέρα.

Το Bayesian είναι ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος συνολικού μήκους 55,9 μέτρων που κατασκευάστηκε από την ιταλική Perini Navi το 2008 και επισκευάστηκε για τελευταία φορά το 2020. Το σούπερ γιοτ έχει πλάτος 11,51 μέτρα και κατάρτι 75 μέτρων, το υψηλότερο στον κόσμο.

Στην παγκόσμια κατάταξη των μεγαλύτερων σκαφών αναψυχής, το Bayesian βρίσκεται στον αριθμό 677. Είναι το 17ο μεγαλύτερο σκάφος που κατασκευάστηκε από την Perini Navi.

Δεκαπέντε άτομα επέζησαν, το πτώμα του σεφ του πλοίου ανακτήθηκε από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου, και έξι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι, συμπεριλαμβανομένων του βρετανού επιχειρηματία, Μάικ Λιντς, της 18χρονης κόρης του, του Τζόναθαν Μπλούμερ, μη εκτελεστικού προέδρου της Morgan Stanley International, και της συζύγου του τελευταίου. Αγνοούνται επίσης ο Κρις Μορβίλο, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance και η σύζυγός του, Νέδα Μορβίλο, σχεδιάστρια κοσμημάτων.

Με το βυθισμένο σκάφος να βρίσκεται σε βάθος περίπου 50 μέτρων, οι προσπάθειες να εντοπιστούν επιζώντες ή πτώματα δυσχεραίνονται.

Αργά χθες, Τρίτη, δύτες της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατάφεραν να βγάλουν από τους μεντεσέδες ένα παράθυρο πλάτους τριών μέτρων και χρησιμοποίησαν το άνοιγμα ως σημείο εισόδου. Κατάφεραν να προσεγγίσουν τον κοινό χώρο του σκάφους, αλλά όχι και τις καμπίνες, όπως ανέφερε η ιταλική πυροσβεστική υπηρεσία.

Πώς βυθίστηκε

Ειδικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς ένα μεγάλο πολυτελές σκάφος, που φέρεται να είχε εξοπλισμό και χαρακτηριστικά ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο, μπορεί να βυθίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες. Μια άλλη θαλαμηγός, που ήταν αγκυροβολημένη δίπλα του, δεν έπαθε τίποτα από την καταιγίδα.

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης, δήλωσε πως το Bayesian υπήρξε θύμα ενός πολύ έντονου και σπάνιου καιρικού φαινομένου. «Εξετάζοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν ήταν ένας στρόβιλος νερού, όπως φαίνεται ότι ήταν, θα το κατηγοριοποιούσα ως ένα περιστατικό μαύρου κύκνου» (σ.σ.: “black swan event” – συμβάν που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτο), δήλωσε στο Reuters.

Είπε πως είναι βέβαιος ότι οι Αρχές θα πάνε «μέχρι τέλους» σχετικά με το τι προκάλεσε το ναυάγιο, χάρη στις περιγραφές των επιζώντων, των μαρτύρων και την εξέταση του πλοίου, που φαίνεται να παραμένει άθικτο στον βυθό της θάλασσας.