Κάμερα από σύστημα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή του ναυαγίου του υπερπολυτελούς γιοτ «Bayesian», τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (19/8) στα ανοικτά των ακτών του Παλέρμο στη Σικελία. Μέχρι αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να αγνοούνται έξι επιβάτες, με την ιταλική ακτοφυλακή να εκτιμά πως οι αγνοούμενοι παραμένουν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του σκάφους.

Το γιοτ βυθίστηκε πολύ γρήγορα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβουν όλοι οι επιβάτες να βγουν από αυτό.

Δείτε το βίντεο:

Δύσκολη η επιχείρηση των δυτών στο ναυάγιο

Την ίδια ώρα, ένας από τους δύτες που επιχείρησαν να μπουν στο γιοτ δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι η θαλαμηγός είναι πρακτικά άθικτη και στηρίζεται στο πλάι στον πυθμένα της θάλασσας.

Οι δύτες, όμως, δεν μπόρεσαν να εισέλθουν αμέσως στο εσωτερικό του ναυαγίου, που βρίσκεται σε βάθος 49 μέτρων, εξαιτίας της παρουσίας επίπλων που εμπόδιζαν την είσοδο, όπως εξήγησαν οι εκπαιδευμένοι σε καταδύσεις πυροσβέστες, που επιχειρούν στο ναυάγιο, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ».

Μόλις κατάφεραν να μπουν, αντιλήφθηκαν ότι «οι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι και εάν συναντάς ένα εμπόδιο, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσεις και να βρεις εναλλακτικούς δρόμους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου των Πυροσβεστών, Λούκα Κάρι.

Λαμβάνοντας υπόψη το βάθος, κάθε κατάδυση περιορίζεται σε μόλις 8-12 λεπτά και σήμερα το μεσημέρι ο κυματισμός ήταν μεγαλύτερος, καθιστώντας το έργο των πυροσβεστών δυτών ακόμα πιο περίπλοκο, σύμφωνα με μία δημοσιογράφο του AFPTV.

Η τραγωδία ήταν τόσο αιφνιδιαστική όσο και απρόβλεπτη.

«Είναι πρωτόγνωρο. Είναι ένα σπάνιο γεγονός (…) που έχει ένα πολύ ισχυρό αντίκτυπο, αλλά μικρή πιθανότητα να συμβεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Μάθιου Σκανκ, επικεφαλής της Maritime Search and Rescue Council, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.

«Δεν το είδαμε να έρχεται», είπε ο διασωθείς πλοίαρχος του σκάφους, Τζέιμς Κάτφιλντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Δεν ήταν μια κανονική καταιγίδα. Τι είπε ο πλοίαρχος, ότι δεν είδε τον κυκλώνα να έρχεται; Έτσι είναι, κανείς δεν τον είδε να έρχεται», είπε ο Σαλβατόρε Ιτζίλο, ένας ψαράς από το Πορτιτσέλο, στην εφημερίδα «La Stampa».

«Η κόλαση ξέσπασε, δεν καταλαβαίναμε τίποτα. Πρώτα ο άνεμος, κατόπιν το νερό, ήταν σίγουρα ένας ανεμοστρόβιλος», περιέγραψε στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFPTV) ο Τζοβάνι Λοκόκο, ένας ντόπιος ψαράς.

Ποιοι είναι οι αγνοούμενοι

Σύμφωνα με το BBC, η Μορβίλο, σχεδιάστρια κοσμημάτων, είναι η σύζυγος ενός άλλου αγνοούμενου επιβάτη, του Κρις Μορβίλο. Ο ίδιος είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Clifford Chance». Επίσης, αγνοούνται ο βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας, Μάικ Λιντς, και η 18χρονη κόρη του, Χάνα Λιντς.

Αγνοούμενοι είναι επίσης ο Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρος της Morgan Stanley Bank International και η σύζυγός του, Τζούντι Μπλούμερ.