Ιπποδρομίες, Royal Ascot τον περασμένο Ιούνιο, διακρίσεις, ιπποφορβεία σε Ευρώπη και Αμερική με μεγιστάνες γείτονες: Αυτή είναι η ιστορία της οικογένειας Νιάρχου και των επιχειρήσεων καθαρόαιμων αλόγων που διευθύνει σήμερα η μεγαλύτερη κόρη του αείμνηστου μεγιστάνα, Σταύρου Νιάρχου, η Μαρία Νιάρχου – Gouaze. Γιατί το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά, τελικά.

Εν αρχή ο μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος

Η εκτροφή καθαρόαιμων αλόγων για την οικογένεια Νιάρχου, που σήμερα θεωρείται από τις κραταιές σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάμεσα σε πρίγκιπες, τον βασιλικό θρόνο της Αγγλίας, και μεγιστάνες σε Δύση και Ανατολή, ξεκίνησε περί τα 1950 από τον αείμνηστο Σταύρο Νιάρχο. Είχε όμως και σκαμπανεβάσματα θα μπορούσε κάποιος να πει που οδήγησαν τον αείμνηστο μεγιστάνα από ένα μικρό χωριό της Πελοποννήσου να κάνει πίσω και να μείνει σχεδόν δύο δεκαετίες μακριά από τις εκτροφές καθαρόαιμων αλόγων. Φαίνεται, όμως, πως το μεράκι που είχε για τα εκπληκτικά αυτά πανέμορφα ζώα δεν τον άφησε να μείνει περισσότερο εκτός! Έτσι επανακάμπτει τη δεκαετία του 1970, επενδύοντας ταυτόχρονα σε δύο ιπποφορβεία σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα το 1984 είχε ένα από τα καλύτερα και πιο γρήγορα άλογα στον κόσμο, την περίφημη «Miesque» που είναι θαμμένη στο κοιμητήριο της Lane’s End Farm στο Oak Tree Division, στη «Μέκκα» των καθαρόαιμων αλόγων.

Τα ηνία στη μεγάλη του κόρη Μαρία

Ο Σταύρος Νιάρχος άρχισε να επενδύει στα Thoroughbreds, όπως ονομάζονται, τη δεκαετία του 1970. Η κόρη του Μαρία, ένα από τα πέντε παιδιά, ανέλαβε την επιχείρηση Thoroughbred της οικογένειας μετά τον θάνατό του το 1996 και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα με το σήμα Flaxman Holdings Ltd που περιλαμβάνει και τους στάβλους στην Ιρλανδία, Flaxman Stables, το αντίστοιχο κομμάτι τους στο Λέξινγκτον του Κεντάκι των ΗΠΑ με την ονομασία Oak Tree Farm, καθώς και το γαλλικό σατό με τους αντίστοιχους στάβλους, το Haras de Fresnay – Le Buffard, που τώρα έχει βγει προς πώληση και αγοράστηκε από τον μεγιστάνα πατέρα της ως μια από τις δυο αρχικές του επενδύσεις – ιπποφορβεία για αναπαραγωγή και εκτροφή καθαρόαιμων αλόγων. Σήμερα, στην ίδια επιχείρηση ασχολείται με διευρυμένο ρόλο και η ανιψιά της, Ηλέκτρα Νιάρχου, την οποία και είδαμε δίπλα στη θεία της στο φετινό Royal Ascot. Στη βασιλική ιπποδρομία η οικογένεια Νιάρχου συμμετέχει εδώ και χρόνια και μάλιστα έχει αποσπάσει και τρόπαια, όπως συνέβη και φέτος με τα δύο άλογα που συμμετείχαν τον προηγούμενο Μάιο. Μάλιστα στο παρελθόν, όπως και στο παρόν, δεν έχει διστάσει να μισθώσει κορυφαίους εκπαιδευτές αλόγων, όπως τον Μίχαελ Στοντ ή, όπως είναι το πλήρες όνομά του, Sir Michael Ronald Stoute, ο οποίος το 2013 εκπαίδευσε και το άλογο της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισσάβετ Β’, τον «Pathfork». Όσο για τη φετινή συμμετοχή των εκτροφείων της οικογένειας Νιάρχου στο Royal Ascot, υπό τον διακριτικό τίτλο των Flaxman Stables, περιλάμβανε τους ίππους «Passenger» και «Supercooled».

Οι εγκαταστάσεις των Νιάρχων στην παγκόσμια πρωτεύουσα των καθαρόαιμων αλόγων

Αν και στις αντίστοιχες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της οικογένειας Νιάρχου που περιλαμβάνουν λουξ ξενοδοχεία στα διασημότερα θέρετρα της Ελβετίας δεν αναφέρεται επίσημα κάποιο από τα παιδιά του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου, αλλά μόνο εταιρείες, στα ιπποφορβεία το όνομα Μαρία Νιάρχου – Gouaze, της πρωτότοκης κόρης του, είναι γνωστό. Αυτή ουσιαστικά είναι που λαμβάνει τις αποφάσεις και έχει τα ηνία. Από την άλλη όμως το «δέσιμο» των παιδιών του μεγιστάνα από τη Βαμβακού είναι επίσης γνωστό. Και αποτυπώνεται κάθε φορά στον φωτογραφικό φακό σε μεγάλες διοργανώσεις και αγώνες καθαρόαιμων αλόγων, ανά τον κόσμο, που ακριβώς δίπλα στη Μαρία Νιάρχου – Gouaze βρίσκονται είτε οι δύο αδερφοί της, ο Σπύρος με τον Φίλιππο Νιάρχο, ή διαδοχικά κάποια από τα ανίψια της μαζί με τα δύο δικά της παιδιά. Έτσι, η απόφαση για την πώληση του γαλλικού σατό με το ιπποφορβείο, που έγινε πιθανότατα για λόγους επενδυτικούς, είναι καθαρά μια δική της απόφαση σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη, όμως, η κόρη του αείμνηστου μεγιστάνα κινείται και επενδυτικά, μιας και έχει την άνεση αλλά και τη διακριτική ευχέρεια να διαθέτει άλογα σε ιπποφορβείο στη «Μέκκα» των καθαρόαιμων αλόγων παγκοσμίως που βρίσκεται στο Λέξινγκτον του Κεντάκι, στις ΗΠΑ.

Στην εν λόγω περιοχή, με τους παρθένους φράχτες, τους πέτρινους τοίχους και τα τέλεια περιποιημένα δέντρα, δρόμοι όπως το Bowman’s Mill και το Old Frankfort Pike είναι η Rodeo Drives και η 5η Λεωφόρος του κόσμου των αλόγων, φιλοξενώντας τους απέραντους χώρους αναπαραγωγής και εκπαίδευσης για μερικά από τα πιο θρυλικά καθαρόαιμα άλογα στην παγκόσμια ιστορία και ταυτόχρονα δίνοντας στην περιοχή ένα πολύ ισχυρό παρατσούκλι: «The Horse Capital of the World».

Και πώς να μην είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα, μιας και εκεί έχουν τα ιπποφορβεία τους ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Khalid bin Abdullah (Juddmonte Farms 2.500 εκτάρια γης), η επιχειρηματική οικογένεια Ryan, της αεροπορικής εταιρείας Ryanair (Castleton Lyon’s 1.000 εκτάρια), ο πρίγκιπας Mohammed bin Rashid Al Maktoum (Jonabell Farm 800 εκτάρια), ο επίσης πρίγκιπας Hamdan bin Rashid Al Maktoum (Shadwell Farm 3.400 εκτάρια), η Μπάρμπρα Μπάνκε με τη μεγαλύτερη οινοποιεία στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ (Stonestreet Farm 1.800 εκτάρια) και ο κατάλογος συνεχίζεται μέχρι και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ που αποφάσισε κάποια στιγμή να επενδύσει σε έναν ίππο που φιλοξενούνταν σε ένα από τα ιπποφορβεία του Λέξινγκτον.

Τα καθαρόαιμα των Νιάρχων και η αναρρίχηση στους παγκόσμιους αγώνες

Η οικογένεια Νιάρχου ξεκίνησε με τον «Nureyev», που ονομάστηκε έτσι λόγω της φιλίας του Σταύρου Νιάρχου με τον κορυφαίο χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, καθώς και τη θρυλική κόρη του «Miesque», νικητή δύο διαδοχικών εκδόσεων του Breeders’ Cup Mile. Απέκτησε επίσης τα άλογα «Alpha Centauri’s» και «East of the moon».

Η Flaxman Holdings έκανε επίσης καμπάνια, αρκετά πρόσφατα, για τους νικητές του Breeders’ Cup Mile, «Six Perfections», «Domedriver» και «Spinning World».

Το 2014, η Flaxman προστέθηκε στο Breeders’ Cup, όταν η «Main Sequence» κέρδισε το Breeders’ Cup Turf και η «Karakontie» κέρδισε σερί στο Breeders’ Cup Mile.

Η Flaxman Holdings είχε δύο νικητές αγώνων στις ΗΠΑ το 2016, τους «Faufiler» και «Erupt». Ο τελευταίος μάλιστα συμμετείχε και στο Longines Breeders’ Cup Turf, αφού κέρδισε το Pattison Canadian International Stakes με εντυπωσιακό τρόπο.

Το 2021 το καθαρόαιμο «Harajuku» συμμετείχε από τη μητρική εταιρεία Flaxman Holdings Ltd σε φιλανθρωπικό αγώνα για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον καρκίνο του μαστού που διοργανώθηκε από τη Woodbine και στον οποίο συμμετείχαν και άλογα του θρησκευτικού ηγέτη ΑΓΑ ΧΑΝ.

Φέτος και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο του 2024 τα δύο καθαρόαιμα «Passenger» και «Supercooled» απέσπασαν τίτλους στο Royal Ascot και έκαναν υπερήφανη την ιδιοκτήτριά τους και μεγαλύτερη κόρη του αείμνηστου μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου, Μαρία.