Η ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου από τους εφήβους έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης στην ψυχική και νευρολογική τους υγεία.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να διαταράξει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου των εφήβων, επηρεάζοντας την προσοχή, τη μνήμη και άλλες κρίσιμες νοητικές ικανότητες.

Ειδικοί που μίλησαν στο CNN ανέλυσαν τις επιπτώσεις του εθισμού στο διαδίκτυο στον εγκέφαλο του εφήβου και τα συμπεριφορικά σημάδια, προτείνοντας τρόπους για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο και η επίδραση στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση 12 μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Mental Health, ο εθισμός στο διαδίκτυο επηρεάζει αρνητικά την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών που είναι υπεύθυνες για την προσοχή, την εργασιακή μνήμη και άλλες εκτελεστικές λειτουργίες.

Αυτό σημαίνει ότι οι έφηβοι που πάσχουν από αυτόν τον εθισμό δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε σημαντικά καθήκοντα, όπως τα μαθήματά τους, και να λάβουν σωστές αποφάσεις.

Ορισμός και κριτήρια του εθισμού στο διαδίκτυο

Ο εθισμός στο διαδίκτυο ορίζεται ως η συνεχής ενασχόληση κάποιου με το διαδίκτυο, τα συμπτώματα στέρησης όταν δεν έχει internet, καθώς και η παραμέληση προσωπικών σχέσεων και άλλων δραστηριοτήτων για αφιέρωση χρόνου στο διαδίκτυο.

Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα του ατόμου. «Ο εθισμός που προκαλείται από την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου έχει γίνει μια αυξανόμενη πηγή ανησυχίας την τελευταία δεκαετία», ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας.

Νευρολογικές συνέπειες του εθισμού

Δεδομένης της μεταβαλλόμενης κατάστασης του εγκεφάλου των εφήβων σε σύγκριση με τους ενήλικες, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η κατανόηση των επιπτώσεων του εθισμού στο διαδίκτυο στον εγκέφαλο των εφήβων συμμετεχόντων είναι ζωτικής σημασίας.

Όταν οι έφηβοι που έχουν διαγνωστεί με εθισμό στο διαδίκτυο εκτελούν δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση των εκτελεστικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως η λήψη αποφάσεων και ο έλεγχος των παρορμήσεων, παρατηρείται σημαντική διαταραχή στη συνεργασία των εγκεφαλικών περιοχών.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να υποδηλώνει δυσκολίες στην ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων και στη συνολική ευημερία του ατόμου.

Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με τον ορισμό και τη μέτρηση του εθισμού στο διαδίκτυο. Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τη χρήση του διαδικτύου με τις παρατηρούμενες εγκεφαλικές αλλαγές και επισημαίνουν ότι οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν είναι αρκετά εκτενείς ή μακροχρόνιες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο

Όπως συμβαίνει με τον εθισμό σε ουσίες και τυχερά παιχνίδια, όπως σημειώνουν ειδικοί στο CNN, ο εθισμός στο Διαδίκτυο αναδιαμορφώνει τις συνδέσεις στον εγκέφαλο, καθιστώντας πιο δύσκολο το άτομο να αντισταθεί σε ερεθίσματα που σχετίζονται με το internet.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον τζόγο ή τη χρήση ουσιών, το διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας. Με αυτό το δεδομένο, η εξισορρόπηση της χρησιμότητας και των κινδύνων του διαδικτύου είναι ένας τομέας που είναι πολύ κρίσιμος για την ανάπτυξη των εφήβων, όπως επισημαίνουν.

Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να πάσχει από εθισμό στο διαδίκτυο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το βοηθήσετε. Παρατηρήστε αν έχει τάση απόσυρσης από κοινωνικές σχέσεις και προσπαθήστε να ενισχύσετε τις δραστηριότητες που το απομακρύνουν από το διαδίκτυο.

Συζητήστε με τον γιατρό του παιδιού σας για να δείτε αν χρειάζονται συμπεριφορικές θεραπείες, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η ενσυνειδητότητα και η παρακινητική συνέντευξη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένας ψυχίατρος μπορεί να προτείνει ακόμα και φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση ορισμένων τύπων τεχνολογικού εθισμού.

Είναι, επίσης, σημαντικό να ληφθούν υπόψη τυχόν υποκείμενες ψυχικές διαταραχές που μπορεί να συνυπάρχουν με τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Η σημασία της πρόληψης

Η πρόληψη του εθισμού στο διαδίκτυο είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία. Ο περιορισμός του χρόνου οθόνης και η τακτική λήψη διαλειμμάτων είναι βασικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου και εντέλει του εθισμού σε αυτό. Η σωστή ισορροπία μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας και άλλων δραστηριοτήτων είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των εφήβων. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των παιδιών.