Η απιστία θεωρείται από την πλειονότητα ως το μοιραίο χτύπημα σε μια σχέση. Ωστόσο, φαίνεται πως είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Το 20% με 25% των παντρεμένων ζευγαριών, σύμφωνα με στοιχεία ανασκόπησης, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα περιστατικό απιστίας στη διάρκεια της σχέσης τους.

Μάλιστα, οι γυναίκες πλησιάζουν πλέον τα ποσοστά απιστίας των ανδρών. Πρόσφατη έρευνα από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Μελβούρνης ανέδειξε τους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να απιστήσει.

Προφανώς, η λίστα δεν μπορεί να είναι ποτέ πλήρης. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει τους δικούς μοναδικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να οδηγηθεί στην απιστία. Ωστόσο, οι παρακάτω αιτίες είναι αυτές που αναφέρθηκαν περισσότερο και αποτελούν ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για την κατανόηση της γυναικείας απιστίας.  

1. Δυσαρέσκεια στη σχέση

Ο πιο κοινός λόγος που οι γυναίκες απατούν είναι η δυσαρέσκεια στη σχέση τους. Περίπου το 64,66% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι το γεγονός πως ένιωθαν δυστυχισμένες στις σχέσεις τους ήταν η κύρια αιτία για την απιστία τους. Η δυστυχία σε μια σχέση μπορεί να αντανακλάται σε συγκρούσεις, τοξική καθημερινότητα ή και μια σαφή συναισθηματική απομάκρυνση. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν αυτή την κατάσταση ως αιτία απιστίας.

2. Αδιαφορία του συντρόφου

Περίπου το 22,41% των γυναικών ανέφεραν ότι αισθάνονται πως ο σύντροφός τους δεν επενδύει στη σχέση τους. Όταν οι γυναίκες αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους σταδιακά αποδεσμεύεται, αυτό μπορεί να τους ωθήσει στην απιστία. Τετραπλάσιες γυναίκες από ό,τι άντρες αποδίδουν την απιστία τους σε αυτή την αιτία.

3. Εκδίκηση

Το 15,52% των γυναικών παραδέχτηκε ότι απάτησαν για εκδίκηση. Όταν οι γυναίκες ανακαλύπτουν ότι ο σύντροφός τους έχει απατήσει, αυτό μπορεί να τις οδηγήσει να κάνουν το ίδιο. Οι γυναίκες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να απιστήσουν για αυτόν τον λόγο.

4. Βαρεμάρα ή αναζήτηση κάτι νέου

Το 12,93% των γυναικών αναζητούν την απιστία λόγω βαρεμάρας ή αναζήτησης μιας νέας εμπειρίας στη ζωή τους. Η ρουτίνα και η έλλειψη ενθουσιασμού μπορούν να κάνουν την απιστία ελκυστική. Περίπου το 5% των γυναικών δήλωσε την καινούργια εμπειρία ως αιτία της σχέσης και το 8% ανέφερε την πλήξη ως τον βασικό λόγο.

5. Σεξουαλική δυσαρέσκεια

Το 8,62% των γυναικών ανέφερε ότι είναι δυσαρεστημένες με τη σεξουαλική τους ζωή με τον σύντροφό τους και αυτός ήταν ο λόγος για την απιστία τους.

6. Περιστασιακές καταστάσεις

Περίπου το 7,76% των γυναικών ανέφεραν ότι η απιστία τους οφείλεται σε περιστασιακές καταστάσεις, στην επήρεια αλκοόλ ή σε κάποια παρόρμηση. Οι περιστασιακοί παράγοντες, παρότι φαίνονται ως «φτηνές δικαιολογίες», στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά ισχυροί και μπορούν να εξηγήσουν μια πράξη απιστίας.  

7. Επιβεβαίωση

Το 6,90% των γυναικών ανέφεραν ότι αναζητούν επιβεβαίωση. Όταν δεν αισθάνονται ότι εκτιμώνται στη σχέση τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απιστία.

8. Αγάπη ή πόθος

Αξίζει να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών αιτιολογώντας την απιστία τους αναφέρονται σε λόγους που σχετίζονται με τη βασική σχέση τους και όχι με τον εραστή τους. Μόλις το 6,89% των γυναικών ανέφεραν ότι οδηγήθηκαν στην απιστία, επειδή αισθάνθηκαν αγάπη ή πόθο για τον εραστή τους.

9. Τέλος της σχέσης

Το 6,03% των γυναικών ανέφεραν ότι η σχέση τους πλησίαζε στο τέλος της, οπότε η απιστία ήταν και μια δικαιολογία που χρειάζονταν για να τελειώσουν την κύρια σχέση τους.

10. Σχέση εξ αποστάσεως

Τέλος, το 3,45% των γυναικών ανέφεραν την εξ αποστάσεως σχέση ως λόγο για την απιστία τους. Όταν τα ζευγάρια ζουν σε διαφορετικά μέρη, είναι λιγότερο ενσωματωμένα το ένα στη ζωή του άλλου, αφήνοντας περισσότερες ευκαιρίες για σχέση.

Βασική αιτία: ανεκπλήρωτες ανάγκες

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως η απιστία των γυναικών συνδέεται κατά βάση με την ανεκπλήρωτη ικανοποίηση αναγκών. Όταν οι ανάγκες για συντροφικότητα, σεξουαλική ικανοποίηση, εκτίμηση ή αναγνώριση δεν καλύπτονται στη σχέση, οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Psychology Today: «Αυτό δεν σημαίνει ότι η έλλειψη εκπλήρωσης των αναγκών σημαίνει αυτόματα και απιστία. Ωστόσο, καταδεικνύει τη σημασία της εξέτασης της γενικής εκπλήρωσής τους ως παράγοντα κινδύνου για απιστία».

Προτεινόμενα βιβλία

Απιστία (Και η λογική της)
Συγγραφέας: Demian Bucay
Εκδότης: Opera

Απιστία
Συγγραφέας: Βασίλης Κωνσταντινίδης
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος