Μπορεί να έχετε σκεφτεί να δείτε έναν ψυχοθεραπευτή κάποια στιγμή. Ίσως να το αφήσατε στην άκρη, πείθοντας τον εαυτό σας πως το πρόβλημα μπορεί να εξαφανιστεί ή να το αναβάλατε γιατί «δεν θα γίνει και τίποτα εάν περιμένετε για λίγο ακόμα».

Ενδεχομένως και να εξακολουθείτε να αναρωτιέστε αν πρέπει να μιλήσετε με κάποιον, αλλά και πάλι να σκέφτεστε πως δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Μπορεί, επίσης, να πιστεύετε ότι αρκεί η υποστήριξη φίλων και οικογένειας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Το VeryWellMind συγκέντρωσε και παρουσιάζει μερικούς από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η επίσκεψη σ’ έναν ειδικό θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμη. Προφανώς δεν είναι οι μόνοι λόγοι για να απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή, αλλά πρόκειται για μια λίστα που μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε την κατάλληλη απόφαση.

Διαχείριση του στρες και των συναισθημάτων

Αντιμέτωποι με έναν μακρύ κατάλογο ευθυνών στην καθημερινότητά σας, μπορεί να αισθάνεστε πίεση και να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Ο θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει παρέχοντάς σας τα κατάλληλα «εργαλεία». Ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε έντονο στρες, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με κάποιον επαγγελματία της ψυχικής υγείας, καθώς το άγχος οδηγεί σε πλήθος προβλημάτων, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Επίσης, η διαχείριση συναισθημάτων, όπως ο θυμός, μπορεί να είναι δύσκολη κάποιες φορές. Υπάρχουν, ωστόσο, τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν και ο θεραπευτής μπορεί να σας ανοίξει το δρόμο.

Ανθυγιεινές συνήθειες για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων

Είτε πρόκειται για υπερβολική κατανάλωση φαγητού όταν νιώθετε άγχος, είτε για ποτό ή για τσιγάρο, οι ανθυγιεινές συνήθειες προκαλούν μακροπρόθεσμα μια σειρά από σημαντικά προβλήματα στη ζωή σας. Ακόμη και φαινομενικά ακίνδυνες δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα βιντεοπαιχνίδια, θα μπορούσαν εν δυνάμει να αποδειχθούν προβληματικές, όταν γίνονται εμμονικά γιατί θέλετε να αποφύγετε να έρθετε αντιμέτωποι με το πρόβλημα.

Αυτοβελτίωση και βελτίωση σχέσεων

Διάφορα εσωτερικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η τελειομανία, η έλλειψη κινήτρων και το αυτοσαμποτάζ, μπορεί να αποτελούν τροχοπέδη στην καθημερινότητά σας για την επίτευξη των στόχων σας, είτε πρόκειται για απώλεια βάρους είτε για οικονομικές ή επαγγελματικές επιδιώξεις. Με τη βοήθεια θεραπευτών, όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε επαγγελματία της ψυχικής υγείας όταν διαπιστώνετε δυσκολίες στη διαχείριση των σχέσεων σας, είτε ερωτικές είτε φιλικές. Ο θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος και με μια σειρά από τεχνικές και εργαλεία να το αποβάλλετε, δημιουργώντας πιο υγιείς σχέσεις. Κρίσιμη γι’ αυτόν τον σκοπό (και όχι μόνο) είναι η ενίσχυση της αυτογνωσίας, καθώς η συμπεριφορά μας διαμορφώνει και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας. Με τη βοήθεια ενός θεραπευτή μπορείτε να ανακαλύψετε τους λόγους της συμπεριφοράς σας και να αναθεωρήσετε ό,τι σας προκαλεί προβλήματα.

Προσαρμογή σε σημαντικές αλλαγές

Μια νέα δουλειά, η μετακόμιση σε μια νέα πόλη, ο ερχομός ενός παιδιού ή το τέλος μιας σχέσης είναι μερικά μόνο παραδείγματα σημαντικών αλλαγών που μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε ένα άτομο. Η επικοινωνία με έναν θεραπευτή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντική και στην γονική υποστήριξη για να διασφαλίσετε ότι μεγαλώνετε ένα συναισθηματικά υγιές παιδί.

Αντιμετώπιση τραυματικού γεγονότος

Τα τραυματικά γεγονότα, όπως οι παραλίγο θανατηφόρες εμπειρίες, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μετατραυματικού στρες (PTSD). Με τη βοήθεια θεραπευτή, το άτομο μπορεί να ξεπεράσει την αρνητική εμπειρία.

Διαχείριση παραγωγικότητας

Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε κουρασμένοι, σωματικά ή ψυχικά κάποιες φορές. Ωστόσο εάν η διάθεσή σας εμποδίζει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα στη δουλειά σας, όπως για παράδειγμα εάν υποφέρετε από burnout, τότε είναι η ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Διαταραχές στη διατροφή ή τον ύπνο

Η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζει και την όρεξη, αλλά και τον ύπνο μας. Και τα δύο είναι σημαντικά για την γενικότερη υγεία και ευεξία, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις τέτοιου τύπου διαταραχές θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο (βλ. νευρική ανορεξία). Με την παρέμβαση ενός θεραπευτή, μπορούμε να ξεπεράσουμε τόσο τα προβλήματα στη διατροφή μας όσο και στον ύπνο μας, απολαμβάνοντας μια καλύτερη ζωή.

Απώλεια ενδιαφερόντων

Σε περίπτωση που έχετε αρχίσει να χάνετε το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που κάποτε τις βρίσκατε απολαυστικές και πλέον δεν βρίσκετε ικανοποίηση σε κάτι άλλο, τότε αυτή η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρότερο. Ίσως να υποφέρετε από κατάθλιψη. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την αιτία πίσω από την απώλεια των ενδιαφερόντων σας.

Έλλειψη κοινωνικής ζωής

Και σε αυτή την περίπτωση, η έλλειψη κοινωνικής ζωής μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Άλλες φορές πάλι, μπορεί να είναι από μόνη της πρόβλημα. Φυσικά, δεν είναι πάντα η ποσότητα των σχέσεων που έχει σημασία. Το να έχεις δεκάδες γνωστούς μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμο όσο το να έχεις δύο στενούς φίλους. Αλλά είναι σημαντικό να έχετε κάποιους ανθρώπους με τους οποίους απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μαζί τους.

Αρνητικές σκέψεις

Όλοι βιώνουν κάποιες αρνητικές σκέψεις, που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα «κολλάνε» στο μυαλό, ακόμη κι αν αποδεικνύονται πως δεν είναι αληθείς και βάσιμες. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε έναν υγιέστερο εσωτερικό διάλογο. Και αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για μια καλύτερη ζωή.

Δεν νιώθετε τόσο ευτυχισμένοι όσο θα θέλατε

Υπάρχουν κάποιες περίοδοι που μπορεί να νιώθετε ότι δεν είστε τόσο χαρούμενοι όσο πιστεύετε πως θα μπορούσατε να είστε. Και το χειρότερο είναι πως δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι μπορεί να είναι αυτό που λείπει από τη ζωή σας και από κοινού να αναζητήσετε την καλύτερη δυνατή στρατηγική για την επίλυση του ζητήματος.

Υποψιάζεστε ότι έχετε συμπτώματα ψυχικής ασθένειας

Υπάρχει μια τεράστια γκάμα ψυχικών ασθενειών και συμπτωμάτων που τις συνοδεύουν. Από το να ακούτε φωνές που κανείς άλλος δεν ακούει μέχρι να βιώσετε στιγμές απόλυτου πανικού χωρίς ιδιαίτερο λόγο, πιθανότατα θα γνωρίζετε όταν κάτι δεν σας φαίνεται φυσιολογικό. Μερικές φορές, ωστόσο, οι άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια επειδή ντρέπονται ή επειδή δεν καταλαβαίνουν τα συμπτώματά τους. Όσο πιο γρήγορα μιλήσετε σε κάποιον ειδικό, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Η επικοινωνία με θεραπευτή ΔΕΝ είναι αδυναμία

Η επικοινωνία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας δεν σημαίνει υποχρεωτικά κάτι σοβαρό και σε καμία περίπτωση δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Χρειάζεται δύναμη για να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις και εντέλει μπορεί απλώς να θέλει κάποιος να εξελίξει τον εαυτό του στοχεύοντας στην αυτοβελτίωση.