Είναι φυσιολογικό να έχετε κρύα χέρια και πόδια σε διάφορες περιστάσεις, όπως όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή. Το σώμα μας μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα και την αυξάνει στον πυρήνα του προκειμένου να διατηρήσει τη θερμότητά του.

Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση ώστε να προστατευτούν τα ζωτικά όργανα. Όμως, όταν τα άκρα σας παραμένουν κρύα διαρκώς, αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Αιτίες για τα κρύα χέρια και πόδια

  1. Κακή κυκλοφορία του αίματος
    Η κακή κυκλοφορία είναι μια από τις συχνότερες αιτίες. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε στένωση των αρτηριών (αγγειοσυστολή) ή σε εμπόδια στα αιμοφόρα αγγεία (αγγειοαποφράξεις). Και οι δύο καταστάσεις οδηγούν σε μειωμένη ροή αίματος στα άκρα, με αποτέλεσμα την αίσθηση ψυχρότητας.
  2. Αναιμία
    Η αναιμία, που προκαλείται από την έλλειψη επαρκών ερυθρών αιμοσφαιρίων, περιορίζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κρύα χέρια και πόδια λόγω μειωμένης κυκλοφορίας.
  3. Διαβήτης
    Ο διαβήτης εμφανίζεται εάν το σώμα δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Αυτή η ορμόνη βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο). Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να βλάψουν τα νεύρα, με αποτέλεσμα προβλήματα στην αίσθηση του πόνου και της θερμοκρασίας.
  4. Υποθυρεοειδισμός
    Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της θερμοκρασίας. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά έχουν κρύα άκρα, όπως και συμπτώματα κόπωσης και αύξησης βάρους.
  5. Σύνδρομο Raynaud
    Πρόκειται για μια πάθηση όπου τα αιμοφόρα αγγεία στα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών αντιδρούν υπερβολικά στο κρύο ή στο στρες, προκαλώντας παροδική διακοπή της ροής του αίματος. Τα άκρα μπορεί να γίνουν λευκά ή μπλε και να μουδιάσουν.
  6. Έλλειψη βιταμίνης Β12
    Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την υγεία των νεύρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει αναιμία, μούδιασμα και κρύα άκρα.
  7. Κάπνισμα
    Το κάπνισμα περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία λόγω της νικοτίνης, μειώνοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας κρύα δάχτυλα σε χέρια και πόδια.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Αν τα κρύα χέρια και πόδια συνοδεύονται από αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, μούδιασμα ή πόνο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα, όπως βλάβη στα νεύρα ή προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος.

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Αν, για παράδειγμα, το πρόβλημα προκύπτει από αναιμία, μπορεί να χρειαστείτε συμπληρώματα σιδήρου ή βιταμίνης Β12. Εάν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό ή σύνδρομο Raynaud, υπάρχει επίσης συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να βοηθήσει.

Επίσης, υπάρχουν και ορισμένες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε τα άκρα σας ζεστά. Η κίνηση, για παράδειγμα, βελτιώνει την κυκλοφορία, οπότε μπορεί να σηκώνεστε και να κινείστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης κόψτε το κάπνισμα, καθώς επιδεινώνει την κακή κυκλοφορία και πίνετε αρκετό νερό. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Τα κρύα χέρια και πόδια μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, από το περιβάλλον έως σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, εάν τα συμπτώματα παρεμποδίζουν την καθημερινότητά σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια για να εντοπίσετε την αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.