Πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο που παίζουν και το πώς μπορούν να τροποποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, στην εμφάνιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (American Cancer Societ), το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλονται σε παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ — παράγοντες, δηλαδή, που μπορούν να αποφευχθούν.

Το κλειδί στην πρόληψη του καρκίνου

Αναλυτικότερα η έρευνα υποδεικνύει ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου σε ενήλικες άνω των 30 ετών αποδίδονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι εκτός από το τσιγάρο, το υπερβολικό σωματικό βάρος ή την κατανάλωση αλκοόλ, περιλαμβάνουν και την έλλειψη σωματικής άσκησης, τη διατροφή και τις λοιμώξεις, όπως ο HPV, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους τύπους καρκίνου.

Το κάπνισμα αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, συμβάλλοντας σχεδόν στο 20% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και στο 30% των θανάτων από καρκίνο.

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες ίσως υπερβαίνουν το 40%

Ο επικεφαλής της έρευνας, Farhad Islami, ανώτερος επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, σημείωσε στο «Very Well Health» ότι το ποσοστό του 40% ενδέχεται να υποεκτιμά το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Παράγοντες για τους οποίους δεν υπάρχει ακόμα επαρκής πληροφόρηση, όπως η μόλυνση του νερού και του αέρα, ενδέχεται να αυξάνουν το ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου, που οφείλονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες, στο 60% ή και παραπάνω.

Η έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου τονίζει ότι με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι κύριες προτάσεις για την πρόληψη περιλαμβάνουν:

  • διακοπή του καπνίσματος
  • μείωση ή τερματισμό της κατανάλωσης αλκοόλ
  • διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
  • εμβολιασμός κατά του HPV
  • τακτικές εξετάσεις για καρκίνο του δέρματος και προστασία από την ακτινοβολία UV
  • εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου
  • μαστογραφίες για τον έλεγχο καρκίνου του μαστού κάθε δύο χρόνια.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας για το ποιες στρατηγικές είναι πιο κατάλληλες για εσάς και πώς μπορείτε να ενσωματώσετε σταδιακά αυτές τις συνήθειες στη ζωή σας.

Ο ρόλος της κληρονομικότητας

Αν και η γενετική προδιάθεση για τον καρκίνο συζητείται ευρέως, η έρευνα αποκαλύπτει ότι μόνο το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις προκύπτουν από «σποραδικές μεταλλάξεις», οι οποίες εμφανίζονται τυχαία κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Εξαιρέσεις αποτελούν καταστάσεις όπως το σύνδρομο Lynch και οι μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, οι οποίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η γενετική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη αυτών των γονιδιακών μεταλλάξεων, επιτρέποντας πιο συχνές ή πρώιμες εξετάσεις για την ανίχνευση καρκίνου.

Η σημασία των προληπτικών μέτρων

Η έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου τονίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της πρόσβασης στην πρόληψη. Ενισχύοντας την εκπαίδευση του κοινού και προωθώντας την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, μπορούμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο ποσοστό των καρκίνων.