Οι καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ογκολόγοι δίνουν μεγάλη προσοχή στη διατροφή τους, στη σωματική δραστηριότητα, στη διαχείριση του άγχους και σε άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Οι υγιεινές επιλογές μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, επισημαίνουν οι ειδικοί, παρουσιάζοντας στο Today 6 συνήθειές τους και 1 κρίσιμη συμβουλή…

Διατροφή

Οι ογκολόγοι συμφωνούν πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Ο Suneel Kamath από την Cleveland Clinic τονίζει ότι το υπερβολικό βάρος βρίσκεται πίσω από πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Οι ογκολόγοι συστήνουν μια διατροφή βασισμένη στη μεσογειακή δίαιτα, που περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεΐνη, ελαιόλαδο, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Ο Dr. Eduardo Vilar-Sanchez, ογκολόγος από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ακολουθεί αυτή τη διατροφή, μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμώντας φυτικές πρωτεΐνες. Η Dr. Julia Brockway-Marchello από το κέντρο για τον καρκίνο «Memorial Sloan Kettering» προτείνει επίσης μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λίπη, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες της καθημερινότητας και την ανάγκη για ισορροπία.

Σωματική δραστηριότητα

Όλοι οι ογκολόγοι τονίζουν τη σημασία της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, όχι μόνο για τη διαχείριση του βάρους, αλλά και για την καρδιαγγειακή υγεία και τη συνολική ευεξία. Ο Eduardo Vilar-Sanchez τρέχει τρεις φορές την εβδομάδα και παίζει τένις με τα παιδιά και τους φίλους του. Η Julia Brockway-Marchello είναι φανατική του τρεξίματος και της ποδηλασίας, ενώ ο Suneel Kamath προτιμά το κωπηλατικό μηχάνημα και περπατά όσο πιο συχνά μπορεί.

Προστασία από τον ήλιο

Η χρήση αντηλιακού είναι από τις πιο απλές και αποτελεσματικές μεθόδους για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος. Ο Eduardo Vilar-Sanchez προτείνει αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον (SPF) 50 και τακτική ανανέωση κατά την παραμονή στον ήλιο. Η Julia Brockway-Marchello και ο Suneel Kamath προτείνουν επίσης τη χρήση ρούχων με προστασία UPF (σ.σ. δείκτης που αφορά την προστασία που μας δίνει από τον ήλιο ο ρουχισμός μας).

Διαχείριση άγχους

Η διαχείριση του άγχους είναι επίσης σημαντική για τη συνολική υγεία. Ο Eduardo Vilar-Sanchez βρίσκει χρόνο για σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να αποσυνδεθεί από τα email και τα μηνύματα, ακούγοντας podcast που τον χαλαρώνουν. Η Julia Brockway-Marchello χρησιμοποιεί το τρέξιμο ως μέσο χαλάρωσης, ενώ ο Suneel Kamath παίζει κιθάρα για να εκφραστεί και να αποφορτιστεί.

Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ θεωρείται βασικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού και του ήπατος. Ο Suneel Kamath έχει μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ στη ζωή του, ενώ ο Eduardo Vilar-Sanchez απολαμβάνει περιστασιακά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ως μέρος της μεσογειακής διατροφής που ακολουθεί.

Αποφυγή καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Ο Suneel Kamath τονίζει ότι η αποφυγή του καπνίσματος ή η διακοπή του είναι η πιο σημαντική επιλογή υγείας που μπορεί να κάνει κάποιος.

Εξετάστε το ιστορικό υγείας της οικογένειας

Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με τον γιατρό για το ιστορικό υγείας της οικογένειας, ώστε να εντοπίζονται κληρονομικοί παράγοντες κινδύνου. Ο Eduardo Vilar-Sanchez επισημαίνει ότι οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο του καρκίνου δεν ισχύουν για όλους, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται έλεγχο σε νεαρότερη ηλικία λόγω οικογενειακού ιστορικού.

Η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, αλλά μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι το κλειδί και ότι οι επιλογές μας επηρεάζουν την υγεία μας. Με επίγνωση και αφοσίωση, μπορούμε να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μειώνοντας τον κίνδυνο του καρκίνου.