Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα ενός νέου φαρμάκου για τον καρκίνο του εντέρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πεμπρολιζουμάμπη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ανοσοθεραπεία, καθώς διαπιστώθηκε πως «λιώνει» τους όγκους και μπορεί ακόμη και να εξαλείψει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.
Σημειώνεται πως ο καρκίνος του εντέρου είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 1,9 εκατ. κρούσματα και πάνω από 900.000 θάνατοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η δραστική ουσία πεμπρολιζουμάμπη στοχεύει και μπλοκάρει συγκεκριμένη πρωτεΐνη στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα οποία στη συνέχεια εντοπίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.
Σύμφωνα με τον Guardian, κατά την κλινική δοκιμή, η χορήγηση του φαρμάκου πριν από τη χειρουργική επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών να απαλλαγούν εντελώς από τον καρκίνο. Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), του μεγαλύτερου συνεδρίου για τον καρκίνο στον κόσμο.
Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, το Christie Foundation Trust του Μάντσεστερ, το Πανεπιστήμιο St James’s του Λιντς και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Ο καθηγητής Μαρκ Σόντερς, ογκολόγος στο Christie, χαρακτήρισε «συναρπαστικά» τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής.
«Η ανοσοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει τα δεδομένα για τους ασθενείς με καρκίνο στο έντερο. Όχι μόνο το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, αλλά γλιτώνει τους ασθενείς από τη χημειοθεραπεία, η οποία συχνά έχει περισσότερες παρενέργειες. Στο μέλλον, η ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να αντικαταστήσει ακόμη και τη χειρουργική επέμβαση», τόνισε.
Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 32 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, δεύτερου ή και τρίτου σταδίου, με συγκεκριμένο γενετικό προφίλ (καρκίνος του εντέρου με ανεπάρκεια MMR/MSI-High), από πέντε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου 15% των ασθενών με καρκίνο του εντέρου, δευτέρου και τρίτου σταδίου, έχουν το συγκεκριμένο γενετικό προφίλ.
Στους ασθενείς χορηγήθηκε για εννέα εβδομάδες πεμπρολιζουμάμπη πριν από τη χειρουργική επέμβαση αντί της συνήθους θεραπείας με χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.
Το 59% των ασθενών μετά τη θεραπεία απαλλάχθηκε τελείως από τους καρκινικούς όγκους, ενώ στο υπόλοιπο 41% οι εναπομείναντες όγκοι αφαιρέθηκαν με χειρουργική επέμβαση. Σημειώνεται πως το αντίστοιχο ποσοστό με την τυπική θεραπεία είναι λιγότερο από 5%. Τα επόμενα χρόνια, η δοκιμή θα αξιολογήσει τα ποσοστά υποτροπής.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πεμπρολιζουμάμπη είναι μια ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου υψηλού κινδύνου, αυξάνοντας τις πιθανότητες θεραπείας της νόσου σε πρώιμο στάδιο», δήλωσε ο Κάι-Κιν Σίου, επικεφαλής της δοκιμής και ογκολόγος στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.
Ο Σίου σημείωσε πως θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε εάν οι ασθενείς που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή δεν θα υποτροπιάσουν, ωστόσο τόνισε ότι οι αρχικές ενδείξεις είναι «εξαιρετικά θετικές». «Εάν “λιώνεις” τον καρκίνο πριν από την επέμβαση, συνήθως τριπλασιάζονται και οι πιθανότητες επιβίωσης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ακόμη πως το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν χρειάζονται χημειοθεραπεία σημαίνει πως αποφεύγουν και όλες τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ο Μάρνιξ Γιάνσεν, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, ανέφερε πως προφανώς χρειάζονται κι άλλες μελέτες για την αξιολόγηση της πεμπρολιζουμάμπης, «αλλά δεδομένης της ποιότητας των αποτελεσμάτων στην τελευταία κλινική δοκιμή, είναι πιθανό μέσα σε μερικά χρόνια να τη δούμε να χρησιμοποιείται, ιδιαίτερα εάν και οι επόμενοι έλεγχοι είναι εξίσου επιτυχείς».