Το ήπαρ, το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Από τη ρύθμιση της πήξης του αίματος μέχρι την απομάκρυνση των τοξινών και την παραγωγή της χολής, οι λειτουργίες του συκωτιού είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας.

Ωστόσο, η ηπατική βλάβη αποτελεί σοβαρή απειλή, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η έγκαιρη αναγνώριση των προειδοποιητικών σημάτων ηπατικής βλάβης είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Ακολουθούν τα πέντε πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της ηπατικής βλάβης, όπως τα συγκέντρωσε η Huffington Post.

1. Κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών (ίκτερος)

Ένα από τα πρώτα και πιο χαρακτηριστικά σημάδια της ηπατικής βλάβης είναι το κιτρίνισμα του λευκού των ματιών ή του δέρματος, γνωστό ως ίκτερος. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα χολερυθρίνης, μιας χρωστικής που παράγεται κατά τη φυσική διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χολερυθρίνη συνήθως επεξεργάζεται από το ήπαρ και αποβάλλεται από το σώμα, αλλά η συγκέντρωση υπερβολικής ποσότητάς της, που ευθύνεται και για τον ίκτερο, είναι πολύ πιθανό να υποδηλώνει ηπατικά προβλήματα.

2. Σκούρα ούρα – ακόμα και αν είστε ενυδατωμένοι

Τα σκούρα ούρα είναι συχνά ένα σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερα υγρά, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ηπατικών προβλημάτων. Η συσσώρευση της χολερυθρίνης μπορεί να κάνει τα ούρα πιο σκούρα. Οπότε εάν ενυδατώνεστε επαρκώς και παρατηρήσετε πως τα ούρα σας είναι πιο σκούρα, τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα στο συκώτι σας.

3. Σύγχυση

Οι μεγάλες αλλαγές στην πνευματική κατάσταση μπορεί να είναι σημάδι ηπατικών προβλημάτων. Η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην πνευματική κατάσταση (αποπροσανατολισμό, σύγχυση ή υπνηλία).

4. Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή την κοιλιά

Το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα με το ήπαρ, ιδίως όταν σχετίζεται με κίρρωση. Οι πληγές και οι ουλές στο ήπαρ επιβραδύνουν τη ροή του αίματος και αυξάνουν την πίεση στη φλέβα που φέρνει αίμα στο όργανο, προκαλώντας συσσώρευση υγρών στα πόδια (οίδημα) και στην κοιλιά (ασκίτης).

5. Ευκολία στην εμφάνιση μωλώπων και αιμορραγία

Άτομα με ηπατική βλάβη μπορεί να παρουσιάζουν ευκολία στην εμφάνιση μωλώπων ή αυξημένη αιμορραγία. Επειδή το ήπαρ παράγει πρωτεΐνες που χρειάζεται το αίμα για να πήξει, όταν δεν λειτουργεί σωστά, η αιμορραγία γίνεται πιο εύκολη.

Κάποια ακόμα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων, εξάντληση και αλλαγές στην όρεξη.

Τα ηπατικά προβλήματα απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση και δεν πρέπει να αγνοούνται. Η κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης τύπου 2, η επαφή με τοξίνες ή το οικογενειακό ιστορικό ηπατικής νόσου είναι μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου για ηπατική βλάβη. Αν παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Προτεινόμενο βιβλίο

Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής
Συγγραφέας: Andreas Moritz
Εκδότης: Διόπτρα