Η καριέρα της Τέιλορ Σουίφτ είναι ένα λαμπρό παράδειγμα αντοχής και αφοσίωσης. Εδώ και χρόνια η σούπερ σταρ της μουσικής Τέιλορ Σουιφτ έχει καταφέρει να παράγει συνεχώς επιτυχίες που κατακτούν τα charts, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να μετακινείται με ευκολία μεταξύ διαφόρων μουσικών ειδών — ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα για οποιονδήποτε μουσικό που επιδιώκει μια μακροχρόνια πορεία στον χώρο της μουσικής.

Η τραγουδίστρια και συνθέτρια δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην κορυφή για πολύ καιρό, χωρίς καμία διάθεση να επιβραδύνει στην κούρσα της.

Ωστόσο, η καριέρα της δεν είναι ο μόνος τομέας στη ζωή της όπου επιδεικνύει ακούραστη αντοχή. Την ίδια προσέγγιση εφαρμόζει και στην άσκηση.

Αφού κέρδισε τον τίτλο του Προσώπου της Χρονιάς για το 2023, η Σουίφτ μίλησε στο περιοδικό TIME για το πρόγραμμα προπόνησης που υιοθέτησε ενόψει της πολυαναμενόμενης περιοδείας Eras Tour.

Πρόκειται για τη θρυλική πλέον περιοδεία, κατά την οποία οι θαυμαστές εξαντλήσαν πάνω από 2 εκατομμύρια εισιτήρια μέσα σε 24 ώρες από την κυκλοφορία τους.

Όπως αναφέρει το HealthDigest, η Σουίφτ γνώριζε εξαρχής ότι έπρεπε να ανεβάσει τον πήχη για μια περιοδεία με χρόνο εμφάνισης ανά συναυλία πάνω από τρεις ώρες, με περισσότερα από 40 τραγούδια και μια εντυπωσιακή σκηνική παρουσία.

Το πρόγραμμα προπόνησης της Σουίφτ

Η Σουίφτ αποκάλυψε στο TIME ότι ξεκίνησε να προετοιμάζεται σωματικά για την περιοδεία Eras έξι μήνες νωρίτερα. Το πρόγραμμα γυμναστικής της περιλάμβανε καθημερινό τρέξιμο στον διάδρομο, ενώ τραγουδούσε όλα τα τραγούδια που θα εκτελούσε.

Σημείωσε μάλιστα πως αύξανε τον ρυθμό τρεξίματος για τα πιο δυναμικά τραγούδια, ενώ επιβράδυνε σε γρήγορο περπάτημα ή τζόκινγκ για τα πιο αργά κομμάτια. Με τη βοήθεια του γυμναστή της για τη διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου προγράμματος προπόνησης, το πρόγραμμα της Σουίφτ περιλάμβανε ασκήσεις ενδυνάμωσης, φυσικής κατάστασης και βάρη, αλλά και τρεις μήνες εκπαίδευσης στον χορό.

Η τραγουδίστρια του «Blank Space» και του «Cruel Summer» πρόσθεσε πως απείχε από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μία δοκιμασία αντοχής για όλους

Αν θεωρείτε πως η προπόνηση της Tέιλορ Σουίφτ, που συνδυάζει τρέξιμο και τραγούδι, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως πρόκειται για μια απόλυτη δοκιμασία αντοχών.

«Με αυτήν την άσκηση ενισχύονται οι δυνατότητες των πνευμόνων σε σχέση με του μέσου ανθρώπου», υπογράμμισε ο προσωπικός γυμναστής Teddy Savage στο Well+Good σχολιάζοντας την πρακτική της στον διάδρομο. «Ενισχύει τους πνεύμονές της, το σώμα της και το διάφραγμά της για να μπορεί να κάνει αυτό που κάνει πάνω στη σκηνή».

Δοκιμάστε το τεστ ομιλίας ενώ τρέχετε

Αν επιθυμείτε να ενισχύσετε τις αντοχές σας μπορείτε να δοκιμάσετε να μιλάτε ή να τραγουδάτε, στον δικό σας ρυθμό, όταν θα βρίσκεστε πάνω στο διάδρομο ή θα βγείτε για τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο. Όποιος έχει συνομιλήσει χαλαρά με έναν φίλο κατά τη διάρκεια τρεξίματος γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι, ειδικά εάν είστε αρχάριοι.  

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Runner’s World, αυτό είναι γνωστό ως το «τεστ ομιλίας». Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στο να μετρήσουμε την ένταση της άσκησης. Αν διαπιστώσετε πως δυσκολεύεστε να μιλήσετε ενώ τρέχετε, αυτό σημαίνει πως δουλεύεται στο υψηλότερο επίπεδο έντασης που αντέχει ο οργανισμός σας.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης, η ομιλία θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολη με μικρή καταπόνηση. Αν μπορείτε να βγάλετε μόνο σύντομες φράσεις, αυτό υποδηλώνει ότι έχετε φτάσει σε επίπεδο άσκησης μέτριας έντασης. Κατά τη διάρκεια ασκήσεων υψηλής έντασης, πιθανότατα θα μπορείτε να βγάζετε μόνο ήχους αντί για πλήρεις λέξεις.

Είτε συνεχίζετε να πιστεύετε πως δεν είναι κάτι δύσκολο, είτε επιθυμείτε να ενισχύσετε τις αντοχές σας, μπορείτε και αξίζει να το δοκιμάσετε. Όπως λέει και η Τέιλορ Σουίφτ «είστε έτοιμοι για αυτό;»…