Η προπόνηση EMS (Electrical Muscle Stimulation- Ηλεκτρομυοδιέγερση) έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας την αγαπημένη γυμναστική διασημοτήτων, όπως η Μαντόνα, η Χάιντι Κλουμ και η Πόπι Ντελεβίνγκ. Αλλά τι ακριβώς είναι, πώς λειτουργεί και ποια είναι τα οφέλη της;

Τι είναι η προπόνηση EMS;

Πρόκειται για μια μέθοδο εκγύμνασης που, παράλληλα με κάποιες παραδοσιακές ασκήσεις, χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για να διεγείρει τους μυς. Αυτοί οι παλμοί μιμούνται τα φυσικά σήματα που στέλνει το κεντρικό νευρικό σύστημα για τη σύσπαση των μυών, ενισχύοντας τη μυϊκή δραστηριότητα.

Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται μέσω ειδικών γιλέκων και ρουχισμού που περιλαμβάνουν ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται σε συγκεκριμένα κομβικά σημεία του σώματος, ανάλογα βέβαια και με τους στόχους και τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Πώς λειτουργεί η προπόνηση EMS;

Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης EMS, ο ασκούμενος φοράει τον ειδικό εξοπλισμό που εκπέμπει ηλεκτρικούς παλμούς. Οι παλμοί αυτοί προκαλούν μυϊκές συσπάσεις και, σε συνδυασμό με ασκήσεις χαμηλής έντασης, η μέθοδος αυτή μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη και την αντοχή των μυών σε πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους προπόνησης.

Τα οφέλη της προπόνησης EMS

  1. Ενίσχυση μυϊκής δύναμης: Η EMS μπορεί να ενεργοποιήσει έως και το 95% μυϊκών ινών, αυξάνοντας τη δύναμη και την αντοχή. Πρόκειται για ένα ποσοστό ανέφικτο με την παραδοσιακή γυμναστική.
  2. Αύξηση μυϊκής μάζας: Η συχνή χρήση της EMS συμβάλλει στην αύξηση των μυών, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα προπόνησης σε μεγάλες αντιστάσεις και με πολύ υψηλό επίπεδο δύναμης σε όλο το σώμα, χωρίς την ύπαρξη πραγματικού βάρους που επιβαρύνει το σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικές κακώσεις.
  3. Βελτίωση στάσης και σταθερότητας: Η ενεργοποίηση βαθύτερων μυών συμβάλλει στη βελτίωση της στάσης του σώματος και της σταθερότητας.
  4. Εξοικονόμηση χρόνου: Μια προπόνηση EMS διαρκεί συνήθως μόνο 20 λεπτά, καθιστώντας την ιδανική για άτομα με πολυάσχολο πρόγραμμα.
  5. Ανακούφιση από πόνους: Η EMS μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μυϊκού πόνου και της δυσκαμψίας.

Βασικό πρόγραμμα ασκήσεων EMS

Η προπόνηση EMS είναι ένας επαναστατικός τρόπος εκγύμνασης που προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα και μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή ρουτίνα.

Το πρόγραμμα EMS μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους στόχους και το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ασκούμενου, αλλά οι βασικές ασκήσεις είναι κυρίως καθίσματα, προβολές, κάμψεις, άρσεις, κωπηλατική, κοιλιακοί και σανίδα.