Το burpee είναι ουσιαστικά μία άσκηση δύο μερών, ένα pushup ακολουθούμενο από ένα άλμα στον αέρα. Οι επαναλήψεις θα σας εξαντλήσουν, αλλά πρόκειται για μια εξαιρετική άσκηση εάν επιθυμείτε να ενισχύσετε τη δύναμη και την αντοχή σας, καίγοντας παράλληλα θερμίδες.

Ανάλογα με το επίπεδο σας, μπορείτε να επιλέξετε και το αντίστοιχης δυσκολίας πρόγραμμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν περίπου 20 burpees σε ένα λεπτό. Με βάση το παραπάνω, οι θερμίδες που μπορείτε να κάψετε κάνοντας burpees για ένα λεπτό είναι:

  • Για άτομο 60 κιλών: 10 θερμίδες
  • Για άτομο 70 κιλών: 12,5 θερμίδες
  • Για άτομο 85 κιλών: 15 θερμίδες

Αυτό σημαίνει πως ένα άτομο 70 κιλών, εάν κάνει burpees για 20 λεπτά, μπορεί να κάψει έως και 250 θερμίδες. Εάν, μάλιστα, η άσκηση πραγματοποιηθεί σε υψηλότερη ένταση, τότε οι θερμίδες που καίγονται είναι περισσότερες.

Γυμναστική για όλο το σώμα και την καρδιά

Στα burpees χρησιμοποιείτε το σωματικό σας βάρος για αντίσταση, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο μυϊκή δύναμη και αντοχή, τόσο στο κάτω όσο και στο πάνω μέρος του σώματος. Δεν χρειάζεστε εξοπλισμό, μόνο λίγο χώρο και διάθεση.

Μια τυπική άσκηση ενισχύει τους μυς στα πόδια, τους γοφούς, τους γλουτούς, την κοιλιά, τα χέρια, το στήθος και τους ώμους.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί πως βοηθάει στην καύση του λίπους στην κοιλιά και αποτελεί εξαιρετική καρδιαγγειακή άσκηση, βελτιώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και της ροής αίματος, συμβάλλοντας στον περιορισμό του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Πώς να κάνετε burpees

Η πιο απλή άσκηση burpee είναι ένα pushup που ακολουθείται από ένα άλμα και ένα κάθισμα. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε όσo περισσότερες επαναλήψεις και όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Μπορείτε, αν θέλετε να το κάνετε πιο δύσκολο, να πηδάτε πάνω σε έναν πάγκο ή ένα σταθερό κουτί, αντί για ένα απλό κάθετο άλμα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μπάλα Bosu ή βαράκια που θα πρέπει τα σηκώνετε πάνω από το κεφάλι σας, όταν ολοκληρώνετε το pushup.