Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το καθημερινό τρέξιμο και πολλοί προσυπογράφουν μια φιλοσοφία που αναδεικνύει τη συγκεκριμένη άσκηση ως τρόπο ζωής. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πιθανά μειονεκτήματα από το καθημερινό τρέξιμο.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ευεργετική άσκηση για την υγεία, αλλά πρέπει τελικά να την κάνουμε κάθε μέρα;

Πλεονεκτήματα του καθημερινού τρεξίματος

Ο Τζέιμς Φίλιπς, προπονητής ενδυνάμωσης και προετοιμασίας στο Pure Sports Medicine, επικαλείται τον Ιπποκράτη: «Δώστε σε κάθε άτομο τη σωστή ποσότητα άσκησης, όχι πολύ λίγη και όχι πάρα πολλή».

Όπως σημειώνει, τα οφέλη από το τακτικό τρέξιμο είναι πολλά: Καλύτερη καρδιαγγειακή κατάσταση, αυξημένη μυϊκή λειτουργία και βελτιωμένη ψυχική υγεία, ευεξία, ακόμη και γνωστική ικανότητα. Το τρέξιμο αποτελεί επίσης έναν από τους βασικότερους παράγοντες διασφάλισης καλύτερης υγείας στους ηλικιωμένους.

Μελέτες έχουν καταδείξει τη στενή σχέση της τακτικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος, στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης. «Το τρέξιμο βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και, ως εκ τούτου, στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης», αναφέρει ενδεικτικά ο Τζέιμς Φίλιπς στο Αdvnture και προσθέτει: «Αποτρέπει επίσης τη σαρκοπενία [απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία] και επιβραδύνει τη μυϊκή ατροφία [την απώλεια ή την αραίωση της μυϊκής μάζας]».

Μειονεκτήματα του καθημερινού τρεξίματος

Οι ειδικοί αναφέρουν ωστόσο πως το καθημερινό τρέξιμο έχει και κάποια μειονεκτήματα και μάλιστα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν οι άνθρωποι πιέζονται για υψηλότερες επιδόσεις, όπως αύξηση της απόστασης, του ρυθμού ή της συχνότητας, χωρίς ο οργανισμός να μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί.

«Πρώτον, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού εάν οι δρομείς κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα χωρίς προσοχή», λέει ο Φίλιπς. Επιπλέον, το καθημερινό τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει τους δρομείς να παραμελούν άλλους σημαντικούς παράγοντες σωματικής υγείας. «Η μη αντιμετώπιση άλλων πτυχών της σωματικής υγείας που το τρέξιμο δεν μπορεί να προσφέρει, όπως η ανεπαρκής μυϊκή δύναμη για τις απαιτήσεις της προπόνησης ή η ευελιξία, ενδέχεται επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών ενός δρομέα».

Υπάρχουν επίσης και ζητήματα ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, εάν ένας δρομέας ξεκινήσει να τρέχει και στη συνέχεια διαπιστώσει πως αδυνατεί να αυξήσει τις επιδόσεις του ή συγκρίνει διαρκώς τις δικές του με άλλους, υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος να αισθανθεί ανεπαρκής και να χάσει την αυτοπεποίθησή του.

Οι δρομείς που αγνοούν αυτό που λέει το σώμα τους σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερβολικής προπόνησης ή την έλλειψη ξεκούρασης και ύπνου, θα μπορούσαν εξίσου να καταλήξουν σε συνεχόμενους τραυματισμούς.

Η υπερβολική προπόνηση -και το καθημερινό τρέξιμο- μπορεί μερικές φορές να προέρχεται από μια αίσθηση της ενοχής, προειδοποιεί ο φυσιοθεραπευτής Τζέιμς Κέιγουοκ. Ως εκπρόσωπος της OOFOS, μιας πρωτοποριακής μάρκας υποδημάτων αποκατάστασης, σημειώνει: «Η υπερβολική προπόνηση είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζω. Αυτό σημαίνει ότι οι δρομείς δεν αναρρώνουν επαρκώς μετά την άσκηση».

«Πολλοί αθλητές αισθάνονται ένοχοι όταν κάνουν διάλειμμα από την άσκηση, αλλά η προσθήκη ημερών αποκατάστασης στο πρόγραμμα προπόνησης, στην πραγματικότητα προωθεί την προσαρμογή των μαλακών ιστών, βελτιώνει την απόδοση και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών. Το να κάνετε ένα διάλειμμα από το τρέξιμο, ειδικά αν προπονείστε για μια πρόκληση όπως ο μαραθώνιος, θα έχει μικρό αρνητικό αντίκτυπο στην τρέχουσα φυσική σας κατάσταση».

Η Άνια Γκαμπ, personal trainer, προπονήτρια τρεξίματος και φυσιοθεραπεύτρια, αναφέρει ότι συχνά βλέπει δρομείς να κάνουν ένα τυπικό λάθος. «Βλέπω δρομείς να πηγαίνουν πολύ σκληρά και γρήγορα κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους, καθώς και να προσθέτουν επιπλέον ημέρες προπόνησης. Αυτό το επιπλέον τρέξιμο και η αυξημένη ένταση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό».

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι ημέρες ανάπαυσης είναι κρίσιμες. Ακόμη και οι κορυφαίοι δρομείς προγραμματίζουν τις ημέρες ανάπαυσής τους. Το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για την επιδιόρθωση και ανάπτυξη των μυών. Το σώμα μας χρειάζεται να επαναφέρει και να επισκευάσει τον κατεστραμμένο μυϊκό ιστό. Όποιο είδος προπόνησης κι αν κάνετε, κατά τη διάρκεια της άσκησης δημιουργείτε μικροσκοπικά σκισίματα στους μυς σας. Το σώμα χρειάζεται σταθερή ανάπαυση για την αποκατάσταση της βλάβης. Εάν δεν δώσετε χρόνο στο σώμα σας για να ανακάμψουν και να επιδιορθωθούν οι μύες, τότε κινδυνεύετε από τραυματισμό και μακροπρόθεσμη βλάβη».

«Οι ημέρες ανάπαυσης επιβάλλονται επίσης για την ψυχική υγεία, επειδή μπορείτε να προγραμματίσετε να κάνετε κάτι διαφορετικό από το τρέξιμο, όπως να χαλαρώσετε με φίλους ή να βγείτε έξω για φαγητό. Ο καλύτερος ύπνος είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα, γιατί είναι σημαντικό για το σώμα να χαλαρώσει και να του επιτραπεί να επαναφορτιστεί για άλλη μία προπόνηση».

Εντέλει, το αν θα τρέχετε κάθε μέρα ή όχι, είναι προσωπική απόφαση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τρέξιμο είναι υγιές, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αλλά το καθημερινό τρέξιμο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να φέρει πιθανά προβλήματα, όπως αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή δημιουργία εμμονών. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση, ώστε το τρέξιμο να συνεχίζει να σας προσφέρει τα ευεργετικά του οφέλη.