Η «Candida diet» είναι μια δίαιτα που έχει αρχίσει να κερδίζει δημοφιλία μέσω των social media. Η βασική της ιδέα είναι ο περιορισμός της ανάπτυξης του μύκητα Candida στον οργανισμό μας, που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στο σώμα.
Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της, η δίαιτα αυτή κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς υπόσχεται ανακούφιση από διάφορα συμπτώματα. Πώς λειτουργεί, ποια τα πιθανά οφέλη και ποια τα μειονεκτήματά της;
Τι είναι η Candida;
Ο μύκητας Candida είναι ένας κοινός μικροοργανισμός που βρίσκεται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως το στόμα, το δέρμα, το έντερο, τα νύχια και τον κόλπο. Συνήθως είναι αβλαβής, αλλά όταν αναπτύσσεται υπερβολικά μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις. Υπάρχουν πάνω από 150 γνωστά είδη του συγκεκριμένου μύκυτα, με τον Candida albicans να είναι το πιο συνηθισμένο και υπεύθυνο για πάνω από το 50% των περιπτώσεων λοιμώξεων.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Candida περιλαμβάνουν:
- Ναυτία
- Φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Κόπωση – εξάντληση
- Δερματικά προβλήματα (έκζεμα, εξανθήματα)
- Συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού
- Αλλαγές στη διάθεση
- Πόνος στις αρθρώσεις
Παράγοντες κινδύνου
Ο επιπολασμός του μύκητα Candida στον οργανισμό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:
- Διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη
- Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
- Αυξημένα επίπεδα στρες
- Ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου
- Χρήση αντιβιοτικών ή αντισυλληπτικών χαπιών
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Εάν υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, η αλλαγή στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανάπτυξης του μύκητα.
Πώς λειτουργεί η δίαιτα Candida;
Η δίαιτα Candida περιορίζει τρόφιμα που πιστεύεται ότι προάγουν τον πολλαπλασιασμό του μύκητα. Παρότι πολλοί απο τους περιορισμούς δεν υποστηρίζονται από επαρκή επιστημονικά δεδομένα, γενικά από τη δίαιτα αποκλείονται:
- Ζάχαρη (ακόμη και απο φρούτα)
- Γλουτένη
- Αλκοόλ
- Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα και συντηρητικά
Αντί αυτών, η δίαιτα ενθαρρύνει την κατανάλωση:
- Φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
- Μη αμυλούχα λαχανικά
- Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας
- Υγιεινά λίπη
- Μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κεφίρ και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη
Πιθανά Οφέλη της Candida Diet
Αν και δεν υπάρχει επιστημονική επιβεβαίωση για την αποτελεσματικότητα της δίαιτας Candida, οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων της λοίμωξης, καθώς και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Είναι γεγονός πως λόγω της έμφασης που δίνει σε φυσικές και υγιεινές τροφές, μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως:
- Βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου
- Μείωση της φλεγμονής
- Απώλεια βάρους
- Ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας
Η αποφυγή της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφών μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Ο «καθαρισμός» πριν από την έναρξη της δίαιτας
Πριν από την έναρξη δίαιτας, πολλοί προτείνουν την πραγματοποίηση ενός σύντομου «καθαρισμού», όπως τον αποκαλούν. Ο καθαρισμός αυτός θεωρείται ότι ανακουφίζει το πεπτικό σύστημα και βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Κάποιες δημοφιλείς μέθοδοι περιλαμβάνουν:
- Κατανάλωση μόνο υγρών, όπως νερό με λεμόνι ή ζωμός από κόκαλα
- Κατανάλωση κυρίως λαχανικών, ωμών ή βραστών, και μικρής ποσότητας πρωτεϊνών
Ο «καθαρισμός» δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από λίγες ημέρες. Ειδικοί προειδοποιούν πως πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως κόπωση, πονοκεφάλους και αλλαγές στον ύπνο. Ωστόσο οι υποστηρικτές της δίαιτας Candida ισχυρίζοντας ότι η αυτή η διαδικασία λειτουργεί ανακουφιστικά για το πεπτικό σύστημα και θα απελευθερώσει το σώμα σας αποό τις τοξίνες.
Διατροφικές Οδηγίες για την δίαιτα Candida
Η δίαιτα Candida δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η διάρκεια εφαρμογής εξαρτάται από το άτομο, με τους υποστηρικτές να αναφέρουν πως για κάποιους η βελτίωση μπορεί να γίνει εμφανής σε μερικές εβδομάδες, ενώ για άλλους ενδεχομένως και να χρειάζονται μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να εφαρμόζεται υπό την επίβλεψη γιατρού, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Ποια τρόφιμα να καταναλώνετε:
- Φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως Λεμόνι, λάιμ, μούρα
- Μη αμυλούχα λαχανικά (ωμά ή στον ατμό) όπως σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μπρόκολο, λάχανο, σέλινο, αγγούρι, μελιτζάνα, κρεμμύδι, σπανάκι, κολοκυθάκια, ντομάτες
- Δημητριακά χωρίς γλουτένη όπως κεχρί, κινόα, πίτουρο βρώμης και φαγόπυρο.
- Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, αυγά, σολομός, γαλοπούλα και σαρδέλες
- Υγιή λιπαρά όπως αβοκάντο, ελιές, μη επεξεργασμένο λάδι καρύδας, λινέλαιο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και σησαμέλαιο.
- Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως βούτυρο ghee, βιολογικό κεφίρ ή απλό γιαούρτι.
- Ξηροί καρποί και σπόροι: Αμύγδαλα, ηλιόσποροι, καρύδα ή λιναρόσπορος.
- Βότανα και μπαχαρικά: Μαύρο πιπέρι, αλάτι, κανέλα, άνηθος, σκόρδο, τζίντζερ, ρίγανη, δεντρολίβανο, πάπρικα, κουρκουμάς και θυμάρι.
- Μηλόξυδο, σως (αμίνες) καρύδας και ξινολάχανο.
- Γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη: Στέβια, ερυθριτόλη και ξυλιτόλη.
- Ροφήματα χωρίς καφεΐνη και φυτικά γάλατα (αμυγδάλου ή καρύδας)
Επιπλέον, τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής, να σκοτώσουν επιβλαβείς οργανισμούς και να μειώσουν τον επιπολασμό του μύκητα Candida και των συμπτωμάτων λοίμωξης.
Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε:
- Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως μπανάνες, χουρμάδες, σταφίδες, σταφύλια και μάνγκο.
- Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι
- Αλλαντικά και ψάρια ιχθυοτροφείου
- Επεξεργασμένα έλαια και λίπη, σογιέλαιο, ηλιέλαιο ή μαργαρίνη.
- Κέτσαπ, σάλτσα σόγιας, λευκό ξύδι, σάλτσα μπάρμπεκιου ή μαγιονέζα.
- Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γάλα και η κρέμα γάλακτος.
- Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, αγαύη, ζαχαροκάλαμο, σιρόπι καλαμποκιού, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, μελάσα και επιτραπέζια ζάχαρη.
- Καφεΐνη, αλκοόλ και ζαχαρούχα ποτά: Τσάι με καφεΐνη, καφές, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά, χυμός φρούτων, μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη ποτά.
- Πρόσθετα νιτρικά ή θειικά άλατα.
Τελικά είναι ωφέλιμη η δίαιτα Candida;
Παρόλο που η διαίτα Candida δεν υποστηρίζεται από επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις, μπορεί να προσφέρει οφέλη λόγω της επικέντρωσής της σε φυσικές και υγιεινές τροφές. Ωστόσο, όπως κάθε αυστηρή δίαιτα, έτσι και αυτή απαιτεί προσοχή και σωστή καθοδήγηση από ειδικούς υγείας. Αν ενδιαφέρεστε να τη δοκιμάσετε φροντίστε να το κάνετε με υπευθυνότητα και να ακούτε πάντα τις ανάγκες του σώματός σας.