Ο καύσωνας κάνει δύσκολη τη ζωή των πολιτών, με το υπουργείο Υγείας να δίνει ορισμένες οδηγίες για να αποφύγουν τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται σε ηλικιωμένους και παιδιά και αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, ακόμη και στην παραλία.
«Η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας συνεδρίασε γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολες ημέρες. Έχουμε ένα κύμα καύσωνα το οποίο θα κρατήσει. Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί συμπολίτες μας. Όλοι κινδυνεύουμε αλλά κάποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, άτομα παχύσαρκα, υπέρβαρα, όσοι ασκούνται πολύ – κάτι που πρέπει να περιοριστεί. Επίσης άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εστιάζοντας στη φροντίδα που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι. «Να παρακαλέσω να μην αφήσουμε μόνους ηλικιωμένους αυτή την περίοδο. Να βγαίνουν έξω απογευματινές ή βραδινές ώρες. Εάν μπορούμε να τους εξυπηρετούμε αυτές τις ημέρες να το κάνουμε. Επίσης, να μην τους αφήνουμε σε κλειστό αυτοκίνητο. Όπως και τα παιδιά. Να έχουν πρόσβαση σε δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.
Ποιοι κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες
- Ηλικιωμένοι
- Μωρά και μικρά παιδιά
- Έγκυες και θηλάζουσες
- Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
- Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
- Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.).
- Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο).
- Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Γενικές οδηγίες προφύλαξης
- Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται
- Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα
- Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού
- Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας
- Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
- Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
- Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
- Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
- Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
- Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τι κάνουμε σε περίπτωση θερμποπληξίας
Οδηγίες αντιμετώπισης σε κάποιο άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας έδωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως ανέφερε, όταν κάποιος ξαφνικά ζαλίζεται, πονάει το κεφάλι του, δεν αισθάνεται καλά, μπορεί να έχει συμπτωματολογία θερμικής εξάντλησης. «Τον δροσίζουμε με βρεγμένες πετσέτες, δίνουμε μικρές γουλιές νερό», είπε, και πρόσθεσε:
«Για εκείνον που έχει σύγχυση και πολύ ζεστό δέρμα κάνουμε τα ίδια και καλούμε το ΕΚΑΒ. Εάν ένας άνθρωπος έχει χάσει τις αισθήσεις του δεν του δίνουμε νερό από το στόμα, καθώς θα οδηγήσουμε να έχει εισρόφηση. Τον δροσίζουμε με κρύο νερό στις μασχάλες, αφαιρούμε όσα ρούχα μπορούμε ώστε να μπορέσει να αποβάλλει θερμοκρασία του σώματος».