Οι διατροφικές διαταραχές ανάμεσα στους ανδρικές έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Ωστόσο, πίσω από αυτό το γεγονός, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχει εξήγηση.
Μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Body Image αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και του πορνό. Η συσχέτιση μεταξύ της «προβληματικής» χρήσης πορνό και των συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής μεταξύ των νεαρών ανδρών, είναι γεγονός και εξηγείται από την ανάλυση της μελέτης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία συνέταξαν οι ισραηλινοί ακαδημαϊκοί Ateret Gewirtz-Meydan και Zohar Spivak-Lavi, όσο πιο προβληματική τείνει να είναι η σχέση ενός άνδρα με το πορνό, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι δυσαρεστημένος με το σώμα του και, τελικά, πιο ευάλωτος στην ανάπτυξη διαφόρων διατροφικών διαταραχών.
Η Dr. Gewirtz-Meydan δήλωσε στο nypost.com, ότι «η προβληματική χρήση πορνό αναφέρεται σε ένα μοτίβο ανθυγιεινής ενασχόλησης με την πορνογραφία που επηρεάζει αρνητικά την ευημερία, τις σχέσεις ή την καθημερινή λειτουργία του ατόμου». Τις περισσότερες φορές, πρόσθεσε, «θεωρείται ως μέρος της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς», μιας σοβαρής διαταραχής ελέγχου των παρορμήσεων. Η προβληματική χρήση πορνό, σύμφωνα με την πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια, «μπορεί δυνητικά να τροφοδοτήσει τις διατροφικές διαταραχές, παρουσιάζοντας μη ρεαλιστική εικόνα για το σώμα».
Περίπου το 6% των θεατών πορνό αναφέρει προβληματική χρήση του, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο σημειώνει επίσης ότι τα ευρήματα ισχύουν τόσο για τους ετεροφυλόφιλους, όσο και για τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.
Μέχρι πρόσφατα, πολλές από τις εργασίες που διερευνούσαν τη σχέση μεταξύ της προβληματικής χρήσης πορνό και των διατροφικών διαταραχών επικεντρώνονταν στις γυναίκες. Ωστόσο, αυτή η μελέτη, ήταν μία από τις πρώτες που έδειξε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνδρες επηρεάζονται από τα ίδια ακριβώς ζητήματα.
Παραδείγματος χάρη, σύμφωνα με στοιχεία, στις ΗΠΑ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο οι διατροφικές διαταραχές όσο και η δυσμορφία του σώματος μεταξύ των νεαρών ανδρών αυξάνονται, όπως και ο αριθμός των νεαρών ανδρών που παρακολουθούν πορνό.
Η Δρ Gewirtz-Meydan πιστεύει ότι «οι εμπειρίες των ανδρών με αυτές τις ιατρικές καταστάσεις έχουν συχνά παραβλεφθεί ή στιγματιστεί λόγω πολιτισμικών στερεοτύπων που τους παρουσιάζουν ως λιγότερο επιρρεπείς σε προβλήματα εικόνας σώματος ή ψυχικής υγείας γενικότερα». Επιπλέον, πρόσθεσε, «πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση όλων των αναδυόμενων προκλήσεων και πιέσεων για τους νέους άνδρες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη προβλημάτων εικόνας σώματος και διατροφικών διαταραχών».
Οι άνδρες αισθάνονται την πίεση να φαίνονται εξαιρετικά μυώδεις – Αυτή η πίεση έχει το τίμημά της
Ο Dr. Carlos Chiclana έχει μελετήσει με μεγάλη λεπτομέρεια τη σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης πορνό και της δυσμορφίας του σώματος. Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν ότι η συχνότητα έκθεσης σε πορνογραφία σχετίζεται με αρνητικά αντιλαμβανόμενη εικόνα σώματος και σεξουαλική εικόνα σώματος, τόσο σε ετεροφυλόφιλους άνδρες όσο και σε γυναίκες».
Συνολικά, πρόσθεσε, «η αυξημένη έκθεση σε πορνογραφικό περιεχόμενο συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα αρνητικής αντίληψης για το σώμα, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής αυτοεκτίμησης».
Μελέτες διαπιστώνουν πως οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να απομονωθούν από εκείνους που δεν έχουν διατροφικές διαταραχές. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που πάσχουν από δυσμορφία του σώματος.
Πολλοί άνδρες ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο παρακολουθώντας πορνογραφία. Μάλιστα, οι πιο ακραίοι θεατές ξοδεύουν έως και 11-12 ώρες κάθε εβδομάδα καταναλώνοντας τέτοιο περιεχόμενο. Ο Dr. Gewirtz-Meydan πιστεύει ότι οι θεατές πρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης σχετικά με το πορνό και να αναρωτηθούν: «Μπορώ να σταματήσω όποτε θέλω;».
Το θέμα είναι «να έχω επίγνωση του πότε πληρώνω υψηλό τίμημα για να βλέπω πορνό, να ρωτήσω πώς επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτομαι για τον εαυτό μου και τη σχέση με το σώμα μου», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι άνδρες πρέπει «να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στις κοινωνικές πιέσεις που τους θέλουν να φαίνονται αρρενωποί και, φυσικά, να κάνουν θεραπεία και υποστήριξη αν χρειαστεί».