Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και συνήθως δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα, ειδικά ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας, που αποτελεί την 14η πιο διαδεδομένη μορφή της συγκεκριμένης ασθένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την the-sun.com, τα πρώιμα σημάδια της νόσου δεν είναι πάντα εμφανή και συνήθως ο ασθενής μπορεί να μπερδευτεί και να πιστεύει ότι οφείλονται σε άλλες παθήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η σχετική επίσκεψη στον γιατρό.
Έτσι, το βρετανικό δημοσίευμα συγκέντρωσε τα 10+1 βασικά συμπτώματα του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή, σύμφωνα με το Αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Τα συμπτώματα
Με βάση το NHS τα συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή, είναι τα εξής:
- 1.Αλλαγές στην κολπική έκκριση, που συνδέονται με άσχημη οσμή
- 2.Πόνος και δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
- 3.Κολπική αιμορραγία μετά την σεξουαλική επαφή, μετά την περίοδο της έμμηνου ρύσης ή μετά την εμμηνόπαυση
- 4.Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης ή της λεκάνης
- 5.Σοβαρός πόνος στα πλευρά ή στην πλάτη που προκαλείται από τα νεφρά
- 6.Δυσκοιλιότητα
- 7.Επισκέψεις στη τουαλέτα σε πιο συχνή βάση από το «φυσιολογικό» για κάθε άτομο
- 8.Γαστρεντερικά προβλήματα
- 9.Αίμα στα ούρα
- 10.Πρήξιμο στο ένα ή και στα δύο πόδια
- 11.Σοβαρή κολπική αιμορραγία
Τρόπος αντιμετώπισης
Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο τρόπος αντιμετώπισης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, αν κάτι όμως είναι το ίδιο για όλους, είναι η ανάγκη για προληπτικό έλεγχο, ιδιαίτερα στις γυναίκες άνω των 25 ετών.
Όπως αναφέρει η Δρ Nikki Kanani, GP και Ιατρική Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο NHS England «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό – ο προληπτικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας σώζει ζωές… Με τον έλεγχο για σημάδια κινδύνου σε πρώιμο στάδιο, σημαίνει ότι οποιαδήποτε μη φυσιολογικά κύτταρα μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα προτού δυνητικά εξελιχθούν σε καρκίνο».
«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να νιώθει κάποια ντροπιαστικά ή σαν κάτι που μπορείς εύκολα να το αναβάλει, αλλά η αποδοχή της πρόσκλησης και ο έλεγχος μπορεί να σώσει τη ζωή. Παρακαλώ μιλήστε στον γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε», προσθέτει στη συνέχεια.