Μια νέα Αμερικανική έρευνα έρχεται στο προσκήνιο για να δείξει ότι η λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου.

Τα ευρήματα μάλιστα είναι τόσο ισχυρά ώστε να προτείνεται σε ανθρώπους άνω των 40 να λαμβάνουν προληπτικά ασπιρίνη κάθε μέρα.

Η έρευνα αυτή αναμένεται να διχάσει την επιστημονική κοινότητα καθώς η ασπιρίνη έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο γαστρορραγίας σε περίπου έναν στους χίλιους ασθενείς κάθε χρόνο.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι θάνατοι από καρκίνο στους ασθενείς που έπαιρναν 75 μιλιγκράμ ασπιρίνης την ημέρα ήταν κατά 21% λιγότεροι και κατά 34% μετά από πέντε χρόνια.

Η ασπιρίνη εμφανίστηκε να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως από τον καρκίνο του γαστρεντερικού, , με τα ποσοστά των θανάτων που καταγράφηκαν από αυτή τη μορφή καρκίνου να είναι περίπου 54% χαμηλότερα μετά από πέντε χρόνια μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε σχέση με εκείνους που δεν λάμβαναν.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος ουσιαστικά «εξαφανίζεται» από τα οφέλη της στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και εμφράγματα.