Το rapid test με τη χρήση στειλεού για τη λήψη δείγματος από τη μύτη, δεν ανιχνεύει με αξιοπιστία την μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορονοϊού μέσα στις πρώτες ημέρες από μία μόλυνση, επομένως οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν έγκριση για να επιτρέψουν στους χρήστες να συλλέξουν με ασφάλεια δείγμα από τον φάρυγγα, σύμφωνα με Αμερικανό λοιμωξιολόγο.
Από την άλλη, ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έχει εκφράσει προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια της λήψης δείγματος από τον φάρυγγα χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Μάικλ Μίνα, πρώην καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και σήμερα επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος στο eMed, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν την Όμικρον όταν έχει μολυνθεί ο φάρυγγας και το σάλιο, πριν ακόμη ο ιός φθάσει στη μύτη, επομένως η λήψη δείγματος από τη μύτη ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς δεν θα ανιχνεύσει τη μόλυνση.
Σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη στο medRxiv, αναλύονται οι περιπτώσεις 29 εργαζομένων σε τομείς «υψηλού κινδύνου» που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον και έκαναν παράλληλα PCR και τεστ αντιγόνου σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Τα μοριακά τεστ (PCR) ανίχνευσαν τον ιό κατά μέσο όρο τρεις ημέρες πριν τα rapid test με λήψη δείγματος από τη μύτη προκύψουν θετικά, κατά την έρευνα αυτή, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Ενώ κάποιοι είναι αρνητικοί σε rapid test αντιγόνου, μπορεί να έχουν ήδη υψηλό ιικό φορτίο και να το μεταδώσουν σε άλλους», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Μπλιθ Άνταμσον, της εταιρείας Infectious Economics LLC, με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ένα θετικό τεστ αντιγόνου (σ.σ. rapid test) είναι πολύ αξιόπιστο, σημείωσε έπειτα ο κ. Μίνα και συμβούλευσε:
«Όταν έχεις συμπτώματα, υπέθεσε πως είσαι θετικός», αλλά περίμενε να κάνεις το τεστ αντιγόνου έπειτα από την πάροδο λίγων ημερών. Τα ράπιντ τεστ «ανιχνεύουν την Όμικρον μια χαρά», όταν πλέον έχει φθάσει στη μύτη, εξήγησε.
Αξίζει να αναφερθεί πως ορισμένοι ειδικοί της υγείας, μεταξύ των οποίων και υγειονομικοί από το κλινικό πεδίο, έχουν ήδη συστήσει, μέσω παρεμβάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως, τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος κατά τη διενέργεια των διαγνωστικών ελέγχων για την Covid-19, και όχι μόνο ρινικού.
Επισήμως, πάντως, κατάλληλη μέθοδος θεωρείται εκείνη που συμβαδίζει με τις προδιαγραφές του εκάστοτε διαγνωστικού kit. Με άλλα λόγια, αν οι οδηγίες ενός τεστ αναφέρουν πως πρέπει να γίνει διπλή λήψη και δε γίνεται, τότε αυτό είναι λάθος. Αν αναφέρουν πως πρέπει να γίνεται λήψη δείγματος μόνο από τη μύτη, η εγκεκριμένη χρήση είναι αυτή.
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των τεστ που χρησιμοποιούν και τις επίσημες συστάσεις και κατευθύνσεις των υγειονομικών αρχών.