«Έχουμε ασθενείς με θετικό PCR test 7 και 8 εβδομάδες μετά τη νόηση», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, στη διάρκεια αποψινής συνέντευξής της στο Mega, θέλοντας να εξηγήσει πως το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό «δε μας βοηθάει (σ.σ. στο να καταλάβουμε) αν κάποιος μεταδίδει ή όχι. Το rapid test είναι καλύτερο, σε αυτή την περίπτωση».
Περιστατικό τέτοιο, με θετικό PCR μέρες αφότου ένα άτομο νόησε και μετά την περίοδο κατά την οποία ήταν μεταδοτικό, είχε δει και η ίδια, σημείωσε η πρώην διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», μιλώντας στο Mega. Πέραν της πιθανότητας του ψευδώς θετικού PCR – που θα μπορούσε να οδηγήσει, λ.χ. σε αχρείαστη καραντίνα – το να προτιμήσει κανείς τα «γρήγορα» τεστ αντιγόνου συστήνεται και για άλλους λόγους, εφόσον ο πολίτης απευθύνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Όπως είχε πει η κα Γκάγκα στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας την Τετάρτη (5/1): «Είναι σημαντικό, να παρακαλέσω και πάλι, όταν έχουμε rapid test θετικό, δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται».
Δείτε τη σημερινή τοποθέτηση της κας Γκάγκα για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου της στο παρακάτω βίντεο:
Δικαιολογημένη η απουσία από την εργασία με το θετικό rapid
Υπενθυμίζεται πως αρκεί, πλέον, το rapid test για να θεωρείται δικαιολογημένα απών από την εργασία του εργαζόμενος που νοσεί με covid-19.
Ειδικότερα, σχετικά με τη δυνατότητα των εργαζομένων να θεωρούνται δικαιολογημένα απόντες και να απέχουν από την εργασία τους εφόσον βρεθούν θετικοί στον Covid-19 το Υπουργείο Εργασίας υπογράμμισε τα ακόλουθα, λίγο νωρίτερα:
- «Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση προκειμένου ο εργαζόμενος να θεωρείται δικαιολογημένα απών από την εργασία του στην περίπτωση νόσησης λόγω covid-19 απαιτείται μόνο rapid test.
- Εάν ο εργαζόμενος θέλει να κάνει χρήση άδειας ασθενείας και να λάβει σχετικό επίδομα από τον ΕΦΚΑ στην περίπτωση αυτή ΚΑΙ ΜΟΝΟ – όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία – απαιτείται ιατρική γνωμάτευση, όπως ισχύει άλλωστε για όλες τις ασθένειες.
Αποτελεσματικά τα rapid και έναντι της Όμικρον
Εξάλλου, στην ενημέρωση της Δευτέρας (3/1) πριν, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είχε βεβαιώσει πως «σε μία πρόσφατη μελέτη του ΕΟΔΥ άτομα που έχουν θετικό PCR για τη μετάλλαξη “Όμικρον”, το 95% είχαν θετικό rapid test».
Τούτο σημαίνει «ότι υπάρχει αξιοπιστία του rapid test όσον αφορά την μετάλλαξη Όμικρον», είχε διαβεβαιώσει ο κ. Ζαούτης.
Δωρεάν στις δομές του ΕΣΥ και στον ΕΟΔΥ
Αξίζει, να σημειωθεί, τέλος, πως τα rapid test διατίθενται δωρεάν στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) ενώ πραγματοποιούνται δωρεάν και από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Το ίδιο ισχύει και για τα PCR, ωστόσο, τονίζει το Υπουργείο Υγείας σε σημερινή ανακοίνωσή του.
Δημοσιοποίησε, δε, τα ακόλουθα στοιχεία:
- «Από 1/5/2020 – 30/12/2021, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε εντελώς δωρεάν 8.759.556 διαγνωστικά τεστ (7.642.167 rapid και 1.112.389 PCR). Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει σε δομές του ΕΣΥ.
- To 2021, από τον Απρίλιο έως το τέλος του έτους, δόθηκαν δωρεάν 86.403.820 self test σε 7.669.956 πολίτες
- 1 στα 5 κρούσματα εντοπίστηκε χάρη στα self test (247.464 κρούσματα σε σύνολο 1.170.293)».