Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα Τετάρτη (22/12) ότι δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την έξοδο από την πανδημία του κορονοϊού, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Οργανισμού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί», υπογράμμισε ο δρ Τέντρος.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση», επέμεινε και πρόσθεσε: «Και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς» για το γεγονός ότι «τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των παραλλαγών Delta όπως και Όμικρον».
«Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά, Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19», σημείωσε ακόμη ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
SAGE: Χωρίς προγράμματα αναμνηστικών δόσεων οι φτωχές χώρες
Σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ για την εμβολιαστική πολιτική (SAGE), τουλάχιστον 126 χώρες έχουν ήδη δώσει οδηγίες για χορήγηση αναμνηστικής δόσης ή για επιπλέον εμβολιασμό (των παιδιών για παράδειγμα) και 120 από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές εκστρατείες.
Στη μεγάλη πλειονότητα τους, πρόκειται για χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, ενώ «καμία φτωχή χώρα δεν έχει ακόμη εισαγάγει πρόγραμμα χορήγησης αναμνηστικής δόσης», υπογραμμίζει η SAGE σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα.
Εξάλλου, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του ΠΟΥ για την COVID-19, η Μαρία βαν Κέρκοβ, είπε πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού ώστε να μπορούμε να πούμε αν προκαλεί ηπιότερη νόσο από την παραλλαγή Δέλτα.
«Έχουμε πράγματι ορισμένα δεδομένα που δείχνουν πως τα ποσοστά νοσηλειών είναι χαμηλότερα», είπε, αλλά προειδοποίησε να μην εξαχθούν συμπεράσματα από πρώιμα στοιχεία επειδή «δεν έχουμε δει αυτή την παραλλαγή να κυκλοφορεί για αρκετό χρόνο σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, βεβαίως σε ευάλωτους πληθυσμούς».
Η αξιωματούχος του ΠΟΥ είπε ακόμη πως τα στοιχεία για τη νέα παραλλαγή, που εντοπίστηκε πρώτα στη νότια περιοχή της Αφρικής και στο Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο, είναι ακόμη «ατακτοποίητα», καθώς οι χώρες ανακοινώνουν την άφιξη και την εξάπλωσή της.