Με τη σημερινή κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, δίνεται πλέον οριστικό τέλος στο κάπνισμα στη γαστρονομία στην Αυστρία, έπειτα από μια μακρόχρονη συζήτηση που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια και που συνοδεύτηκε από μερικές ή μεταβατικές ρυθμίσεις.
Ο νόμος για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στη γαστρονομία, το σχέδιο του οποίου παρουσίασαν σήμερα στη Βιέννη, η υπουργός Υγείας Σαμπίνε Ομπερχάουζερ και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ράινχολντ Μιτερλένερ, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου του 2018.
Σύμφωνα με τον κ. Μιτερλένερ, η νέα ρύθμιση κατέστη αναγκαία γιατί η έως τώρα «μικτή» ρύθμιση δεν λειτούργησε και ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι ο νέος νόμος, με τη μακρά μεταβατική περίοδο των τριών χρόνων, αποτελεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των διαφόρων συμφερόντων και φέρεται να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό όλες τις πλευρές.
Ο έως τώρα νόμος περί «Προστασίας των μη καπνιστών» ισχύει στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο 18 μηνών, εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα στην Αυστρία από την 1η Ιουλίου 2010.
Σύμφωνα τον έως τώρα νόμο , που θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι την 30 Απριλίου του 2018, όλες οι επιχειρήσεις γαστρονομίας στην Αυστρία (από εστιατόρια, καφέ, την ταβέρνα του χωριού μέχρι τη ντίσκο) με χώρους μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα έχουν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως κατάστημα για καπνιστές ή μη καπνιστές.
Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που επιθυμούν να έχουν μικτή λειτουργία, για καπνιστές και μη καπνιστές, θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη καπνιστές, ίδιων διαστάσεων, σε διαφορετική περίπτωση είναι επιβεβλημένη αυτόματα η απαγόρευση του καπνίσματος και το κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά ως μη καπνιστών.
Θεωρητικά, η Αυστρία απαγόρευσε το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια το 2005, αλλά η επιβολή του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε πολλές ταλαντεύσεις, όμως στους χώρους εργασίας όπου υπάρχουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα, αυτές τηρούνται από την πλειοψηφία των εργαζομένων.
Πάντως, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε πως τελικά δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που κατέχει τα «πρωτεία» από άποψη καπνίσματος, αλλά η Αυστρία, στην οποία το ποσοστό καπνιστών στον πληθυσμό της, είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.
Σύμφωνα με την έρευνα, με ένα ποσοστό καπνιστών 36,3 %του πληθυσμού της, η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 35% και την Ουγγαρία με 23,8%, ενώ από άλλη έρευνα διαπιστώνεται ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι στην Αυστρία αρχίζουν το κάπνισμα είναι πολύ χαμηλή, μόλις στα ένδεκα τους χρόνια και πως στους δεκαπεντάχρονους νέους το ποσοστό των καπνιστών είναι, στα κορίτσια 26% και στα αγόρια 24%.