Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων του ιού Έμπολα στη Γουινέα υπερδιπλασιάστηκε από τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, γεγονός που αναδεικνύει, κατά τους τοπικούς αξιωματούχους, μια «τέταρτη φάση» της επιδημίας μετά από την υποχώρησή της κατά τις αρχές του 2015.
Ο Δρ. Ραφιού Ντιαλό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γουινέας, δήλωσε ότι υπάρχουν 91 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα στα κέντρα νοσηλείας, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα μόλις 39 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο.
«Υπάρχει αναμφισβήτητα μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ειδικά σε δυο περιοχές της δυτικής Γουινέας. Η εξήγηση είναι ότι υπάρχει ακόμα αντίσταση (του ιού) η οποία δεν έχει ξεπεραστεί», είπε.
«Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρόκειται για την τέταρτη φάση της επιδημίας, η οποία χαρακτηρίζεται από έξαρση των κρουσμάτων μετά την υποχώρηση του Ιανουαρίου» ανέφερε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο Δρ. Ζαν-Πιέρ Λαμάρκ, περιφερειακός σύμβουλος υγείας του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η πρώτη φάση της νόσου χαρακτηρίστηκε από διάσπαρτα κρούσματα, στις αρχές του 2014. Ακολούθησε μια απότομη έξαρση της μόλυνσης, το περασμένο καλοκαίρι, ενώ στην τρίτη φάση καταγράφηκε υποχώρηση των κρουσμάτων κατά τις αρχές του 2015. Ο πρόεδρος της Γουινέας Αλφά Κοντέ έχει ορίσει τα μέσα Απριλίου ως την προθεσμία για την πλήρη εξάλειψη της νόσου.
Η χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην ιστορία, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στη δυτική Αφρική, φαίνεται να είναι σε κάμψη στη Λιβερία, όπου δεν υπάρχουν νέα πιθανά κρούσματα. Αντίθετα στη Γουινέα η οποία δυσκολεύεται να ελέγξει την επιδημία αναφέρονται αρκετά κρούσματα, σε σημείο η χώρα αυτή να είναι σε χειρότερη κατάσταση από τη Σιέρα Λεόνε που μέχρι πρόσφατα ήταν η χώρα που πληττόταν περισσότερο.
Ο αριθμός των κρουσμάτων Έμπολα στη Γουινέα κορυφώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν σημειώθηκε σχεδόν διπλασιασμός των ασθενών στους 171, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η τρέχουσα επιδημία του ιού Έμπολα επιβεβαιώθηκε σε για πρώτη φορά απομακρυσμένες περιοχές σε νοτιοανατολική δασική περιοχή της Γουινέας τον περασμένο Μάρτιο. Από εκεί εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και σε γειτονικά κράτη. Η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε επλήγησαν περισσότερο, ενώ η Νιγηρία, το Μαλί και η Σενεγάλη κατέγραψαν επίσης κρούσματα του ιού.
Η Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, τα άλλα δυο κράτη που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό δέχτηκαν σημαντική αμερικανική και βρετανική στρατιωτική βοήθεια για την καταπολέμηση του Έμπολα. Η Γουινέα όμως δεν βοηθήθηκε από ξένη στρατιωτική δύναμη.