Δεν είναι μόνο το συκώτι που υποφέρει με την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Μεγάλοι είναι και οι κίνδυνοι για την καρδιά ειδικά όσων πίνουν όχι τακτικά από λίγο αλλά μεμονωμένες φορές και πολύ, όπως για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης διαπίστωσαν πως εκείνοι που κάνουν κραιπάλες με αχαλίνωτη κατανάλωση αλκοόλ αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για την καρδιά τους σε σχέση με όσους πίνουν παρόμοια ποσότητα αλκοόλ, αλλά σε μικρότερες μερίδες και με πιο σταθερό ρυθμό.

Οι επιστήμονες συνέκριναν επί δέκα ολόκληρα χρόνια περίπου 10.000 άνδρες πότες, ηλικίας 50 – 59 ετών, από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου συνηθίζεται η υπερκατανάλωση αλκοόλ, και τρεις γαλλικές πόλεις – Λιλ, Στρασβούργο και Τουλούζη, όπου οι άνθρωποι συνήθως πίνουν τακτικά αλλά με μέτρο.

Η έρευνα συμπέρανε ότι οι άνδρες που ακανόνιστα κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα έπιναν ασταμάτητα (συνήθως μαζί με τους φίλους τους), είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή να πεθάνουν από την καρδιά τους στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι όσο πιο πολύ αλκοόλ πίνει κάποιος μιά κι έξω τόσο μεγαλύτερο κακό κάνει στην υγεία του, ιδίως αν πρόκειται για αλκοολούχα ποτά αντί για κρασί.

Αντίθετα, η κατανεμημένη κατανάλωση αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα έχει λιγότερες επιπτώσεις.