Με μια ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, απόφαση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» την Τετάρτη (6/10) για το πρώτο εμβόλιο για την πρόληψη της ελονοσίας, εγκρίνοντας ένα εργαλείο που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων παιδιών στην Αφρική κάθε χρόνο.
Η ελονοσία είναι από τις παλαιότερες γνωστές και πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες. Σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, σχεδόν όλοι στην υποσαχάρια Αφρική-ανάμεσά τους 260.000 παιδιά κάτω των 5 ετών, σημειώνει η New York Times.
Το νέο εμβόλιο, που κατασκευάστηκε από την GlaxoSmithKline, προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού να δράσει ενάντια στο παράσιτο Plasmodium falciparum, το πιο θανατηφόρο από τα πέντε παθογόνα της ελονοσίας και το πιο διαδεδομένο στην Αφρική. Το εμβόλιο δεν είναι μόνο το πρώτο για την ελονοσία – είναι το πρώτο που αναπτύχθηκε για οποιαδήποτε παρασιτική ασθένεια.
Σε κλινικές δοκιμές, το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 50% κατά της σοβαρής ελονοσίας τον πρώτο χρόνο, αλλά έπεσε κοντά στο μηδέν μέχρι το τέταρτο έτος. Στις δοκιμές δεν μετρήθηκε ο αντίκτυπος του εμβολίου στην πρόληψη των θανάτων, γεγονός που οδήγησε ορισμένους ειδικούς να αναρωτηθούν εάν πρόκειται για μια αξιόλογη επένδυση σε χώρες με αμέτρητα άλλα δυσεπίλυτα προβλήματα.
«Ιστορικό γεγονός»
«Το να έχουμε ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας που είναι ασφαλές, μέτρια αποτελεσματικό και έτοιμο για διανομή είναι “ένα ιστορικό γεγονός”, δήλωσε ο Δρ Pedro Alonso, διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος ελονοσίας του ΠΟΥ
Τα παράσιτα είναι πολύ πιο πολύπλοκα από τους ιούς ή τα βακτήρια και η αναζήτηση εμβολίου κατά της ελονοσίας έχει ξεκινήσει εδώ και εκατό χρόνια. «Είναι τεράστιο άλμα από την άποψη της επιστήμης να έχουμε ένα εμβόλιο πρώτης γενιάς κατά ενός ανθρώπινου παρασίτου» πρόσθεσε.