Το καλοκαίρι τελείωσε και αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα για τα μικρά παιδιά… «Επιστροφή στα θρανία»! Ο Σεπτέμβριος σήμανε το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και της ανεμελιάς και την επιστροφή των καθημερινών υποχρεώσεών για μικρούς αλλά και μεγάλους.
Μετά από μία ιδιαίτερη σχολική χρονιά που πέρασε, ο ενθουσιασμός για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι έκδηλος. Και αν για τα παιδιά η προσοχή είναι στραμμένη στην επανένωση με φίλους και στη μελέτη, το βλέμμα των γονέων είναι στραμμένο στην προστασία των παιδιών τους από τον Covid-19.
Μάσκες, αντισηπτικά αλλά και το εμβόλιο κατά του ιού βρίσκονται στη διάθεση μας και μας προσφέρουν ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας και καθησυχασμού. Ωστόσο, σημαντικό είναι η προσοχή μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας να μην μας αποπροσανατολίσει από τη θωράκιση της υγείας των παιδιών μας από άλλους κινδύνους που παραμονεύουν.
Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι ελλοχεύουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, πέρα του κορονοϊόυ, όπως η μηνιγγίτιδα Β. Και αν τα πράγματα γύρω από την πανδημία είναι ακόμη ρευστά και άγνωστα στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας Β, έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
Ο φόβος μας για την πανδημία, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν κατά περιόδους το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων, όπως είχε επισημάνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τον Μάρτιο του 2021.
Με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επανεμφάνισης παλιών και ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων στον ανεμβολίαστο παιδικό πληθυσμό. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με την περιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η επίσκεψη στον παιδίατρο πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους τους γονείς, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους έχουν λάβει όλα τα προγραμματισμένα εμβόλια αλλά και να προγραμματίσουν τις επόμενες δόσεις των εμβολίων που εκκρεμούν, μένοντας ενημερωμένοι για πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν και για τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι, η Μηνιγγίτιδα Β είναι ο επικρατέστερος τύπος μηνιγγίτιδας, που ευθύνεται για τα περισσότερα περιστατικά στη χώρα μας, καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.
Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.
Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Η καθιερωμένη επίσκεψη στον παιδίατρο για το προγραμματισμένο checkup και για τον προληπτικό εμβολιασμό είναι απαραίτητη.