Ένα νέο «έξυπνο» τσιρότο τελευταίας τεχνολογίας, που «λάμπει» και ενημερώνει για την πορεία επούλωσης μιας πληγής θέλουν να αναπτύξου ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και τη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ.
Ο επίδεσμος γίνεται φθορίζον πράσινο, αν το εσωτερικό της πληγής δεν επουλώνεται όπως θα έπρεπε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, οι χρωματικές αλλαγές συμβαίνουν χάρη στις αλλαγές στα επίπεδα οξυγόνου μέσα στην πληγή.
Οι σοβαρές πληγές, τα έλκη και τα εγκαύματα χρειάζονται οξυγόνο για να ενεργοποιηθεί η ανάπτυξη νέων, υγιών ιστών.
Τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα μεταφέρουν οξυγόνο στην πληγή, όμως πολλές φορές κι αυτά είναι κατεστραμμένα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα της ροής του αίματος ή η ανάγκη για οξυγόνο είναι μεγαλύτερη από την «προσφορά».
Όταν μια πληγή καλυφθεί με επίδεσμο είναι δύσκολο να κρίνει κανείς πόσο καλά επουλώνεται. Για το λόγο αυτό απαιτείται να γίνονται τακτικές αλλαγές, οι οποίες όμως μπορεί να είναι επίπονες για τον ασθενή και να αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων.
Αν και υπάρχουν συσκευές ανίχνευσης, που μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα του οξυγόνου στον κατεστραμμένο ιστό, εξακολουθούν να απαιτούν πρόσβαση στην ανοιχτή πληγή.
Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ θέλουν να αναπτύξουν ένα επαναστατικό, «έξυπνο» τσιρότο/επίδεσμο, ο οποίος θα ενημερώνει τους γιατρούς και τις νοσοκόμες για την πορεία επούλωσης μιας καλυμμένης πληγής.
Ο νέος επίδεσμος περιέχει φωσφορίζουσες ουσίες –τα μικροσκοπικά μόρια που χρησιμοποιούνται για τα φωσφορίζοντα χρώματα, και τα οποία υπάρχουν παντού, από καντράν ρολογιών μέχρι μπλουζάκια. Οι φωσφορίζουσες ουσίες απορροφούν το φως, το αποθηκεύουν και το απελευθερώνουν σταδιακά. Οι ουσίες αυτές ανταποκρίνονται στις αλλαγές στα επίπεδα οξυγόνου. Αν τα επίπεδα είναι σταθερά, τότε ο επίδεσμος παραμένει ημιδιαφανής. Αν ωστόσο, σημειωθεί έλλειψη οξυγόνου, τότε τα φωσφορίζοντα μόρια έχουν περισσότερη ενέργεια και αρχίζουν να λάμπουν.