Η χιπ χοπ μουσική μπορεί να μην αρέσει σε όλους –όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα είδη μουσικής- ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, βρέθηκε ότι μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης του ατόμου, μέσα από τους πολύ συχνά πυκνούς περιεχομένου και εσωστρεφείς στίχους της.
Μια νευροεπιστήμονας από το τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δημιούργησε την ομάδα Hip Hop Psych, με σκοπό να προωθήσει τη χρήση του συγκεκριμένου είδους μουσικής στις θεραπείες των ψυχικών ασθενειών, υποστηρίζοντας ότι η επίγνωση της ψυχικής υγείας είναι πανταχού παρούσα στη χιπ χοπ μουσική.
«Η χιπ χοπ “κρύβει” πολύ περισσότερα απ’ όσα αντιλαμβάνεται το κοινό» εξήγησε μιλώντας στον Guardian η καθηγήτρια Becky Inkster. «Μεγάλωσα τη δεκαετία του ’90, τη λεγόμενη “χρυσή εποχή” για το χιπ χοπ, όταν το συγκεκριμένο είδος έγινε mainstream. Πολύ συχνά γίνονται αναφορές σε ψυχιατρικές ασθένειες, οι οποίες δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς, κάτι που θα μπορούσε να φανεί πολύ ωφέλιμο για τους ασθενείς» είπε και συνέχισε: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με ράπερ, οργανώσεις, ιατρικές ομάδες και άλλους για να προωθήσουμε τις πραγματικές δυνατότητές της».
Όσοι δε γνωρίζουν πολλά για την κατάθλιψη μπορεί να υποθέτουν, ότι το άκουσμα μιας «χαρούμενης» μουσικής να ήταν «καλύτερο». Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Independent, φαίνεται ότι υπάρχει ένα στοιχείο «κάθαρσης», όταν κανείς ακούει ότι και άλλοι άνθρωποι έχουν παλέψει μέσα τους και πώς εκείνοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.
«Η χιπ χοπ γενικότερα, και η ραπ μουσική ειδικότερα, συνήθως κουβαλούν μηνύματα που είναι πολύ πιο περίπλοκα από τα γενικώς αποδεκτά. Αυτό, αυτόματα την καθιστά ένα ιδανικό μέσο για τη βοήθεια ατόμων, προκειμένου να κατανοήσουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα και να βρουν τρόπους να τα αντιμετωπίσουν» κατέληξε η ερευνήτρια.