Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του Έμπολα εκτός της Δυτικής Αφρικής, με περισσότερους από 3.800 νεκρούς.
Ο Tom Frieden, επικεφαλής του Centers for Disease Control and Prevention (CDC), τονίζει ότι η μάχη με τον Έμπολα θα είναι μεγάλη. «Εργαζόμαστε ώστε να μην γίνει το “νέο AIDS”. Μέσα σε 30 χρόνια που εργάζομαι στον τομέα της Υγείας, μόνο το AIDS μπορεί να συγκριθεί με τον Έμπολα» λέει.
Σύμφωνα με το CDC τα κρούσματα του Έμπολα παγκοσμίως θα έχουν ξεπεράσει τον Ιανουάριο τα 1,4 εκατομμύρια, αν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας είναι πιο αργές από την εξάπλωση του ιού.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται λίγο μετά το θάνατο του Thomas Eric Duncan, του πρώτου ανθρώπου που διαγνώστηκε με έμπολα στην Αμερική και πέθανε.
Η εξάπλωση του ιού εκτός Δυτικής Αφρικής προκαλεί έντονη ανησυχία. Η χώρα μας περικυκλώνεται από τον ιό καθώς νέα κρούσματα εμφανίζονται σε ευρωπαϊκές χώρες και οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι η εξάπλωση του Έμπολα φαίνεται αδύνατη να ελεγχθεί.
Νέες περιπτώσεις ασθενών, που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα, ένας στην Ιταλία και στην ΠΓΔΜ δείχνουν ότι ο ιός βρίσκεται στη γειτονιά της Ελλάδας.
Πανικός προκλήθηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όταν φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα. Ο 26χρονος φοιτητής αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε σε νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο φοιτητής ενδεχομένως να έχει προσβληθεί από μαλάρια.
Πληροφορίες λένε πως ένας Βρετανός, που φέρεται να είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, έχασε τη ζωή του στα Σκόπια. Αξίζει να σημειωθεί πως, αξιωματούχος της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε την είδηση για τον νεκρό Βρετανό, όπως και το γεγονός πως εξετάζεται για Έμπολα.
Η κατάσταση της υγείας της ισπανίδας νοσοκόμας Τερέζα Ρομέρο, που διαγνώστηκε με Έμπολα, χειροτερεύει. Είναι πιθανό να άγγιξε το πρόσωπό της με τα γάντια που φορούσε κατά την περίθαλψη ιεραποστόλου, ο οποίος κατέληξε από τον θανατηφόρο ιό. Η κ. Ρομέρο παραμένει σε καραντίνα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης μαζί με τον σύζυγό της και τρία ακόμη άτομα.
Οι New York Times δημοσίευσαν το ακόλουθο γράφημα στο οποίο απεικονίζονται οι ασθενείς που ανάρρωσαν, δέχονται θεραπεία και αυτοί που πέθαναν από τον ιό σε Αμερική, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία και Νορβηγία (ενημερωμένο μέχρι τις 8 Οκτωβρίου)
Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και τη Σιέρρα Λεόνε προσβλήθηκαν από Έμπολα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρρα Λεόνε
(Πηγή γραφήματος: USAID)
Παρακάτω γίνεται μια σύγκριση του Έμπολα με άλλες τρεις μολυσματικές ασθένειες: Marburg, MERS και SARS. Για καμία από αυτές δεν υπάρχει θεραπεία. Διαβάστε πού και πότε εντοπίστηκαν, από πού προκλήθηκαν, ποια είναι τα συμπτώματα, πόσες περιπτώσεις έγιναν γνωστές, πόσοι άνθρωποι πέθαναν και πώς μεταδίδονται οι ασθένειες.
Συμβουλές από τον ΠΟΥ σε περίπτωση που ταξιδέψετε σε χώρα με Έμπολα
-Ενημερώστε το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας αν κάποιος συνεπιβάτης έχει συμπτώματα του ιού
-Ενημερώστε το προσωπικό της εταιρείας αν έχετε εσείς συμπτώματα του Έμπολα: πυρετός, μυικός πόνος, αδυναμία, ξηρός λαιμός, εμετός, διάρροια και αιμορραγία
-Στα αεροδρόμια αποφύγετε την επαφή με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα
-Μην αγγίζετε το σώμα κάποιου που πέθανε από τον Έμπολα
-Καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με αντιβακτηριακά μαντηλάκια, σαπούνι και νερό
-Απευθυνθείτε σε κάποιο νοσοκομείο αν παρουσιάσετε συμπτώματα