Η κοινωνική φοβία –μία από τις πιο κοινές διαταραχές άγχους- είναι ένας επίμονος φόβος για κοινωνικές καταστάσεις.
Μια ανασκόπηση 101 κλινικών δοκιμών, βρήκε ότι οι θεραπείες που εμπεριείχαν το στοιχείο του λόγου/της συζήτησης, ήταν πιο αποτελεσματικές και είχαν πιο μακροχρόνια αποτελέσματα από τη φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά.
«Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν δε λειτουργούν οι ψυχολογικές θεραπείες» ανέφερε η ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet Psychiatry.
«Το κοινωνικό άγχος είναι κάτι παραπάνω από απλή ντροπή» εξήγησε ο Dr Evan Mayo-Wilson από το Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
«Τα καλά νέα που προκύπτουν από τη μελέτη μας είναι, ότι το κοινωνικό άγχος είναι θεραπεύσιμο. Τώρα που γνωρίζουμε τι είναι αυτό που λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, χρειάζεται να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην ψυχοθεραπεία σε εκείνους που υποφέρουν» συνέχισε ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC News Health.
Η έρευνα, που έλαβε υπόψη τα δεδομένα περισσότερων από 13.000 ανθρώπων, συνέκρινε διαφορετικούς τύπους ψυχολογικής θεραπείας με φαρμακευτική αγωγή, όπως τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών και βενζοδιαζεπινών.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς (cognitive behaviour therapy –CBT) ήταν η πιο αποτελεσματική.
Η θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειρίζονται τα προβλήματά τους, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και συμπεριφέρονται.
Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το University College London.