«Ένας κρίσιμος παράγοντας για την πορεία της χώρας είναι το πώς εντάσσουμε την περιφερειακή οπτική στον συνδυασμό και την υλοποίηση των πολιτικών μας. Αυτό θα καθορίσει το ισοζύγιο των πόρων που θα διατεθούν το επόμενο διάστημα στη συνοχή και την ανταγωνιστικότητα», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στο «10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών».

Ο κ. Κοντογεώργης τόνισε πως η παραπάνω επισήμανση σχετίζεται με την ευρωπαϊκή συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, δηλαδή για το «πως θα γίνει η Ευρώπη ισχυρότερη ενεργειακά, αμυντικά».

Ο ίδιος είπε επίσης πως η κυβέρνηση στα πλαίσια του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, θα επιδιώξει να θέσει τις προτεραιότητες τονίζοντας πως για τη χώρα μας αυτό «που θα προσδιορίσει το μέλλον μας θα είναι οι υποδομές, το νερό, η κλιματική κρίση, η δημογραφική πρόκληση, η διαχείριση των συνόρων, αλλά και η αγορά εργασίας».

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός μίλησε για την προσπάθεια «μιας δίκαιης διανομής του μερίσματος της ανάπτυξης στις Περιφέρειες», σημειώνοντας πως υπάρχουν δια-περιφερειακές και ενδο-περιφερειακές ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Παράλληλα σημείωσε πως στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα γίνεται μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από την Αθήνα για κάθε Περιφέρεια, αλλά θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις Περιφέρειες.

«Νομό νομό, συζητάμε με όλους, την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, χρησιμοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες που δίνονται, με στόχευση σε κάθε περιοχή» είπε ο υφυπουργός.

Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας ιδιαίτερος σχεδιασμός και μια ξεχωριστή στρατηγική για την περιφέρεια, «για να αξιοποιηθούν οι πόροι, με συνέργειες πάντα στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής και της Ε.Ε». Μεταξύ άλλων μίλησε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πως η Πελοπόννησος ήδη νιώθει τις συνέπειές της, ενώ είπε πως από τα βασικά προβλήματα της περιοχής είναι το δημογραφικό ζήτημα. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτεραιότητες, σημειώνοντας πως οι υποδομές, το νερό και η διαχείριση του, η αντιπλημμυρική θωράκιση, τα σχολεία, τα κέντρα υγείας είναι από τις βασικές προτεραιότητες. Επίσης ο περιφερειάρχης είπε ότι στόχος είναι η περιοχή να γίνει περισσότερο ελκυστική στις επενδύσεις, να μειωθούν οι ανισότητες, επισημαίνοντας πως η περιφέρεια ρίχνει μεγάλο βάρος στην εξωστρέφεια στην προσέλκυση επενδύσεων, «καθώς είμαστε μια περιφέρεια που έχουμε πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης». Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, τονίζοντας η «περιφέρεια έχει με την μεγαλύτερη πυκνότητα μνημείων της UNESCO» για να συμπληρώσει πως «υπάρχουν πολλά βήματα να γίνουν, τόσο στις δημόσιες υποδομές, όσο και με την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας επισήμανε πως τα «περιφερειακά προγράμματα μέχρι πρόσφατα είχαν μια στρέβλωση», λέγοντας πως «σχεδιάστηκαν χωρίς να λάβουν υπόψη την μετά Covid εποχή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και η διατροφική αυτάρκεια, με την Θεσσαλία να έχει και το πρόβλημα των καταστροφών του Ντάνιελ». Στην βάση αυτή ο περιφερειάρχης είπε ότι μέσα σε ένα πολυσύνθετο πλαίσιο, «έπρεπε κανείς σχετικά γρήγορα να κατανοήσει αυτές τις εξελίξεις».

Αναφορικά με τις προτεραιότητες ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδιάζει με βάση το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφές στην Θεσσαλία, σημειώνοντας πως παράλληλα σημαντικές πρωτοβουλίες παίρνονται στον Πολιτισμό, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, και την αγροτική εξωστρέφεια.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των ζημιών και της δουλειάς που χρειάζεται να γίνει στην ευρύτερη περιοχή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν παρέλειψε να σημειώσει το παράδειγμα του Βόλου όπου χτυπήθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες. «Στον αστικό Βόλο από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Μάιο του 2024 η περιφέρεια μετάφερε 1 εκατομμύρια τόνους από φερτά υλικά» ειπε ο κ. Κουρέτας.

Σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα του τουρισμού και της παραγωγής, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είπε ότι η περιοχή έχει τέσσερα τοπόσημα όπως είναι ο Όλυμπος, τα Μετέωρα, το Πήλιο, η Λίμνη Πλαστήρα, ενώ σημείωσε πως «η Θεσσαλία έχει τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των υποδομών, ο κ. Κουρέτας είπε ότι «το 2026 θα βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο».

«Ο κόσμος στην Θεσσαλία αντιλαμβάνεται την προσπάθεια που γίνεται από όλη την ομάδα της Περιφέρειας. Στόχος σιγά σιγά να μπορέσει ο κόσμος, ειδικά τα χωριά και τις ορεινές περιοχές, να μπορέσει ο κόσμος, ειδικά τα χωριά και τις ορεινές περιοχές, να επιστρέψει στις ζωές του και να εμπιστευτεί τη διοίκηση» σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αναφορικά με το τρόπο που σχεδιάζεται η λεγόμενη περιφερειακή ανάπτυξη στην περιοχή, είπε ότι «υπάρχει προτεραιότητα στις υποδομές συνδεδεμένες με αναπτυξιακούς στόχους».

Το δεύτερο ζήτημα που αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία τόνισε πως «το ΕΣΠΑ δίνει την δυνατότητα να δοθεί έμφαση στην καινοτόμα, γυναικεία, νεανική και συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της Περιφέρειάς Στερεάς Ελλάδας που – όπως είπε – αφορά το ζήτημα της εξωστρέφειας στον τουρισμό, την προώθηση αγροτικών προϊόντων κ.α.. Σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να έχει η ανάπτυξη της περιοχής, ο κ. Σπανός είπε ότι χρειάζεται να είναι δίκαιη, επισημαίνοντας πως «οι πρωτοβουλίες της περιφέρειας αφορούν την στήριξη επιχειρήσεων που μπορούν να διαχέουν το εισόδημα». Στο τομέα της Υγείας ο κ. Σπανός είπε ότι η περιφέρεια στηρίζει τα νοσοκομεία με διάφορους εξοπλισμούς, αλλά και με την δυνατότητα επιδομάτων στους επικουρικούς ιατρούς στα πιο απομακρυσμένα σημεία της περιοχής. Τέλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να «υπάρχει ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για εκείνους του συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Πηγή: ΑΠΕ