Αλαλούμ επικρατεί με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, γιατί λίγες ώρες μετά τη ρητή διατύπωση ότι θα εφαρμοστούν αμέσως και μετά τη διάψευση του Λευκού Οίκου για τυχόν «πάγωμα», ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε την αναβολή τους.
Πιο αναλυτικά, σε ανάρτησή του στον ιστότοπό του, τον Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι θα επιβάλει δασμούς 125% στην Κίνα, λόγω των «αντιποίνων» του Πεκίνου. Θα αναστείλει όμως τους δασμούς που είχε ανακοινώσει για τον υπόλοιπο κόσμο, για τον οποίο θα ισχύει μόνο ένας «ανταποδοτικός» δασμός ύψους 10% στο διάστημα αυτό.
«Λόγω της έλλειψης σεβασμού της Κίνας απέναντι στις διεθνείς αγορές (…) αυξάνω τους δασμούς στην Κίνα στο 125%», έγραψε. «Ταυτόχρονα, λόγω της προθυμίας περισσότερων από 75 χωρών να διαπραγματευτούν, ενέκρινα την αναστολή για 90 ημέρες των ανταποδοτικών δασμών που θα μειωθούν σημαντικά κατά την περίοδο αυτή, στο 10% και θα τεθούν άμεσα σε ισχύ» και για τις άλλες χώρες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι αρκετοί «φοβήθηκαν λίγο» για τους δασμούς και αντέδρασαν υπερβολικά, αλλά επανέλαβε την πεποίθησή του πως τελικά θα συναφθούν εμπορικές συμφωνίες με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
«Η Κίνα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας. Απλώς δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν… Ο πρόεδρος Σι είναι υπερήφανος άνθρωπος… Δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν, αλλά θα το καταλάβουν», είπε ο Τραμπ.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι χώρες που «δεν ανταπέδωσαν» τους δασμούς θα ανταμειφθούν και ότι αναμένεται και άλλες χώρες να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να διαπραγματευθούν «την καλύτερη συμφωνία». Υπενθύμισε ότι ήδη η Ιαπωνία ετοιμάζεται να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα. Η αναστολή, υποστήριξε, δίνει χρόνο για διαπραγμάτευση και δεν αποφασίστηκε λόγω της αντίδρασης των αγορών στην εφαρμογή των δασμών. «Θέλουμε να διαπραγματευτούμε καλόπιστα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Μπέσεντ, η μείωση των δασμών στο 10% αφορά επίσης και τους γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.
«Θα δούμε τι θα κάνει η Κίνα», είπε ο υπουργός. «Δεν τον αποκαλώ εμπορικό πόλεμο, όμως η Κίνα κλιμάκωσε» τους δασμούς, επέμεινε.
Στη Γουόλ Στριτ, το «ράλι» που ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, συνεχίζεται: ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει +6,13%, ο Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας καταγράφει άνοδο +8,22% και ο S&P 500 +6,72%.

Μήνυμα στην Κίνα
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, επισκεπτόμενος τον Παναμά ξεκαθάρισε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν πόλεμο με την Κίνα όμως πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα απέναντι στις απειλές της».
«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο με την Κίνα. Και ο πόλεμος με την Κίνα ασφαλώς δεν είναι αναπόφευκτος. Δεν τον επιδιώκουμε με καμία μορφή. Όμως από κοινού πρέπει να αποτρέψουμε τον πόλεμο επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα και ισχύ απέναντι στις απειλές της Κίνας σε αυτό το ημισφαίριο» είπε ο Χέγκσεθ μιλώντας σε μια περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε την απειλή που συνιστά η Κίνα για τις χώρες μας, τους λαούς μας και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις «απαλλοτριώνουν εδάφη, κρίσιμες υποδομές σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θεωρεί επίσης ότι «ο κινεζικός στρατός έχει υπερβολικά μεγάλη παρουσία στο δυτικό ημισφαίριο», «εκμεταλλεύεται στρατιωτικές εγκαταστάσεις» καθώς και «φυσικούς πόρους και εδάφη για να τροφοδοτήσει τις παγκόσμιας στρατιωτικές φιλοδοξίες του».
Ο Χέγκσεθ αναφέρθηκε επίσης τους «αλιευτικούς στόλους» της Κίνας που «κλέβουν την τροφή των εθνών και των λαών μας» και κάλεσε τις χώρες «να μην αμφιβάλουν» ότι το Πεκίνο δραστηριοποιείται στην περιοχή για να αποκτήσει «αθέμιτο στρατιωτικό πλεονέκτημα και οικονομικό κέρδος».
Ο Χέγκσεθ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει επιρροή στη Διώρυγα του Παναμά, την οποία ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απείλησε πρόσφατα να «ανακτήσει». «Θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας στον Παναμά για την ασφάλεια της Διώρυγας και να προωθήσουμε τα αμοιβαία συμφέροντά μας στον τομέα της ασφάλειας. Από κοινού, θα την πάρουμε (σ.σ. τη Διώρυγα) από την κινεζική επιρροή».
Πηγή: ΑΠΕ