Μια ιδιαίτερη και άκρως ενδιαφέρουσα αλλά και καινοτόμα ιδέα ήταν αυτή της δημιουργίας μιας εφαρμογής audio guides για την Ελλάδα (app) που τιτλοφορείται DG Audio Guides από τη «Marketing Greece».
Μέσω αυτής της εφαρμογής μπορεί κανείς να περιπλανηθεί σε λιγότερο γνωστά σημεία και προορισμούς στη χώρα ή να βρει ιδιαίτερα και πιο «ψαγμένα» θα μπορούσε να πει κανείς σημεία και τοπόσημα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται δε για άλλο ένα δημιούργημα, μετά το portal DiscoverGreece, της «Marketing Greece», που ιδρύθηκε το 2013 από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και αποτελεί μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, που στόχο της έχει τη συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδος και του Ελληνικού Τουρισμού.
Το Newsbeast ζήτησε από τον κ. Κοκοτό να μας μιλήσει τόσο για τη δημιουργία της εν λόγω εφαρμογής όσο και για τους σκοπούς που αυτή θα υπηρετήσει.
Πώς πήρατε την απόφαση για τη δημιουργία της εν λόγω εφαρμογής;

Αυτή η εφαρμογή της Marketing Greece ήταν στο πλάνο μας εδώ και αρκετό καιρό διότι μια από τις αποστολές μας είναι να κάνουμε εκείνα τα πράγματα που δεν μπορεί να κάνει η «αγορά».
Τι εννοώ: αν κάπου υπήρχαν παρά πολλοί επισκέπτες που ζητάνε ξεναγήσεις, σε ένα γνωστό αξιοθέατο, όπως για παράδειγμα στην Ακρόπολη, τότε εκεί υπάρχουν ξεναγήσεις υπάρχουν και apps που κάνουν ηλεκτρονικές ξεναγήσεις υπάρχουν μέχρι και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που σου βγάζουν μια ξενάγηση χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Με άλλα λόγια υπάρχουν πολλές λύσεις για τα πολύ δημοφιλή μνημεία και σημεία. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα «κρυφά» μέρη στην Ελλάδα που δεν είναι ευρέως γνωστά και για τα οποία ας πούμε δεν υπάρχει το κίνητρο το οικονομικό για να πάει κάποιος και να το κάνει όποτε το κάνουμε εμείς, εκ της «αποστολής» μας να αναπτύσσουμε συνολικά τον ελληνικό τουρισμό και όχι μόνο τα «εύκολα» τα «γρήγορα» και τα «ακριβά» σημεία.
Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε οδηγούς, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, για μέρη που δεν είναι τόσο δημοφιλή, δεν είναι τόσο γνωστά, ώστε να μπορέσουμε να γεμίσουμε τα «κενά» της αγοράς. Αυτός ήταν ο σκοπός μας.

Μας πήρε αρκετό καιρό, γιατί ταυτόχρονα με αυτό, έχουμε κάνει και πολλές άλλες δράσεις. Για παράδειγμα, έχουμε παράξει μια σειρά αυτοτελών επεισοδίων των τριάντα λεπτών, μικρές ταινίες γυρισμένες όλες στην Αθήνα, με σκοπό να αναδείξουμε την «καθημερινότητα» της πόλης αλλά και μέρη όπου κυκλοφορεί ο κόσμος της πόλης και όχι μόνο εκείνα που επισκέπτονται οι τουρίστες ή τα πιο γνωστά μέρη με τα μνημεία και τα μουσεία.
Αυτή η σειρά θα πουληθεί σε συνδρομητικά δίκτυα (τύπου Netflix, άλλα όχι στο καθ’αυτό Netflix), τα οποία επιλέχθηκαν ως πιο εξειδικευμένα σε κοινό με πιο κουλτουριάρικη στόχευση, θα μπορούσαμε να πούμε. Από την άλλη είναι μια σειρά αυτοτελών επεισοδίων με πολύ ενδιαφέροντα σενάρια, κανονικά γυρισμένα ως ταινίες. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά την οποία σε λίγο καιρό θα λανσάρουμε.
Έχετε συνεργαστεί με τοπικούς φορείς, με άλλες εταιρείες από τις περιοχές που εμφανίζονται στην εφαρμογή (app);
Εμείς από την πρώτη στιγμή που φτιάξαμε το «discovergreece.com» είχαμε ένα τεράστιο δίκτυο συλλογής πληροφοριών για να αναδεικνύουμε προορισμούς. Είχαμε ανθρώπους στον κάθε τόπο άλλα και δικά μας συνεργεία. Ταυτόχρονα επειδή έχουμε συνεργαστεί με δεκατρείς περιφέρειες και με πολλούς δήμους, έχουμε κάνει βίντεοληψίες, ηχοληψίες, έχουμε φτιάξει καμπάνιες για πολλές περιοχές της χώρας και άρα τα έχουμε «περπατήσει» κυριολεκτικά τα μέρη αυτά και γνωρίζουμε την ιστορία τους. Οπότε το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να κωδικοποιήσουμε όλες αυτές τις ιστορίες και την συγκεντρωμένη εμπειρία που υπήρχε και σιγά σιγά να την μεταλαμπαδεύσουμε σε οδηγούς, στην εν λόγω εφαρμογή.

Αυτό που μπορεί να δει κανείς «κατεβάζοντας» την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο είναι η ολοκληρωμένη έκδοση της εφαρμογής;
Έτσι θα είναι η εφαρμογή, αλλά θα εμπλουτίζεται συνέχεια! Στο portal έχουμε οχτώ διαφορετικές γλώσσες για να επιλέξει κανείς, άρα κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και στην εφαρμογή. Να σας τονίσω εδώ δε πως είμαστε το μόνο site που έχουμε την τουρκική γλώσσα, ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες που είναι τα ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά, ρωσικά και αγγλικά.
Η τουρκική αγορά είναι σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό και υπάρχουν πολλοί Τούρκοι που επισκέπτονται την Ελλάδα και πηγαίνουν σε κάποια πιο ιδιαίτερα θα μπορούσα να πω μέρη. Μην ξεχνάμε πως οι Τούρκοι είναι καλοί πελάτες και πολύ κοντά στη δική μας νοοτροπία.