Μια μυοχαλαρωτική ουσία που φαίνεται ότι αναμίχθηκε κατά λάθος με το εμβόλιο κατά της ιλαράς, είναι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αιτία που 15 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.
Ο Οργανισμός, ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς και γι’ αυτό τον λόγο η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς έχει ανασταλεί στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που έχει ξεκινήσει.
Δεκαπέντε παιδιά πέθαναν στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας αφού εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς, όπως ανακοίνωσαν εργαζόμενοι σε οργάνωση αρωγής την Τετάρτη.
Η εταιρεία που κατασκεύασε το εμβόλιο το έστειλε σε μορφή σκόνης μαζί με ένα διαλυτικό σε ένα κέντρο στη Συρία όπου συγκεντρωνόταν ιατρικό υλικό. Εκεί αποθηκεύτηκε προτού σταλεί στις επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ και Ιντλίμπ για την εκστρατεία εμβολιασμού χιλιάδων παιδιών που ξεκίνησε τη Δευτέρα, διευκρίνισε ο Κρίστιαν Λίντμαγερ εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
«Απ’ όσα γνωρίζουμε ως τώρα, φαίνεται ότι στο κέντρο το διαλυτικό αποθηκεύτηκε (…) στο ίδιο ψυγείο με ένα μυοχαλαρωτικό. Το μυοχαλαρωτικό ονομάζεται ατρακούριο. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό αναμείχθηκε με τη σκόνη του εμβολίου αντί για το διαλυτικό», εξήγησε ο Λίντμαγερ.
«Προφανώς αυτοί που έφτιαξαν τα πακέτα τοποθέτησαν σε αυτά μαζί με τη σκόνη του εμβολίου τα λάθος φιαλίδια. Μετά εστάλησαν στις κλινικές, όπου αναμίχθηκαν», είπε.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έφταιγε ο κατασκευαστής, αλλά ότι το λάθος έγινε επί τόπου αλλά και πάλι δεν έχει καθοριστεί αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή αν ήταν σκόπιμο. Όπως και να έχει, το λάθος έγινε, βάσει των ενδείξεων, επί τόπου», υπογράμμισε ο Λίντμαγερ.
Το μυοχαλαρωτικό, που συνήθως χρησιμοποιείται στην αναισθησία στα χειρουργεία, δρα βάσει του βάρους του ανθρώπου. Όλα τα παιδιά που πέθαναν ήταν μικρότερα των δύο ετών, σημείωσε ο Λίντμαγερ. Τα μεγαλύτερα παιδιά επέζησαν αφού εμφάνισαν συμπτώματα διάρροιας, εμετού και αναφυλακτικού σοκ.
Περισσότερα από 50.000 παιδιά εμβολιάστηκαν στις δύο αυτές επαρχίες της Συρίας προτού ανασταλεί η εκστρατεία.
«Εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μην είναι μόνο ανθρώπινο λάθος, αλλά να ήταν σκόπιμη ενέργεια και αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί προτού μπορέσει να συνεχιστεί οτιδήποτε», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν αρμόδιος για τα ψυγεία και η έρευνα συνεχίζεται, πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ και η Unicef υποστήριζαν την εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά δεν εμπλέκονταν άμεσα σε αυτή εξαιτίας της κατάστασης στην περιοχή, κατέληξε ο Λίντμαγερ.