Σε αναβρασμό βρίσκεται η πολιτική σκηνή της χώρας αυτές τις ώρες, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση το επόμενο δεκαπενθήμερο στη Βουλή, έχοντας ως κεντρικό αντικείμενο συζήτησης τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών που συμπληρώνει δύο χρόνια.
Παρά τις έντονες επικρίσεις και τη σκληρή κριτική που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου από ένα σημαντικό τμήμα της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται αποφασισμένο να συνεχίσει το κυβερνητικό του έργο, προτάσσοντας την ανάγκη για σταθερότητα και ουσιαστικά αποτελέσματα, που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. «Για όλα τα άλλα, θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη» αναφέρουν οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε συνεντεύξεις και ομιλίες τους. Ας δούμε αναλυτικότερα τι αναμένεται να συμβεί αυτή και την επόμενη εβδομάδα.
Κατ’ αρχάς, την Παρασκευή, προγραμματίζονται σειρά συλλαλητηρίων σε ολόκληρη την επικράτεια και απεργιακές κινητοποιήσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση ακριβώς δύο ετών από το δυστύχημα που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμμετέχοντας στις δράσεις μνήμης και διαμαρτυρίας για την τραγωδία, ενώ παράλληλα τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια και τα δρομολόγια της Hellenic Train δεν θα πραγματοποιηθούν. Κλειστά θα παραμείνουν, επίσης, θέατρα, πολιτιστικοί χώροι και νυχτερινά κέντρα, ενώ τα ταξί προκήρυξαν στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00.
Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται, επίσης, η δημοσιοποίηση των πορισμάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που θα απαντούν σε μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά το δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο 57 ατόμων.
Στις 4 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την οποία συναινεί και η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ μία ημέρα αργότερα, στις 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα Τέμπη. Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει αναφέρει πως δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να μετατραπεί η συζήτηση σε αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Η προοπτική κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας
Την ίδια ώρα, πάντως, το ΠΑΣΟΚ αναζητά τον χρόνο που θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά για να το κάνει αυτό, απαιτούνται τουλάχιστον 50 υπογραφές. Το Κίνημα από μόνο του, όμως, έχει 32 βουλευτές, οπότε θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιο ή κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης να κατατεθεί την Παρασκευή που μας έρχεται, ώστε να συμπίπτει με τα συλλαλητήρια. Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, «δεν γίνεται αυτήν την εβδομάδα όλη η κοινωνία να συζητάει, να προβληματίζεται, να κινητοποιείται για την υπόθεση των Τεμπών και η Βουλή να προσπερνά το θέμα σαν να μη συμβαίνει τίποτα». Βέβαια, και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από μόνος του έχει 26 βουλευτές, οπότε κι αυτός θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες για μια τέτοια κίνηση.
Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονη ανησυχία για το κλίμα πολιτικής τοξικότητας, το οποίο, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, καλλιεργείται συστηματικά από την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση κατηγορεί κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ότι επιλέγουν να εκμεταλλεύονται την κοινωνική δυσαρέσκεια και τον θυμό των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας, με σκοπό να αποδυναμώσουν το κυβερνών κόμμα. Επιπλέον, γίνεται λόγος για έναν οργανωμένο σχεδιασμό αποσταθεροποίησης, μέσω της διασποράς θεωριών συνωμοσίας, που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος γενικευμένης δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση και στους θεσμούς.
Η γραμμή «έως εδώ η αθλιότητα»
Η στρατηγική απάντηση της κυβέρνησης αναμένεται να είναι άμεση και συντονισμένη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Thessaloniki Summit, έστειλε σαφές μήνυμα: «Έως εδώ στην αθλιότητα». Η φράση αυτή αποτελεί την κεντρική γραμμή της κυβερνητικής αντεπίθεσης, σηματοδοτώντας τη διάθεση του Μαξίμου να θέσει διαχωριστικές γραμμές με την αντιπολίτευση και να απαντήσει στις επιθέσεις με επιχειρήματα και αποδείξεις.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις προσώπων που κινήθηκαν έντονα σε αυτή τη γραμμή ήταν ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Άκης Σκέρτσος, ενώ για τον σκοπό αυτό, κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκη Κεραμέως και Σοφία Ζαχαράκη θα ενισχύσουν την παρουσία τους στα μέσα ενημέρωσης το προσεχές διάστημα, αναλαμβάνοντας την αποδόμηση των ισχυρισμών της αντιπολίτευσης.
Δημοσκοπήσεις και πολιτικές ανακατατάξεις
Η κυβέρνηση επιδιώκει να απεγκλωβιστεί από την έντονη πολιτική πίεση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν μια σύνθετη πραγματικότητα. Ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει φυσιολογικές απώλειες λόγω της υπόθεσης των Τεμπών, την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να ενισχύονται ουσιαστικά τα ποσοστά των δύο κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, ενισχύονται κόμματα με αντισυστημικό προφίλ, όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και, σε μικρότερο βαθμό, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Η δυναμική αυτή αναδεικνύει μια τάση πολιτικής ρευστότητας, με σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του μέσω της ενίσχυσης νέων ή μικρότερων πολιτικών δυνάμεων.
Συνεχής προσήλωση στο κυβερνητικό έργο
Παρά την πολιτική καταιγίδα, πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι βασική της προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επισκέψεις του σε έργα υποδομών και δημόσιες υπηρεσίες, αναδεικνύοντας την έμφαση που δίνεται στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Από τις επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και αμαξοστάσια μέχρι τις ανακοινώσεις για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, το κυβερνητικό αφήγημα επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ της διαχείρισης της κρίσης και της διατήρησης του μεταρρυθμιστικού προσανατολισμού. Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα είναι κρίσιμο για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών. Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση χωρίς να χάνει τον έλεγχο της πολιτικής ατζέντας, ενώ στον αντίποδα η αντιπολίτευση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια, αναζητώντας τρόπο να εδραιώσει την παρουσία της ως αξιόπιστη εναλλακτική. Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα κρίνουν αν η πολιτική θύελλα θα μετατραπεί σε καταιγίδα ή αν το κυβερνητικό στρατόπεδο θα καταφέρει να ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης.