Την υποστήριξή της στην Ουκρανία και τον σεβασμό στην εδαφική της ακεραιότητα, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, επιβεβαιώνει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που υιοθέτησε σήμερα σχετικό ψήφισμα.

Με σαφή πλειοψηφία 93 ψήφων, η διεθνής κοινότητα ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του. Παρά τις 18 αρνητικές ψήφους, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, και τις 65 αποχές, το ψήφισμα πέρασε

Το σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν οι ΗΠΑ, και το οποίο επιδίωκε τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία χωρίς να αναφέρεται στην εδαφική της ακεραιότητα, υπέστη σημαντικές αλλαγές. Οι τροπολογίες που εισήγαγαν ευρωπαϊκές χώρες ενσωμάτωσαν τη ρητή αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη για μια «δίκαιη ειρήνη».

Η τροποποίηση του κειμένου εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 73 αποχές, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες

Ρωσία: Ο Τραμπ αναγνωρίζει ότι ο Ζελένσκι δεν επιθυμεί την ειρήνη

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ένα «αντιρωσικό σχέδιο» στα ρωσικά σύνορα.

Ο κ. Νεμπένζια υποστήριξε ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ, σχεδιασμένες για την επίλυση της σύγκρουσης, υπέστησαν υπονόμευση από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του, οι οποίοι, αντί να προωθήσουν την ειρήνη, επέλεξαν να εξοπλίσουν την Ουκρανία για ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία.

Ισχυρίστηκε, ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόδωσε τις προεκλογικές του υποσχέσεις το 2019 για ειρήνη και προστασία των ρωσόφωνων πολιτών, επιλέγοντας αντ’ αυτού μια «αυτοκαταστροφική και απάνθρωπη πορεία».

Ανέφερε πως παρά τις προκλήσεις, η Ρωσία, επέδειξε αυτοσυγκράτηση, μέχρι που οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι διώξεις των ρωσόφωνων ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές της Μόσχας, οδηγώντας στην έναρξη των «ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης, η Ρωσία υποστήριξε ότι ήταν ανοιχτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά η Ουκρανία  – όπως είπε – και οι δυτικοί υποστηρικτές της απέκλεισαν την προοπτική της διπλωματικής οδού.

Όπως είπε:  «οι ισορροπίες αλλάζουν», καθώς οι «αποτυχίες του Ζελένσκι γίνονται εμφανείς στους βασικούς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει ότι ο Ζελένσκι δεν επιθυμεί την ειρήνη και σκέφτεται άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης» τόνισε.