Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής ασθένειας, εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, δεν σχετίζονται όλοι με τον εγκέφαλο.
Μια νέα έκθεση της παγκόσμιας ομοσπονδίας των ενώσεων για το Αλτσχάιμερ, Alzheimer’s Disease International, τονίζει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη νόσο αυτή του εγκεφάλου με τις καρδιακές ασθένειες, σύμφωνα με τη διευθύντρια των ιατρικών κι επιστημονικών εργασιών της ομοσπονδίας, Heather Snyder.
Στην έκθεση αυτή, η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα τονίζονται ως παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, οι οποίες «χτυπούν» τις γυναίκες σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι τους άντρες.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία, που δείχνουν ότι η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια στην οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Όμως, ενώ παράγοντες όπως η ηλικία και η γενετική συμβάλλουν στην εξέλιξή της, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι άλλοι παράγοντες –οι οποίοι μπορούν να τροποποιηθούν- μπορεί επίσης να είναι πολύ σημαντικοί, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Time.
Για παράδειγμα, η υπέρταση στη μέση ηλικία μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ενώ ο διαβήτης στη μέση και τρίτη ηλικία σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών άνοιας.
Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να αποφευχθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και αν χρειαστεί, με φαρμακευτική αγωγή.
«Στην παρούσα φάση, η τακτική σωματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με κοινωνική και ψυχική διέγερση και η διακοπή του καπνίσματος είναι οι παράγοντες εκείνοι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και οι οποίοι μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας» εξήγησε η αντιπρόεδρος της ένωσης Alzheimer’s Association, Maria Carrillo.
«Πρόκειται για μια αρκετά πολύπλοκη ασθένεια» δήλωσε από την πλευρά της η Snyder. «Είναι η νούμερο έξι αιτία θανάτου –και η μοναδική- για την οποία προς το παρόν δεν έχουμε ένα τρόπο για να σταματάμε την εξέλιξή της» πρόσθεσε.
Ίσως λοιπόν η καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης της νόσου του Αλτσχάιμερ με άλλες, όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες, να είναι ένα πρώτο βήμα για να καλυφθεί αυτό το «κενό».